Μονάδα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Ταμείων (Μ.Δ.Ε.Τ.) του Υ.Π.Α.Ν.: Εργαλείο Προόδου και Καινοτομίας για την Εκπαίδευση στην Κύπρο

Η Μονάδα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Ταμείων (Μ.Δ.Ε.Τ.) του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (Υ.Π.Α.Ν.) διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων που ενισχύουν την εκπαίδευση στην Κύπρο.

Ως φορέας διαχείρισης και εποπτείας, η Μ.Δ.Ε.Τ. εξασφαλίζει την αποδοτική χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων, συμβάλλοντας στην επίτευξη στρατηγικών στόχων τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Ρόλος της Μ.Δ.Ε.Τ. και η Σημασία των Συγχρηματοδοτούμενων Έργων

Η Μ.Δ.Ε.Τ. είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση έργων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), τα οποία προωθούν την κοινωνικοοικονομική συνοχή, βελτιώνουν τις υποδομές της σχολικής εκπαίδευσης, αναβαθμίζουν το ανθρώπινο δυναμικό και ενισχύουν την έρευνα και την καινοτομία στα σχολεία.

Αυτά τα έργα προσφέρουν κρίσιμη υποστήριξη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την εκπαίδευση και την κοινωνία, όπως οι οικονομικές ανισότητες, η μετανάστευση, και η ανάγκη για τεχνολογική πρόοδο.

Κύρια Έργα της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027

Κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2021-2027, η Μ.Δ.Ε.Τ. υλοποιεί έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των €140 εκατομμυρίων. Αυτά τα έργα έχουν ως στόχο την ενίσχυση της εκπαίδευσης μέσω διαφόρων δράσεων, μερικές από τις οποίες αναλύονται παρακάτω:

  • Σύστημα Υπηρεσιών Υποστήριξης (€20 εκατ.):

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο έργο που εισάγει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στη δημόσια εκπαίδευση της Κύπρου. Με την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου μηχανογραφικού συστήματος, το Υ.Π.Α.Ν. στοχεύει στη βελτίωση της διαχείρισης των σχολικών μονάδων και την υποστήριξη εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών.

Το έργο αυτό προβλέπει την προμήθεια προηγμένου εξοπλισμού και λογισμικών, την εκπαίδευση των χρηστών και την παροχή υπηρεσιών συντήρησης για μια δεκαετία. Η υλοποίηση του έργου θα συμβάλει στη μείωση της γραφειοκρατίας, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του Υ.Π.Α.Ν. και την καθημερινή λειτουργία των σχολικών μονάδων.

  • Ανάπτυξη Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (€38 εκατ.):

Αυτό το έργο εστιάζει στη βελτίωση της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΤΕΕ) στην Κύπρο, με την ανάπτυξη προγραμμάτων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και της κοινωνίας. Μέσω της εισαγωγής νέων προγραμμάτων σπουδών και της αναβάθμισης των υπαρχόντων, το έργο ενισχύει την ποιότητα της εκπαίδευσης, ενδυναμώνοντας τους μαθητές και προάγοντας τη δια βίου μάθηση.

Το έργο ξεκίνησε με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο και συνεχίζεται και στη νέα περίοδο με το έργο να συνεχίζει να υλοποιείται στο Πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «Θάλεια 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ.

  • Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης+ (ΔΡΑ.Σ.Ε.+) (€60 εκατ.):

Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων, όπως η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, προσφέροντας ενισχυτική διδασκαλία, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και άλλες υπηρεσίες στους μαθητές που το έχουν ανάγκη.

Με αυτόν τον τρόπο, το ΔΡΑ.Σ.Ε.+ συμβάλλει στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων και στη μείωση της σχολικής αποτυχίας και της παραβατικότητας, ενισχύοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή. Το έργο υλοποιείται στο Πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «Θάλεια 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ.

  • Σίτιση Ευάλωτων Ομάδων Μαθητών/τριών στα Δημόσια Σχολεία ( €22.000.000)

Το έργο αυτό στοχεύει στην παροχή δωρεάν σίτισης σε μαθητές/μαθήτριες που φοιτούν σε δημόσια σχολεία της Κύπρου και ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αφορά την παροχή προγεύματος ή/και απογευματινού γεύματος, εξασφαλίζοντας ότι όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε θρεπτικά γεύματα ανεξαρτήτως των οικονομικών συνθηκών της οικογένειάς τους. Το έργο υλοποιείται στο Πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «Θάλεια 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ.

Η Μ.Δ.Ε.Τ. του Υ.Π.Α.Ν. αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προσπάθειας για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης στην Κύπρο. Μέσα από τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και την υλοποίηση στρατηγικών έργων, η Μονάδα συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση των εκπαιδευτικών υποδομών, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την προώθηση της καινοτομίας. Με αυτόν τον τρόπο, διαμορφώνει ένα μέλλον όπου η εκπαίδευση γίνεται πυλώνας ανάπτυξης και ευημερίας για όλους.

Το άρθρο εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Έργου EUHeyday. Το έργο EUHeyday συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χορηγούσα αρχή δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για τις εκφραζόμενες απόψεις.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο EUHeyday:

Ιστοσελίδα

Facebook

Instagram

Youtube

Ιστοσελίδα Υ.Π.Α.Ν.

Δειτε Επισης

Αλέξης Βαφεάδης: Ερευνώνται οι λόγοι για τη μεγάλη έλλειψη επαγγελματιών οδηγών
Ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου βράβευσε για δεύτερη χρονιά τους Νέους Επιχειρηματίες στην Κύπρο
8ος Εθνικός Διαγωνισμός Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024
Οικογένεια ενωμένη, επιχείρηση πετυχημένη-Το ανανεωμένο εργαστήριο
Τιμητική εκδήλωση του Ολυμπιονίκη Παύλου Κοντίδη στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού τομέα στην πράσινη μετάβαση
CBN Young Dragon Awards: Ανακοινώνονται τον Οκτώβριο οι τρεις φιναλίστ σε κάθε κατηγορία υποψηφιοτήτων
Μαθήματα ηγεσίας σε πολύπλοκες συνθήκες από Παπαλεξόπουλο και Ευγενίου
Στην προεδρία του Advisory Board του CIM-Cyprus Business School ο Μ. Καπιρής-Αντιπρόεδρος η Ν. Πηλείδου
Όλα έτοιμα για το άνοιγμα της PadelPro στη Λευκωσία-Open days στις 22 και 24 Σεπτεμβρίου