Great Sea Interconnector: Οι δύο τάσεις στην ΟΕΒ και τα δεδομένα στην ζυγαριά του ΚΕΒΕ που θα κρίνουν την στάση του

Από κοντά και με ιδιαίτερη αγωνία παρακολουθεί ο επιχειρηματικός κόσμος της Κύπρου τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, καθότι πρόκειται για έργο η μορφή υλοποιήσης του οποίου-αν και εφόσον τελικά προχωρήσει-είναι προφανές πως θα έχει έντονο αντίκτυπο στο οικοδόμημα της κυπριακής οικονομίας.

Μολονότι ως ενεργειακού χαρακτήρα project, αλλά και ως γεωοπολιτικής αξίας έργο, δεν αμφισβητείται η σημασία και τα οφέλη που δύναται να επιφέρει για το νησί μας, οι ανησυχίες οι οποίες εκδηλώνονται και καταγράφονται αφορούν όχι την ηλεκτρική διασύνδεση ως ιδέα, αλλά τον τρόπο με τον οποίο φαίνεται να επιχειρείται η υλοποίησή της.

Είναι ακριβώς για τους λόγους αυτούς που μολονότι η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων(ΟΕΒ) τάχθηκε ανοικτά και ξεκάθαρα υπέρ του Great Sea Interconnector, πέντε συνδέσμοι-μέλη της που εκπροσωπούν δραστηριοποιούμενες στον τομέα της ενέργειας εταιρείες και επιχειρήσεις, διαθέτοντας εκ των πραγμάτων την απαιτούμενη τεχνογνωσία, διαφώνησαν με την επίσημη τοποθέτηση της ΟΕΒ εκφράζοντας σοβαρούς προβληματισμούς.

Προειδοποιώντας συναφώς, ότι ο τρόπος με τον οποίο προωθείται η υλοποίηση του έργου εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και σωρεία προβλημάτων.

Με τα δεδομένα αυτά στην ΟΕΒ σε ό,τι αφορά τις προσεγγίσεις στις τάξεις της αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το κατά πόσο και πότε θα υπάρξει σαφής τοποθέτηση και από το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο(ΚΕΒΕ).

Ένα δείγμα πάντως του πώς από πλευράς ΚΕΒΕ αντικρίζεται το εγχείρημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, δόθηκε διά ανακοίνωσης που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη, όπου χαρακτήριζε αφένος τον Great Sea Interconnector, ως στρατηγικής σημασίας έργο υποδομής για την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφετέρου υποδείκνυε ότι χαρακτηρίζεται αναμφίβολα από τεχνικές ιδιαιτερότητες και ένα ψηλό κόστος κατασκευής.

Στοιχεία τα οποία, όπως τόνιζε το ΚΕΒΕ στην ανακοίνωσή του, πρέπει να τύχουν ενδελεχούς μελέτης και αξιολόγησης από τους κατ’ εξοχήν ειδικούς επί του θέματος.

Είναι στο πλαίσιο αυτό ακριβώς που, όπως πληροφορείται το InBusinessNews, το ΚΕΒΕ βρίσκεται εν αναμονή της τελικής απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), καθώς και της συνάντησης που θα έχει η ηγεσία του Επιμελητηρίου με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Παπαναστασίου, προκειμένου να σχηματίσει ολοκληρωμένη εικόνα και να τοποθετηθεί εμπεριστατωμένα για το θέμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του InBusinessNews, η συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας έχει καθοριστεί για τις 3 Σεπτεμβρίου και το παρών τους θα δώσουν, τόσο η ηγεσία του Επιμελητηρίου όσο και οι σύνδεσμοι-μέλη του ΚΕΒΕ, που ασχολούνται με θέματα ενέργειας.

Λόγω δε της σημαντικότητας του θέματος, δεδομένου ότι από το έργο αναμένεται να επηρεαστούν όλοι οι πολίτες, στη συνάντηση θα μπορούν να παραστούν ελεύθερα και άλλα μέλη του ΚΕΒΕ πέραν των συνδέσμων ενέργειας.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών, κατά τη συνάντηση αναμένεται να γίνει ενδελεχής και διεξοδική συζήτηση για τις εξελίξεις γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση, με επικέντρωση στη μελέτη κόστους-οφέλους που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ, καθώς και στις αποφάσεις της ΡΑΕΚ.

Ενόψει, μάλιστα, της συνάντησης, το ΚΕΒΕ έχει ζητήσει, τόσο από τον ΑΔΜΗΕ όσο και από τον υπουργό Ενέργειας τη μελέτη κόστους-οφέλους για να την αξιολογήσει, χωρίς μέχρι στιγμής να του έχει αποσταλεί.

Η συνάντηση με τον ΑΔΜΗΕ

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο των επαφών του Επιμελητηρίου για το όλο θέμα, η ηγεσία του ΚΕΒΕ συναντήθηκε στις 5 Ιουλίου με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, Μανούσο Μανουσάκη.

Κατά την τότε συνάντηση, ο κ. Μανουσάκης ενημέρωσε το ΚΕΒΕ για όλες τις πτυχές του έργου, τεχνικές, οικονομικές και άλλες, ενώ ανέλυσε στο Επιμελητήριο το πως θα χρηματοδοτηθεί το όλο έργο και πως θα διαμοιραστεί το κόστος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε εκδοθεί μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Σταύρος Σταύρου ζήτησε και ο κ. Μανουσάκης αποδέχθηκε να γίνει λεπτομερής παρουσίαση της μελέτης στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΒΕ, προκειμένου το Επιμελητήριο να μπορεί να πάρει τις τελικές του αποφάσεις στη βάση πλήρους και εμπεριστατωμένης ενημέρωσης.

Δειτε Επισης

Πετρέλαιο: Τα δύο «αγκάθια» που φέρνουν σε θέση άμυνας τον OPEC
Τέσσερις προτάσεις Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ενέργεια
Προς ηλεκτρική διασύνδεση με το σωστό περιεχόμενο... Κορύφωση διεργασιών για να κλειδώσει η συμφωνία
Tο πήραν πάνω τους Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης και πάνε για deal για την ηλεκτρική διασύνδεση
GSI: Ανακοίνωσε πρόοδο, σε διαρκή επαφή με Μητσοτάκη ο Χριστοδουλίδης-«Kάποιοι σκέφτονται τις εκλογές»
Μπουστάρισμα από Ισραήλ στην ηλεκτρική διασύνδεση-«Κορυφαία προτεραιότητα»
Χωρίς εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα η Κύπρος-Η προθεσμία Ιουνίου και η έκκληση από Κάντρι Σίμσον
Sarapis Energy: Ετοιμάζει φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 3,427 MW στην επαρχία Πάφου
Η επιβεβαίωση διαφωνιών, η αμηχανία και το νέο χρονικό ορόσημο για την ηλεκτρική διασύνδεση
Στρεβλώσεις στην εμπορία καυσίμων βλέπει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών-Ποια είναι η απόκλιση