Απειλούν τη Κυβέρνηση οι συντεχνίες του δημοσίου-Μέτρα αν υιοθετηθούν οι εισηγήσεις ΔΝΤ

Με λήψη μέτρων δυναμικής αντίδρασης, σε περίπτωση που υιοθετηθούν οι εισηγήσεις του ΔΝΤ για το κρατικό μισθολόγιο, προειδοποιούν την Κυβέρνηση οι συντεχνίες του δημοσίου.

Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των συντεχνιών, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (9/7) στα κεντρικά γραφεία της ΠΑΣΥΔΥ, στη Λευκωσία, σύσκεψη των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων του Κρατικού Τομέα, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥΝΟ, ΣΑΚ, ΣΥΠΥΚ, Σύνδεσμος Αξιωματικών Εθνικής Φρουράς και Σύνδεσμος Υπαξιωματικών Εθνικής Φρουράς.

Κύριο αντικείμενο της συζήτησης, ήταν η μελέτη του ΔΝΤ για το κρατικό μισθολόγιο και οι εισηγήσεις του που είδαν το φως της δημοσιότητας και τις οποίες οι Οργανώσεις απορρίπτουν στην ολότητά τους, αφού όπως επισημαίνουν γίνονται στο πλαίσιο της πάγιας πρακτικής για υποβάθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, προστίθεται, η ΠΑΣΥΔΥ πληροφόρησε τις υπόλοιπες Οργανώσεις ότι ζητήθηκε επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το περιεχόμενο της μελέτης, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε ότι έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις από πλευράς Υπουργείου ότι δεν τίθεται θέμα οποιασδήποτε μείωσης στα δικαιώματα και ωφελήματα των κρατικών υπαλλήλων, όπως επιβεβαιώθηκε και με τις δημόσιες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών.

Μετά από περαιτέρω συζήτηση επί του θέματος, οι Οργανώσεις αποφάσισαν ομόφωνα ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η κυβέρνηση προτίθεται να υιοθετήσει τις εισηγήσεις του ΔΝΤ, θα προχωρήσουν άμεσα σε μέτρα δυναμικής αντίδρασης.

Ιδιαίτερα και σε ό,τι αφορά το ζωτικό θέμα της ΑΤΑ, αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι Οργανώσεις επανατόνισαν την αποφασιστικότητα του συνδικαλιστικού κινήματος για την επίτευξη ολοκληρωμένης και τελικής Συμφωνίας, με στόχο την πλήρη απόδοσή της και στη βάση της φιλοσοφίας της και επεσήμαναν την ανάγκη επέκτασης του θεσμού και στους υπόλοιπους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα μέσω των Συλλογικών Συμβάσεων.

Περαιτέρω οι Οργανώσεις υπογράμμισαν ότι για να καλυφθεί η μισθολογική διαφορά εκεί και όπου παρατηρείται, μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η λύση δεν είναι η μείωση ωφελημάτων και μισθών στον δημόσιο τομέα, αλλά η βελτίωση των αντίστοιχων στον ιδιωτικό τομέα.

Στο ίδιο πλαίσιο οι Οργανώσεις επεσήμαναν ότι πιθανή εφαρμογή των εισηγήσεων του ΔΝΤ θα οδηγούσε την οικονομία σε ύφεση με όλα τα δυσμενή επακόλουθα.

Υπό το φως των πιο πάνω οι Οργανώσεις αποφάσισαν όπως βρίσκονται σε στενή μεταξύ τους επικοινωνία και επανασυνέλθουν σε συνεδρία ανάλογα με τις όποιες εξελίξεις με στόχο τη διαμόρφωση κοινών θέσεων και προώθηση κοινών ενεργειών σε σχέση με τα προαναφερόμενα σοβαρά θέματα.

Δειτε Επισης

Παρουσίασαν τις εμβληματικές δράσεις που θα εντάξουν στον κρατικό προϋπολογισμό 2025 τα Υπουργεία
Εβδομαδιαία άνοδο 1,07% κατέγραψε το ΧΑΚ
Στις Βρυξέλλες ο Μάκης Κεραυνός για τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin
Κραυγή αγωνίας από τα μικρά και παραδοσιακά τυροκομεία της Κύπρου- «Κύριε Πρόεδρε…»
Οι μέτοχοι της Ελληνικής που πρέπει να πείσει για την δημόσια πρότασή της η Eurobank
Αυτή είναι η αναθεωρημένη πρόταση για το πέναλτι 12% στις συντάξεις-Επωφελούνται 11.000 συνταξιούχοι
CBN Young Dragon Awards: Tρέχει η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων-Σε εξέλιξη μέχρι τις 31 Ιουλίου
Μειώθηκε στα €6,46 δις η αξία των κυπριακών ομολόγων που διακρατεί το Ευρωσύστημα
Πήρε θέση για την δημόσια πρόταση της Eurobank το Δ.Σ. της Ελληνικής-Η γνώμη που εξέδωσε
Ικανοποίηση ΕΤΥΚ για ψήφιση πρότασης Αβέρωφ για αποκατάσταση κουρεμένων Ταμείων Προνοίας στο 75%