Powered by

Γιατί οι ξένοι επενδυτές αποσύρουν ποσά-ρεκόρ από την Κίνα

Οι ξένοι επενδυτές απέσυραν ένα ποσό-ρεκόρ χρημάτων από την Κίνα το περασμένο τρίμηνο, γεγονός που πιθανότατα αντανακλά τη βαθιά απαισιοδοξία για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι υποχρεώσεις της Κίνας για άμεσες επενδύσεις στο ισοζύγιο πληρωμών της μειώθηκαν κατά σχεδόν 15 δισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, σηματοδοτώντας μόλις τη δεύτερη φορά που το ποσοστό αυτό φέρει αρνητικό πρόσημο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Εάν η πτώση συνεχιστεί και το υπόλοιπο του έτους, θα είναι η πρώτη ετήσια καθαρή εκροή από το 1990.

Οι ξένες επενδύσεις στην Κίνα έχουν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια, αφού το 2021 σημείωσαν ρεκόρ-υψηλό 344 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η επιβράδυνση της οικονομίας και οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις οδήγησαν ορισμένες εταιρείες να μειώσουν την έκθεσή τους, ενώ η ταχεία στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα στην Κίνα έπιασε επίσης απροετοίμαστες τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες, ωθώντας ορισμένες να αποσύρουν ή να μειώσουν τις επενδύσεις τους.

Η πτώση λαμβάνει χώρα παρά τις αυξανόμενες προσπάθειες του Πεκίνου να προσελκύσει και να διατηρήσει τις ξένες επενδύσεις σταθερές.

Η κυβέρνηση θέλει να αποδείξει ότι παραμένει ανοικτή και ελκυστική για τις ξένες επιχειρήσεις, με την ελπίδα ότι οι εταιρείες θα φέρουν προηγμένες τεχνολογίες και θα αντισταθούν στις πιέσεις των ΗΠΑ και της Δύσης.

Τα στοιχεία της SAFE, τα οποία παρακολουθούν τις καθαρές ροές, αντανακλούν τις τάσεις στα κέρδη των ξένων εταιρειών, καθώς και τις αλλαγές στο μέγεθος των δραστηριοτήτων τους στην Κίνα. Οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν περισσότερους λόγους να διατηρούν μετρητά στο εξωτερικό παρά στην Κίνα, καθώς οι προηγμένες οικονομίες αυξάνουν τα επιτόκια, ενώ το Πεκίνο τα μειώνει για να τονώσει την οικονομία.

Νωρίτερα στοιχεία από το Υπουργείο Εμπορίου έδειξαν ότι οι νέες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα κατά το α’ εξάμηνο του έτους ήταν οι χαμηλότερες από την έναρξη της πανδημίας το 2020.

Οι κινεζικές επενδύσεις στο εξωτερικό σημείωσαν επίσης ρεκόρ, με τις επιχειρήσεις να επενδύουν 71 δισ. δολάρια σε ξένες χώρες το β’ τρίμηνο, πάνω από 80% υψηλότερα από τα 39 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι κινεζικές επιχειρήσεις έχουν αυξήσει με ταχείς ρυθμούς τις επενδύσεις αυτές, με τα χρήματα να πηγαίνουν σε έργα όπως εργοστάσια κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η ανωμαλία στον υπολογισμό του εμπορικού πλεονάσματος της Κίνας συνεχίζει να αυξάνεται, αγγίζοντας το ρεκόρ των 87 δισεκατομμυρίων δολαρίων το β’ τρίμηνο και ανεβάζοντάς το σε σχεδόν 150 δισεκατομμύρια δολάρια για το α’ εξάμηνο του έτους.

Το χάσμα αυτό είχε επισημανθεί από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ νωρίτερα φέτος σε έκθεση που καλούσε την Κίνα να διευκρινίσει γιατί οι αριθμοί ήταν τόσο διαφορετικοί.

Σύμφωνα, πάντως, με πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η διαφορά αυτή «φαίνεται να οφείλεται κυρίως στις διαφορετικές μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται για την καταγραφή των εξαγωγών και των εισαγωγών αγαθών».

Δειτε Επισης

Νταβός: Οι προειδοποιήσεις των CEOs για το μέλλον στην Ευρώπη και τη νέα εποχή Τραμπ
Bitcoin: Ράλι ρεκόρ μια ανάσα πριν την ορκωμοσία Τραμπ
Αποκαθίσταται η πρόσβαση στο TikTok στις ΗΠΑ, η εταιρεία ευχαριστεί τον Τραμπ
Οι προβλέψεις των μεγάλων ηγετών της τεχνολογίας για το 2025-Νέες ανησυχίες και προκλήσεις
«Ο νόμος που απαγορεύει το TikTok τέθηκε σε εφαρμογή στις ΗΠΑ... Παρακαλώ αναμείνατε»
Για πρώτη φορά και υπό κατασκευή δεξαμενόπλοια στις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Με ρυθμό 5%...Η χαμηλότερη εδώ και τρεις δεκαετίες η ανάπτυξη στην Κίνα το 2024
Θέλει πιο αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία ο Σκοτ Μπέσεντ, ο εκλεκτός για Υπουργός Οικονομικών του Τραμπ
«Ανταρσία» στο NBA: To σχέδιο των $5 δισ. για τη νέα μπασκετική λίγκα από τον Λεμπρόν Τζέιμς
Μπαϊρού: «Ποτέ άλλοτε η Γαλλία δεν είχε τόσα χρέη»–Ολες οι προγραμματικές δηλώσεις του