powered by

Αποκωδικοποιώντας την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε.

Το 2023, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπήκε σε μια νέα εποχή. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) τέθηκε τη χρονιά εκείνη σε ισχύ, σηματοδοτώντας έναν σημαντικό εκσυγχρονισμό που βασίζεται σε απτά αποτελέσματα και τις επιδόσεις για τη διασφάλιση του μέλλοντος της γεωργίας και της δασοκομίας.

Η γεωργία και οι αγροτικές περιοχές βρίσκονται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, και η ΚΑΠ 2023-2027 αποτελεί κεντρικό εργαλείο για την επίτευξη των στρατηγικών «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και της βιοποικιλότητας.

Η νέα πολιτική επικεντρώνεται σε δέκα ειδικούς στόχους που αφορούν την κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα:

  • Εξασφάλιση δίκαιου εισοδήματος για τους γεωργούς.
  • Αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
  • Βελτίωση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού
  • Δράση για την κλιματική αλλαγή.
  • Προστασία του περιβάλλοντος.
  • Διατήρηση των τοπίων και της βιοποικιλότητας.
  • Ενθάρρυνση της ανανέωσης των γενεών.
  • Τόνωση των αγροτικών περιοχών.
  • Προστασία της υγείας και της ποιότητας των τροφίμων.
  • Ενίσχυση των γνώσεων και της καινοτομίας.

Κάθε χώρα της Ε.Ε. ανέπτυξε το δικό της στρατηγικό σχέδιο για την ΚΑΠ, συνδυάζοντας χρηματοδότηση για εισοδηματική στήριξη, αγροτική ανάπτυξη και μέτρα αγοράς. Τα σχέδια αυτά διαμορφώθηκαν για να ανταποκρίνονται στις τοπικές ανάγκες και ικανότητες, συμβάλλοντας στους δέκα στρατηγικούς στόχους.

Η νέα νομοθεσία θέτει ένα κοινό σύνολο δεικτών για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της προόδου. Αυτοί οι δείκτες θα παρακολουθούνται μέσω ετήσιων εκθέσεων επιδόσεων και διετούς επισκόπησης των στρατηγικών σχεδίων, διασφαλίζοντας τη συνεχή πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων.

Η ΚΑΠ 2023-2027 ενσωματώνει υψηλότερες οικολογικές φιλοδοξίες, που περιλαμβάνουν στήριξη για αγροτικές πρακτικές που είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Επιπλέον, τουλάχιστον το 25% του προϋπολογισμού διατίθεται σε οικολογικά προγράμματα, ενώ τουλάχιστον το 35% των κονδυλίων αγροτικής ανάπτυξης υποστηρίζουν το κλίμα, τη βιοποικιλότητα και την καλή διαβίωση των ζώων.

Στοχεύοντας στην κοινωνική δικαιοσύνη, η ΚΑΠ κατευθύνει τη στήριξη σε όσους τη χρειάζονται περισσότερο, όπως οι μικροί και νέοι γεωργοί, ενισχύοντας την ισότητα των φύλων και βελτιώνοντας τις συνθήκες εργασίας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Με χρηματοδότηση ύψους 387 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, η ΚΑΠ συνεχίζει να επωφελείται από έναν ισχυρό προϋπολογισμό, ενσωματώνοντας καινοτόμα συστήματα γεωργικής γνώσης και υποστηρίζοντας την έρευνα και την καινοτομία. Η δέσμευση για την στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας στη γεωργία, με 10 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», διασφαλίζει την ανάπτυξη ενός έξυπνου και βιώσιμου γεωργικού τομέα.

Με τις στρατηγικές της καινοτομίες και τις αυξημένες οικολογικές φιλοδοξίες, η Κοινή Αγροτική Πολιτική προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη και ενισχύει την γεωργική κοινότητα της Ευρώπης, προωθώντας μια πράσινη και ανθεκτική αγροτική οικονομία.

Δειτε Επισης

Ακόμα μια Έδρα ERA για το Ινστιτούτο Κύπρου
Στις 745 οι σπουδαστικές αιτήσεις για δανειοδότηση από ΚΦΙΚΒ το 2024-Πόσες υποβλήθηκαν από την αρχή του 2025
Το επενδυτικό ταμείο 33East συμπληρώνει το πρώτο στάδιο χρηματοδότησης με άντληση €26 εκατ.
Ladies Circle 5 Πάφου και Tangent Club 5 Πάφου συνεχίζουν να στηρίζουν το Enavsma Foundation
Αυτή είναι και έτσι θα λειτουργεί η εθνική ηλεκτρονική ταυτότητα-«Όραμα η σύντομη και αποτελεσματική ψηφιοποίηση»
ΣΕΛΚ: Στρατηγικός συνεργάτης στη δράση «ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ 2025»
Παγκόσμια έρευνα της PwC: Σχεδόν 3 στους 5 CEOs είναι αισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη
Ο αντίκτυπος της ATAD 3 στην Κύπρο και οι φορολογικές και επιχειρηματικές πρακτικές
Η διαχείριση στόλου στο επίκεντρο του 18ου Συνεδρίου Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Logistics
Μαθητικός Διαγωνισμός Τέχνης: Ξεκίνησε η περίοδος υποβολής αιτήσεων