Powered by

Τουρκία: Σε τεντωμένο σχοινί η οικονομία, εν αναμονή της απόφασης για τα επιτόκια

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα αφήσει πιθανότατα το κύριο επιτόκιό της αμετάβλητο για πέμπτο συνεχή μήνα, με την προσοχή να στρέφεται στη διαχείριση της ρευστότητας και στις ορατές ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής με επικεφαλής τον διοικητή Φατίχ Καραχάν αναμένεται να αφήσει το επιτόκιο στα ίδια επίπεδα –στο 50%-, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Η πολιτική πρέπει να παραμείνει σφιχτή προς το παρόν, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους, ο οποίος είναι 38% από το σημερινό 62%.

Την Τρίτη 20/8 η απόφαση των αξιωματούχων.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η κεντρική τράπεζα θα επικεντρωθεί σε συμπληρωματικά βήματα σύσφιξης, όπως η διαχείριση των συνθηκών ρευστότητας με τα επιτόκια να παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Η υπερπροσφορά λίρας, που οφείλεται στο υψηλό επιτόκιο αναφοράς και στο ανανεωμένο ενδιαφέρον των ξένων traders για τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, παραμένει ανησυχητική, διότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερα επιτόκια καταθέσεων και να υπονομεύσει τη σφιχτή πολιτική.

Οι αξιωματούχοι έχουν λάβει διάφορα μέτρα για την εξάλειψη της πλεονάζουσας ρευστότητας, συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού μέσω του κύριου οίκου εκκαθάρισης και της διεξαγωγής δημοπρασιών για την αγορά λίρας.

Ο Καραχάν τόνισε σε παρουσίαση νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η τράπεζα θα διαφοροποιήσει το σύνολο των εργαλείων της για τη διαχείριση της υπερπροσφοράς, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Η αφθονία της λίρας στην αγορά είχε ως αποτέλεσμα η κεντρική τράπεζα να είναι ο κύριος δανειολήπτης από τα μέσα του 2023 μέχρι τις 12 Ιουλίου», δήλωσε η Σέλβα Μπαχάρ Μπαζίκη του Bloomberg Economics, η οποία αναμένει ότι η νομισματική αρχή «θα διαχειριστεί οποιαδήποτε δυσμενή έκθεση για τον πληθωρισμό με περαιτέρω σύσφιξη χρησιμοποιώντας εναλλακτικά εργαλεία».

Ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε απότομα τον περασμένο μήνα, ευνοούμενος κυρίως από τις συγκρίσεις με βάση το προηγούμενο έτος. Από την άλλη πλευρά, ο μηνιαίος πληθωρισμός – το μέτρο που προτιμά η κεντρικής τράπεζας – ήταν ευμετάβλητος. Οι αξιωματούχοι θέλουν να δουν μια διαρκή μείωση εκεί πριν αρχίσουν να συζητούν τυχόν μειώσεις των επιτοκίων.

Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για τον πληθωρισμό, μια άλλη βασική μέτρηση για την κεντρική τράπεζα, είναι επίσης υψηλότερες από τις προβλέψεις των αξιωματούχων. Οι αυξημένες προσδοκίες επηρεάζουν την τιμολόγηση και τη ζήτηση και εκτιμούν ότι ο περιορισμός τους είναι απαραίτητος. Η κεντρική τράπεζα έχει δηλώσει ότι ενώ η εγχώρια ζήτηση επιβραδύνεται, παραμένει σε «πληθωριστικά» επίπεδα, ενώ ο πληθωρισμός των υπηρεσιών εξακολουθεί να είναι επίμονος.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, η επιβράδυνση θα γίνει πιθανότατα εντονότερη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι έχει ήδη αρχίσει να παρατηρείται πτώση των προαιρετικών δαπανών.

Η επιβράδυνση είναι περαιτέρω ορατή στην οικονομική δραστηριότητα. Ένα μέτρο της τουρκικής μεταποιητικής δραστηριότητας βρίσκεται κάτω από το 50 – το όριο που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση – τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Η βιομηχανική παραγωγή, προσαρμοσμένη στις καθημερινές, μειώθηκε κατά 4,7% σε ετήσια βάση – η χειρότερη πτώση από τους φονικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου του 2023. Η ανεργία σημείωσε το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα των τελευταίων τριών ετών και, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Garanti BBVA Research, το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.

«Παρατηρούμε μια ισχυρότερη επιβράδυνση της συνολικής ζήτησης στα τέλη του 2ου τριμήνου και αναμένουμε ότι η περιοριστική νομισματική στάση και οι αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα επιτρέψουν μια βαθύτερη διόρθωση στο 3ο τρίμηνο», δήλωσαν οι οικονομολόγοι της Garanti, συμπεριλαμβανομένου του Ali Batuhan Barlas.

«Το μέγεθος της αναμενόμενης δημοσιονομικής εξυγίανσης και η διάρκεια της αυστηρής νομισματικής στάσης θα είναι καθοριστικά για τις προοπτικές ανάπτυξης».

Πηγή: newmoney

Δειτε Επισης

Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»
Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Οκτώβριο
Morgan Stanley: Φρένο στην ανάπτυξη και πληθωρισμός από τους δασμούς Τραμπ
Ράντι Ντούρμπαντ: Oι οργανισμοί μάρκετινγκ προορισμών πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους
ΕΚΤ: Ντε Γκίντος και Νάγκελ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία
Goldman Sachs: Η τιμή του χρυσού θα φτάσει τις $3.000 το 2025
Ισραήλ: Ξεπέρασε τις προσδοκίες η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου
Η Βρετανία θέλει να γίνει η παγκόσμια πρωτεύουσα των κρυπτονομισμάτων