«Καμπανάκι» Moody’s για τις προοπτικές της γαλλικής οικονομίας (γράφημα)

«Καμπανάκι» κινδύνου κρούει ο οίκος Moody’s για τις προοπτικές του δημόσιου χρέους της Γαλλίας εάν οι πολιτικές διαμάχες οδηγήσουν σε ουσιαστική επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών και του χρέους της.

Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποίησε σε σημείωμα που δημοσίευσε αργά τη Δευτέρα (8/7) ότι οι προοπτικές της χώρας μπορεί να μειωθούν σε αρνητικές από σταθερές, εάν παρατηρήσει μεγαλύτερη επιδείνωση της οικονομικής προσιτότητας του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους σε σύγκριση με τους ομολόγους της.

Οι παρατηρήσεις αυτές απηχούν μια παρόμοια προειδοποίηση από τον Απρίλιο.

γραφημα γαλλια

Η Γαλλία παλεύει με τα αποτελέσματα μιας σκληρής προεκλογικής εκστρατείας που δεν είδε κανένα κόμμα ή συμμαχία να κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Οι νομοθέτες διεκδικούν τώρα την πρωθυπουργία, αφήνοντας τα οικονομικά της Γαλλίας – και τους επενδυτές ομολόγων – σε αναμονή μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη βεβαιότητα για το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και πώς θα αντιμετωπίσει το μη βιώσιμο φορτίο χρέους της.

Τα αποτελέσματα των εκλογών θέτουν τη Γαλλία σε «μια άνευ προηγουμένου κατάσταση», έγραψαν οι αναλυτές της Moody’s, συμπεριλαμβανομένης της Sarah Carlson, περιγράφοντας τις δημοσιονομικές επιπτώσεις ως πιστωτικά αρνητικές. «Μια αποδυνάμωση της δέσμευσης για δημοσιονομική εξυγίανση θα αυξήσει τις πιστωτικές πιέσεις προς τα κάτω».

Το αυξημένο βάρος του χρέους της Γαλλίας αυξάνει την έκθεσή της σε υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των πληρωμών τόκων για τα ομόλογα της χώρας, προειδοποίησε η Moody’s.

Η δυνατότητα πληρωμής του χρέους έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στην αξιολόγηση του πιστωτικού προφίλ της Γαλλίας από τον οίκο, δεδομένης της ιδιότητας του αποθεματικού νομίσματος.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ενώ τα επιτόκια της Ευρώπης έχουν αρχίσει να μειώνονται, με την κεντρική τράπεζα της περιοχής να έχει προγραμματίσει να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους, το κόστος δανεισμού της Γαλλίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά την απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν τον περασμένο μήνα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Οι αποδόσεις των γαλλικών 10ετών ομολόγων ήταν πέντε μονάδες βάσης υψηλότερες στο 3,22% την Τρίτη, αυξάνοντας το ασφάλιστρο κινδύνου τους έναντι των ασφαλέστερων γερμανικών περιουσιακών στοιχείων στις 64 μονάδες βάσης, από περίπου 50 μονάδες βάσης πριν από την προκήρυξη της ψηφοφορίας.

Μια αντιστροφή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν από το 2017 από τον Μακρόν και τους συμμάχους του θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω την αξιολόγηση της χώρας, εάν αυτή η πολιτική επιλογή κριθεί ότι έχει «ουσιωδώς αρνητικές μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στο αναπτυξιακό δυναμικό της Γαλλίας και/ή στη δημοσιονομική πορεία», έγραψαν οι αναλυτές της Moody’s.

Η Moody’s επιβεβαίωσε τον Απρίλιο την αξιολόγηση της Γαλλίας στο Aa2 – την τρίτη υψηλότερη βαθμίδα – με σταθερές προοπτικές.

Δειτε Επισης

Ντόναλντ Τραμπ: Ποιες αλλαγές εξετάζει σε οικονομία, εμπόριο και ενέργεια εάν γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ
«Καμπανάκι» ΔΝΤ σε ΗΠΑ για το χρέος-Συστάσεις για αυξήσεις φόρων
Γαλλία: Θετικά μηνύματα από την πρώτη έξοδο στις αγορές μετά τις εκλογές
Όλαφ Σολτς: Πολύ καλά μελετημένο το σχέδιο προϋπολογισμού
Γουόλερ: Πιο κοντά στη μείωση των επιτοκίων η Fed-Tα τρία σενάρια
ΔΝΤ: Η Ευρώπη έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας-Πώς μπορεί να το ξεπεράσει (γραφήματα)
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό-Άγγιξε τα $2.482
Maersk: Σε όλο το δίκτυο η διαταραχή στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων λόγω Χούθι
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό με «καύσιμο» τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Fed
Στον στόχο του 2% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούνιο