Ανδρέας Χατζηπέτρου: Οι βασικές αρχές για τη σωστή διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού

Με την υπόδειξη ότι ναυτιλία, ενέργεια, τεχνολογία, φιλοξενία και αναψυχή είναι τομείς στους οποίους ο άνθρωπος, με οποιοδήποτε τεχνολογικό μέσο, παράγει δράση και αποτέλεσμα για να εξυπηρετήσει έναν άλλο άνθρωπο, ο chief commercial officer/managing director της Columbia Shipmanagement, Ανδρέας Χατζηπέτρου, τονίζει πως για την εταιρεία ο παράγοντας αυτός, δηλαδή ο άνθρωπος, είναι το Α και το Ω.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, o κ. Χατζηπέτρου κάνει λόγο για μια κυκλική διεργασία με επίκεντρο τον άνθρωπο, σημειώνοντας πως η διαφορετικότητα, η συμπερίληψη, η ισορροπία, η εκπαίδευση, η κατάρτιση, η ανέλιξη και η ευεξία είναι βασικές αρχές για τη σωστή διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού.

Όπως επισημάνει ο chief commercial officer/managing director της Columbia Shipmanagement, οι προκλήσεις δεν αντιμετωπίζονται από ένα ακέφαλο σύστημα, εξετάζονται από ανθρώπους και αντιμετωπίζονται επιτυχώς όταν υπάρχουν ομάδες που ακολουθούν ένα ηγετικό όραμα με κοινές αξίες και στόχους.

Προσαρμοστικότητα και ευελιξία είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, οι λέξεις κλειδιά για την αντιμετώπιση των οποιοδήποτε προκλήσεων.

Ποιες πρακτικές θεωρείτε ότι διαφοροποιούν την Columbia στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού;

Στη διαμόρφωση μίας σύγχρονης εταιρικής κουλτούρας με επίκεντρο τον άνθρωπο είμαστε όλοι συναγωνιστές. Ο κάθε συνάδελφος όπου κι αν βρίσκεται στον όμιλό μας, γνωρίζει τις κοινές μας αξίες και την φιλοσοφία μας.

Η μόνη πρακτική που θα αναφέρω είναι η υπενθύμιση αυτών των αξίων και της δράσης icare, μέσα από εσωτερικές ενέργειες και επικοινωνιακές εκστρατείες που διοργανώνονται από τα κεντρικά μας γραφεία στην Κύπρο, με αποδέκτες και συμμετέχοντες τους συναδέλφους σε κάθε χώρα.

Τι πρεσβεύει ο παράγων άνθρωπος για σας;

Όλες μας οι δραστηριότητες αφορούν και εξυπηρετούν τον άνθρωπο. Είναι μία κυκλική διεργασία με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Ναυτιλία, ενέργεια, τεχνολογία, φιλοξενία και αναψυχή είναι τομείς στους οποίους ο άνθρωπος, με οποιοδήποτε τεχνολογικό μέσο, παράγει δράση και αποτέλεσμα για να εξυπηρετήσει έναν άλλο άνθρωπο.

Άρα για εμάς, ο παράγοντας αυτός είναι το Α και το Ω, αφού οι δικοί μας άνθρωποι είναι αυτοί που εργάζονται και προσφέρουν για να καλύπτουν τις ανάγκες εκατομμυρίων άλλων ανθρώπων διεθνώς, ενώ η ανατροφοδότηση που λαμβάνουν είναι αυτή που επαναδιαμορφώνει την προσφορά.

Μια κυκλική διαδικασία που ξεκινάει από τους ανθρώπους μας και καταλήγει σε αυτούς.

Σε ένα περιβάλλον με έντονες προκλήσεις ποιες είναι οι προϋποθέσεις σήμερα για σωστή διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού σε ένα οργανισμό που στοχεύει στη βιώσιμη εξέλιξή του;

Διαφορετικότητα, συμπερίληψη, ισορροπία, εκπαίδευση, κατάρτιση, ανέλιξη, ευεξία είναι βασικές αρχές για τη σωστή διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού.

Οι οργανισμοί έχουν ανθρώπινο DNA με τη διαφορά ότι οι άνθρωποι γερνάμε αλλά οι οργανισμοί μεγαλώνουν για αυτό η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία είναι λέξεις κλειδιά για την αντιμετώπιση των οποιοδήποτε προκλήσεων.

Οι προκλήσεις όμως δεν αντιμετωπίζονται από ένα ακέφαλο σύστημα, εξετάζονται από ανθρώπους και αντιμετωπίζονται επιτυχώς όταν υπάρχουν ομάδες που ακολουθούν ένα ηγετικό όραμα με κοινές αξίες και στόχους.

  • Who is who

Η εταιρεία, μέλος του διεθνούς Columbia Group που δραστηριοποιείται στη ναυτιλία, απασχολεί 20.000 άτομα παγκοσμίως και εδρεύει στη Λεμεσό.

Από δράσεις υγείας και ευεξίας, μέχρι την πολιτική της open door επικοινωνίας, η δέσμευσή της για ένα περιβάλλον, όπου κάθε μέλος της αισθάνεται ότι εκτιμάται και ενδυναμώνεται, βρίσκεται στο επίκεντρο.

Προωθεί την ποικιλομορφία χωρίς αποκλεισμούς ανάμεσα στο προσωπικό με στόχο την αξιοποίηση των ταλέντων.

Παρέχει ωφελήματα, όπως, το ευέλικτο ωράριο εργασίας και η επιχορήγηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανέλιξης.

*Η Columbia Shipmanagement ήταν υποψήφια στα IN Business Awards 2023 στην κατηγορία Best Workplace/ Εργοδότης Προτίμησης.

Δειτε Επισης

Αλέξης Βαφεάδης: Ερευνώνται οι λόγοι για τη μεγάλη έλλειψη επαγγελματιών οδηγών
Ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου βράβευσε για δεύτερη χρονιά τους Νέους Επιχειρηματίες στην Κύπρο
8ος Εθνικός Διαγωνισμός Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024
Οικογένεια ενωμένη, επιχείρηση πετυχημένη-Το ανανεωμένο εργαστήριο
Τιμητική εκδήλωση του Ολυμπιονίκη Παύλου Κοντίδη στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού τομέα στην πράσινη μετάβαση
CBN Young Dragon Awards: Ανακοινώνονται τον Οκτώβριο οι τρεις φιναλίστ σε κάθε κατηγορία υποψηφιοτήτων
Μαθήματα ηγεσίας σε πολύπλοκες συνθήκες από Παπαλεξόπουλο και Ευγενίου
Στην προεδρία του Advisory Board του CIM-Cyprus Business School ο Μ. Καπιρής-Αντιπρόεδρος η Ν. Πηλείδου
Όλα έτοιμα για το άνοιγμα της PadelPro στη Λευκωσία-Open days στις 22 και 24 Σεπτεμβρίου