Συγκατημένη αύξηση ΜΕΔ των ευρωπαϊκών τραπεζών βλέπει ο Scope-Οι εκτιμήσεις του γερμανικού οίκου

Παρά τις προσδοκίες για μια μέτρια οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη στο δεύτερο εξάμηνο του 2024, η οποία θα υποβοηθηθεί από τις αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων και ακόμη περισσότερο εντός του 2025, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αλλά συγκρατημένα, τονίζει ο οίκος Scope Ratings, ο οποίος αναμένει αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 1,0% φέτος.

Σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, ο τελευταίος πίνακας κινδύνου της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) αποκάλυψε ότι συνεχίστηκε η αύξηση των ΜΕΔ των ευρωπαϊκών τραπεζών (ΕΕ και Ευρωζώνης) στο πρώτο τρίμηνο του 2024 και ανήλθε σε 372,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ενώ ο ενοποιημένος δείκτης ΜΕΔ, σε επίπεδο ΕΕ, παραμένει χαμηλός, στο 1,86%, όπως αναφέρει, η τριμηνιαία αύξηση, που καταγράφηκε, παρουσίασε σημαντική επιτάχυνση, με 7,6 δισ. ευρώ πρόσθετα ΜΕΔ, ποσό που είναι μεγαλύτερο σχεδόν κατά 3,5 φορές από την αύξηση που καταγράφηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2023, ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Σημειώνει πως η Ιταλία παρουσίασε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση (+0,08 ποσοστιαίες μονάδες) μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της ΕΕ/Ευρωζώνης, αντιστρέφοντας τη συρρίκνωση των ΜΕΔ που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο (-0,05 ποσοστιαίες μονάδες).

Ο Scope Ratings αναφέρει επίσης ότι ο δείκτης ΜΕΔ της Γαλλίας συνέχισε την ανοδική του τάση, φτάνοντας το όριο του 2%, ενώ σημειώνει πως στη Γερμανία ο δείκτης ΜΕΔ έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2019 (1,32%).

Προσθέτει ότι η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν καλύτερα κατανεμημένη, ανά χώρα, το α΄ τρίμηνο, παρουσιάζοντας μια ισορροπία μεταξύ εταιρικών δανείων και δανείων λιανικής.

Αναφέρει επίσης ότι ο σχηματισμός εταιρικών ΜΕΔ επιβραδύνεται στην Αυστρία, παρόλο που η χώρα παρουσίασε μια από τις υψηλότερες τριμηνιαίες αυξήσεις, ενώ αποκτά δυναμική στο Βέλγιο και την Ιταλία.

Σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο, η μεγαλύτερη αύξηση λιανικών ΜΕΔ καταγράφηκε στην Ισπανία, όπου ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής είναι ο υψηλότερος στο δείγμα της ΕΑΤ και ο υψηλότερος για τη χώρα εδώ και πολλά χρόνια, στο 3,87%.

«Δεν παρατηρήσαμε γενική επιδείνωση των δεικτών μη εξυπηρετούμενων δανείων ανά εταιρικό τομέα ούτε συγκέντρωση προβλημάτων σε συγκεκριμένους τομείς», υπογραμμίζει.

Σημειώνει πως ο τομέας πληροφοριών και επικοινωνιών παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση, ακολουθούμενος από τον τομέα της παροχής νερού που αφορά κυρίως την Ολλανδία.

Επιπλέον, ο Scope Ratings αναφέρει ότι ο σχηματισμός μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν αμελητέος για τις περισσότερες από τις άλλες χώρες της ΕΕ/Ευρωζώνης και προσθέτει πως η Ελλάδα παρουσίασε την υψηλότερη συνολική αύξηση των ΜΕΔ μεταξύ των μικρών οικονομιών, αλλά ο δείκτης παρέμεινε κάτω από το μέσο όρο για την περίοδο.

Δειτε Επισης

Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD: The 12th Invest Cyprus International Investment Awards
Bege: Ο νέος γαστρονομικός προορισμός του St Raphael Resort & Marina
«Να μην χρειαστεί να διακόψουμε την σύμβαση...»Ψάχνουν φως στο τούνελ του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς
Το σκληρό μέτρο που αποφεύγεται και πώς θα παρακολουθούνται οι μισθοί στην οικοδομική βιομηχανία
Τι προνοεί η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία-Αναμένει απαντήσεις μέχρι την Τετάρτη
Δεν πιάνουν τα αεροδρόμια της Κύπρου τα... κενά αέρος λόγω Microsoft-Πιθανές καθυστερήσεις αφίξεων
Στα χέρια των κοινωνικών εταίρων η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία
Ανδρέας Αλέξη: Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την γήρανση του πληθυσμού και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις
Seasons Oriental: Εντυπωσιάζει ο πλήρως ανακαινισμένος εξωτερικός χώρος (pics)