Powered by

Αναστέλλουν την απεργία οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού του κόσμου

Οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού του κόσμου στη Χιλή ανέστειλαν την απεργία που ξεκίνησαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και ξεκίνησαν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις με τον αυστραλιανό μεταλλευτικό κολοσσό BHP, ανακοίνωσαν την Παρασκευή το συνδικάτο των εργαζομένων και η διοίκηση.

Οι εργαζόμενοι και η BHP «κατέληξαν σε συναίνεση σχετικά με πρόταση για μια νέα συλλογική σύμβαση», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι η απεργία είχε ανασταλεί από τις 8:00 π.μ. τοπική ώρα της Παρασκευής.

Ο Πατρίτσιο Ταπία, πρόεδρος του συνδικάτου στο ορυχείο Escondida στη βόρεια Χιλή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η επιστροφή στις συνομιλίες «επιβεβαιώθηκε».

Η απεργία ξεκίνησε την Τρίτη με αιτήματα των εργαζομένων που περιλάμβαναν λιγότερες ώρες εργασίας ημερησίως, μεγαλύτερα μπόνους και αποζημίωση για τα συνολικά χρόνια εργασίας.

Βασικό αίτημα είναι επίσης εδώ και καιρό η διανομή στους εργαζόμενους του 1% των μερισμάτων των μετόχων του ορυχείου Escondida, το οποίο παράγει το 5,4% του παγκόσμιου χαλκού.

Η Χιλή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στον κόσμο με ετήσια παραγωγή άνω των πέντε εκατομμυρίων τόνων, σχεδόν το ένα τέταρτο της παγκόσμιας παραγωγής. Το Escondida, ένα υπαίθριο ορυχείο που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας, παράγει σχεδόν 1,1 εκατομμύρια τόνους χαλκού ετησίως.

Η κυβέρνηση της Χιλής εξέφρασε την Τετάρτη την ελπίδα ότι η απεργία θα τερματιστεί σύντομα, δεδομένου του αντίκτυπού της στην εθνική οικονομία.

Όταν οι εργαζόμενοι στο ορυχείο προχώρησαν σε απεργία 44 ημερών το 2017 - τη μεγαλύτερη στην ιστορία των ορυχείων της Χιλής - η BHP έχασε 740 εκατομμύρια δολάρια, συμβάλλοντας σε μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 1,3%.

Η Χιλή παράγει περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου χαλκού. Άλλοι κορυφαίοι παραγωγοί είναι το Περού, η Κίνα και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Δειτε Επισης

Οι χώρες της ΕΕ με τις περισσότερες ώρες εργασίας-Τα νέα στοιχεία της Eurostat
Αυστηρότεροι έλεγχοι ασφάλισης πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ε.Ε.-Τι απαιτεί η νέα οδηγία
Fitch-Moody’s: Η «εκεχειρία» ΗΠΑ-Κίνας δεν είναι το τέλος του εμπορικού πολέμου-Παραμένουν οι κίνδυνοι για οικονομία
Τα σχέδια των Βρυξελλών για υψηλότερους δασμούς στις ουκρανικές εισαγωγές
Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στη Γερμανία-Περιορίστηκε στο 2,2% τον Απρίλιο
Κίνα: Αύξηση 13% στην παραγωγή οχημάτων το πρώτο τετράμηνο
Ανακάμπτει η τιμή του χρυσού-Παραμένει πάνω από τα $3.000 η ουγγιά
Σε ισχύ η συμφωνία Κίνα-ΗΠΑ για μείωση των δασμών… «Έχουμε πλαίσιο πολύ γερής συμφωνίας»
«Απόβαση» Τραμπ στη Μέση Ανατολή: Υπέγραψε στρατηγική οικονομική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία
ΕΤΑΑ: Οι αμερικανικοί δασμοί πλήττουν την ανάπτυξη Κεντρικής Ευρώπης και Βαλκανίων