Ε.Ε.: Έρχονται τα υπεράκτια ενεργειακά πάρκα πολλαπλών πηγών
InBusinessNews 08:30 - 19 Αυγούστου 2024
Έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται πιλοτικά σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο πλέον υιοθετούνται σταδιακά και ως επίσημη κατεύθυνση της Ε.Ε. Είναι γεγονός ότι στην Ευρώπη αρχίζουν να διαμορφώνονται οι πολιτικές για τα υπεράκτια ενεργειακά πάρκα πολλαπλών πηγών.
Η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας (DG Energy) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προετοιμάζει λεπτομερείς συστάσεις σχετικά με την ενσωμάτωση κριτηρίων εκτός τιμής σε διαγωνισμούς υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι συστάσεις, που αναμένεται να δημοσιευθούν τον Μάρτιο του 2025, θα καλύπτουν επίσης υπεράκτια ενεργειακά πάρκα πολλαπλών πηγών, όπου τα κυματικά ή/και πλωτά ηλιακά πάρκα ενσωματώνονται σε υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Οι προτεραιότητες
Σε μια σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουλίου στο Βέλγιο από το Ολλανδικό Κέντρο Θαλάσσιας Ενέργειας (DMEC), το POM West-Vlaanderen και το έργο EU-SCORES, αλλά και εκπρόσωποι από τέσσερις Γενικές Διευθύνσεις της Κομισιόν παρείχαν πληροφορίες για τα υπεράκτια ενεργειακά πάρκα πολλαπλών πηγών και τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις.
Η DG Energy τόνισε ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συμπεριλάβουν περιοχές πολλαπλών χρήσεων στα εθνικά θαλάσσια χωροταξικά τους σχέδια (MSPs), σύμφωνα με το DMEC και τους εταίρους του EU-SCORES.
Τα θαλάσσια χωροταξικά σχέδια και η προστασία του περιβάλλοντος ήταν μεταξύ των βασικών σημείων για τους εκπροσώπους της ΕΕ.
Για τη Γενική Διεύθυνση Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας (DG Mare), προτεραιότητα ήταν η βελτιστοποίηση του θαλάσσιου χώρου μέσω της συνύπαρξης, ενώ η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος (DG ENV) πρόταξε την προστασία της βιοποικιλότητας μέσω του νόμου για την αποκατάσταση της φύσης που εγκρίθηκε πρόσφατα .
Η Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας, σύμφωνα με την οποία σημαντικό μερίδιο της μελλοντικής ενέργειας θα προέρχεται από πηγές που δεν κυκλοφορούν ακόμη στην αγορά σήμερα, παρουσίασε ένα πλαίσιο αξιολόγησης για την τεχνολογία της ενέργειας των ωκεανών.
Η ΓΔ Έρευνας και Ανάπτυξης επιβεβαίωσε επίσης ότι τα προγράμματα χρηματοδοτικής στήριξης, όπως το HORIZON Europe και το Ταμείο Καινοτομίας, είναι διαθέσιμα για την υποστήριξη της καινοτομίας στις ενεργειακές τεχνολογίες.
Τι σχεδιάζουν οι χώρες
Στη σύνοδο, εκπρόσωποι από τρεις χώρες της ΕΕ παρουσίασαν τους στόχους και τις εθνικές τους στρατηγικές.
Στην Ιρλανδία, το Μελλοντικό Πλαίσιο Πολιτικής για τις Υπεράκτιες ΑΠΕ αναφέρεται επίσης σε υπεράκτιες ενεργειακές περιοχές πολλαπλών χρήσεων ως ευκαιρία για τη χώρα να χρησιμοποιήσει τον θαλάσσιο χώρο της πιο αποτελεσματικά και να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια.
Η Ολλανδία παρείχε πληροφορίες σχετικά με διάφορες προσεγγίσεις που υιοθετεί για να επιταχύνει την πολλαπλή χρήση του θαλάσσιου χώρου, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων Διαβατηρίων Περιοχής που αφιερώνουν περιοχές σε υπεράκτια αιολικά πάρκα για άλλες χρήσεις και τη χρήση οικονομικών κινήτρων και κριτηρίων σε υπεράκτιες αιολικές προσφορές ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη πλωτών ηλιακών και πράσινου υδρογόνου.
Οι Ολλανδοί εκπρόσωποι παρουσίασαν επίσης τους εθνικούς στόχους για την υπεράκτια αιολική ενέργεια (21 GW έως το 2030 και 70 GW έως το 2050) και την υπεράκτια ηλιακή ενέργεια (3 GW που έχει δημοπρατηθεί έως το 2031).
Στη σύνοδο κορυφής παρουσιάστηκαν επίσης οι πιλοτικές και δοκιμαστικές ζώνες για υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Πορτογαλία, οι εκπρόσωποι της οποίας τόνισαν ότι στο μέλλον θα δηλωθούν και περιοχές για εμπορικές τεχνολογίες.
Η Πορτογαλία έχει θέσει στόχο δυναμικότητας για την κυματική ενέργεια τα 200 MW έως το 2030 ενώ ετοιμάζει τον πρώτο της διαγωνισμό υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για δυναμικότητα 10 GW μέσω πολλαπλών πηγών επίσης έως το 2030.