Powered by

ΟΟΣΑ: Αύξηση 0,9% στο κατά κεφαλήν πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών

Το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αυξήθηκε κατά 0,9% το πρώτο τρίμηνο του 2024, έναντι 0,3% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3%, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός τη Δευτέρα.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Πολωνία, που είδε το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών να αυξάνεται κατά 10,2% το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αντίθετα, η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση από τις χώρες του ΟΟΣΑ, με το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών να μειώνεται κατά 1,9%.

Όλες οι οικονομίες της G7 παρουσίασαν αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η Ιταλία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση (3,4%), η οποία οφείλεται στην αύξηση των αποδοχών των μισθωτών και των κοινωνικών μεταβιβάσεων σε είδος, αντιστρέφοντας την πτώση του προηγούμενου τριμήνου.

Η Γερμανία παρουσίασε επίσης μεγάλη αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (1,4% έναντι 0,1%), εν μέρει λόγω της αύξησης των αποδοχών των μισθωτών, ενώ το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανέκαμψε (0,2%) σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (μείον 0,6%).

Στον Καναδά σημειώθηκε αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών (0,6%), μια ανάκαμψη από το τέταρτο τρίμηνο του 2023 (μείον 0,5%), ενώ το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο (μείον 0,2%).

Η Γαλλία κατέγραψε αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών (0,6%), η οποία υποστηρίχθηκε κυρίως από την αύξηση των βασικών συνταξιοδοτικών παροχών για να συμβαδίσει με τον πληθωρισμό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν ηπιότερες αυξήσεις του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών (0,3% και 0,2%, αντίστοιχα).

Οι περισσότερες άλλες χώρες του ΟΟΣΑ κατέγραψαν επίσης αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών το α' τρίμηνο του 2024. Η Πολωνία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση (10,2%), η οποία οφείλεται κυρίως στις αυξήσεις των αποδοχών των εργαζομένων, των κοινωνικών παροχών εκτός των κοινωνικών μεταβιβάσεων σε είδος και του εισοδήματος από ακίνητα. Το τελευταίο υπερτριπλασιάστηκε στην Πολωνία από το τέλος του 2021, κυρίως λόγω των αυξημένων εσόδων από τόκους ενόψει των υψηλότερων επιτοκίων.

Η μεγαλύτερη συρρίκνωση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών καταγράφηκε στην Ελλάδα (μείον 1,9%), αν και το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε (0,9%).

Στον ΟΟΣΑ συμμετέχουν 38 χώρες, εκ των οποίων οι 22 της ΕΕ (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία). Επιπλέον, συμμετέχουν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Χιλή, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, η Ισλανδία, το Ισραήλ, η Νότια Κορέα, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία, η Τουρκία και η Ελβετία.

Δειτε Επισης

Εκτροπές πτήσεων από ευρωπαϊκές χώρες με προορισμό το Τελ Αβίβ στο αεροδρόμιο Λάρνακας
Νίκος Χριστοδουλίδης: Στόχος η καθιέρωση ενός δίκαιου, αποτελεσματικού και βιώσιμου φορολογικού συστήματος
Κ. Λετυμπιώτης: Γι’ αυτό κρίθηκε ότι δεν θα συνεχιστεί ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ την συγκεκριμένη περίοδο
Οι κενές θέσεις εργασίας σε κάθε κλάδο-Οι περισσότερες και οι λιγότερες
Ξεπέρασε τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας το ποσοστό υλοποίησης των αναπτυξιακών δαπανών
Σημαντικά μηνιαία κέρδη 6,24% στο ΧΑΚ
Στην τελική ευθεία οι προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις αξιωματούχων-Αγκάθι τα συνταγματικά κωλύματα
Αυξάνεται το ανώτατο όριο de minimis ενισχύσεων στη γεωργία λόγω πληθωρισμού
Από 15 Οκτωβρίου χωρίς βίζα στην Κίνα οι Κύπριοι-Για πόσες μέρες και για ποιους λόγους θα μπορούν να μένουν στην χώρα
Ζητούν εξισορρόπηση για την κατάργηση του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη οι δανειολήπτες