Πρωτιά Βουλγαρίας στην Ε.Ε. στη μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της οικονομίας της Ε.Ε. υπολογίστηκαν σε 894 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2, μια μείωση 4% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023 (931 εκατομμύρια τόνοι CO2-eq), σύμφωνα με την Eurostat.

Όπως μετέδωσε το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΒΤΑ) το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ε.Ε. παρέμεινε σταθερό, σημειώνοντας μικρή αύξηση (0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023).

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι οικονομικοί τομείς που ευθύνονται για τις μεγαλύτερες μειώσεις σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (-12,6%) και τα νοικοκυριά (-4,4%).

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί σε 20 χώρες της Ε.Ε., σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στα αέρια του θερμοκηπίου υπολογίζονται στη Βουλγαρία (-15,2%), στη Γερμανία (-6,7%) και στο Βέλγιο (-6,0%).

Από τα 20 μέλη της Ε.Ε. που εκτιμάται ότι έχουν μειώσει τις εκπομπές τους, 8 κατέγραψαν επίσης μείωση του ΑΕΠ τους (Τσεχία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Αυστρία και Φινλανδία). Οι άλλες 12 χώρες της Ε.Ε. (Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σουηδία και Κροατία) εκτιμάται ότι κατάφεραν να μειώσουν τις εκπομπές αυξάνοντας το ΑΕΠ τους.

Η Μάλτα, η Λιθουανία, η Λετονία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Σλοβενία ​​μείωσαν τις εκπομπές τους και κατέγραψαν μείωση του ΑΕΠ τους.

Δειτε Επισης

ΒοfA: Γιατί η ζήτηση για πετρέλαιο θα μειωθεί μέχρι το 2030
Υπογράφονται στο Κάιρο οι συμφωνίες για «Αφροδίτη» και τεμάχιο 6 κυπριακής ΑΟΖ
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε νέους ορίζοντες η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου στον ενεργειακό τομέα
Το μενού των επαφών Γιώργου Παπαναστασίου στο Κάιρο-Συμμετοχή σε EMGF και EGYPES 2025
Πέφτουν οι υπογραφές με την Αίγυπτο...Δύο σημαντικές συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας
Με συγκεκριμένη ημερομηνία στο μυαλό για την εμπορευματοποίηση του φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη» ο Πρόεδρος
Deal με Chevron για το «Αφροδίτη»-Τι περιλαμβάνει το εγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος
Συζητά και για τον «Προμηθέα» στην Αίγυπτο ο Παπαναστασίου-Δεν αποκλείει πιθανή συνεργασία, αλλά...
Σε τροχιά εμπορευματοποίησης το φυσικό αέριο της Κύπρου-Πέφτουν οι υπογραφές με Αίγυπτο για το «Αφροδίτη»
Ν. Χριστοδουλίδης: Σημαντικές για την Κ.Δ. οι συμφωνίες που θα υπογραφούν την Δευτέρα με την Αίγυπτο