Powered by

Αναστέλλουν την απεργία οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού του κόσμου

Οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού του κόσμου στη Χιλή ανέστειλαν την απεργία που ξεκίνησαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και ξεκίνησαν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις με τον αυστραλιανό μεταλλευτικό κολοσσό BHP, ανακοίνωσαν την Παρασκευή το συνδικάτο των εργαζομένων και η διοίκηση.

Οι εργαζόμενοι και η BHP «κατέληξαν σε συναίνεση σχετικά με πρόταση για μια νέα συλλογική σύμβαση», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι η απεργία είχε ανασταλεί από τις 8:00 π.μ. τοπική ώρα της Παρασκευής.

Ο Πατρίτσιο Ταπία, πρόεδρος του συνδικάτου στο ορυχείο Escondida στη βόρεια Χιλή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η επιστροφή στις συνομιλίες «επιβεβαιώθηκε».

Η απεργία ξεκίνησε την Τρίτη με αιτήματα των εργαζομένων που περιλάμβαναν λιγότερες ώρες εργασίας ημερησίως, μεγαλύτερα μπόνους και αποζημίωση για τα συνολικά χρόνια εργασίας.

Βασικό αίτημα είναι επίσης εδώ και καιρό η διανομή στους εργαζόμενους του 1% των μερισμάτων των μετόχων του ορυχείου Escondida, το οποίο παράγει το 5,4% του παγκόσμιου χαλκού.

Η Χιλή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στον κόσμο με ετήσια παραγωγή άνω των πέντε εκατομμυρίων τόνων, σχεδόν το ένα τέταρτο της παγκόσμιας παραγωγής. Το Escondida, ένα υπαίθριο ορυχείο που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας, παράγει σχεδόν 1,1 εκατομμύρια τόνους χαλκού ετησίως.

Η κυβέρνηση της Χιλής εξέφρασε την Τετάρτη την ελπίδα ότι η απεργία θα τερματιστεί σύντομα, δεδομένου του αντίκτυπού της στην εθνική οικονομία.

Όταν οι εργαζόμενοι στο ορυχείο προχώρησαν σε απεργία 44 ημερών το 2017 - τη μεγαλύτερη στην ιστορία των ορυχείων της Χιλής - η BHP έχασε 740 εκατομμύρια δολάρια, συμβάλλοντας σε μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 1,3%.

Η Χιλή παράγει περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου χαλκού. Άλλοι κορυφαίοι παραγωγοί είναι το Περού, η Κίνα και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Δειτε Επισης

Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο
Γιατί οι δυτικές εταιρείες εγκαταλείπουν την Κίνα
H Fed ανοίγει τα χαρτιά της για τα επιτόκια-Ποιο είναι το μεγάλο δίλημμα