Απόφαση-σταθμός από το Ανώτατο-Ακύρωσε για πρώτη φορά καταδίκη δικηγορικής εταιρείας από τον ΠΔΣ

Την καταδίκη δικηγορικής εταιρείας και την ποινή προστίμου που επιβλήθηκε σε αυτήν ύψους €19.000, απόρροια των συναφών αποφάσεων που λήφθηκαν από το τέως Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ) τον Μάιο 2023, ακύρωσε την Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2024, τo Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο και εξέδωσε το, αιτούμενο από τη δικηγορική εταιρεία, προνομιακό ένταλμα Certiorari, με το οποίο ζητείτο η ακύρωση των αποφάσεων αυτών του Συμβουλίου του ΠΔΣ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, αυτή είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται τέτοιου είδους απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο, στο πλαίσιο αίτησης για έκδοση Certiorari, κλήθηκε να εξετάσει τη νομιμότητα των αποφάσεων του Συμβουλίου του ΠΔΣ, το οποίο, ενεργώντας ως Εποπτική Αρχή για τους δικηγόρους, προχώρησε ταυτόχρονα σε καταδίκη και σε επιβολή ποινής σε δικηγορική εταιρεία.

Όπως αναφέρεται, το Ανώτατο Δικαστήριο, εξετάζοντας την ουσία της αίτησης και υιοθετώντας τις θέσεις της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, η οποία, κατόπιν οδηγιών του, εμφανίστηκε ως φίλος του Δικαστηρίου (amicus curiae) για να παραθέσει τις θέσεις της Δημοκρατίας στο θέμα, έκρινε ότι το Συμβούλιο του ΠΔΣ, στην προκείμενη υπόθεση, ενήργησε ταυτοχρόνως ως «κατήγορος» και ως «δικαστής», παραβιάζοντας, κατά τον τρόπο αυτό, την Αρχή της Αμεροληψίας, τις θεμελιώδεις αρχές της Φυσικής Δικαιοσύνης και τις αρχές της δίκαιης δίκης.  

«Είναι, επομένως, σαφές ότι ο συνδυασμός των ιδιοτήτων και λειτουργιών του ‘Εξεταστή/Ερευνητή’ και/ή ‘Κατήγορου’ και/ή ‘Κριτή’ καθιστά ένα Όργανο ή Σώμα μη αμερόληπτο, τόσο εν τη εννοία του Άρθρου 30 του Συντάγματος όσο και εν τη εννοία του Άρθρου 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», αναφέρει χαρακτηριστικά το Ανώτατο.

Συμπληρώνεται ότι με την απόφαση αυτή του Ανωτάτου Δικαστηρίου επιβεβαιώνεται η πάγια θέση της νομολογίας ότι οι δικηγόροι είναι λειτουργοί της Δικαιοσύνης και οι πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον των δικηγόρων έχουν δικαστικό χαρακτήρα λόγω της συνάφειας του δικηγορικού επαγγέλματος με την απονομή της δικαιοσύνης.

Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, την υπόθεση χειρίστηκαν η Έλενα Παπαγεωργίου, Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, η Μαρία Δρυμιώτη, Δικηγόρος της Δημοκρατίας Α’ και ο κ. Σοφοκλής Καρασαμάνης, Δικηγόρος της Δημοκρατίας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Διαφωνεί και υποβάλλει έφεση κατά της απόφασης της ΕΚΚ για πρόστιμο η IC Markets (EU)
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD: The 12th Invest Cyprus International Investment Awards
Δικαιώνει Cyta και ΑΗΚ για τους έξυπνους μετρητές το Εφετείο-Δεν υπήρξε έκδηλη παρανομία
Η Μαρίνα Χατζημανώλη τέλεσε τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων
Επανέρχονται σταδιακά τα συστήματα της Cyta που επηρεάστηκαν από βλάβη της Crowdstrike
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Διοικητικό πρόστιμο €200.000 στην IC Markets (EU)
Χορήγηση υποτροφιών από το Enavsma Foundation
Πώς επηρεάζει τη Cyta η βλάβη στα συστήματα της Microsoft-Η ανακοίνωση της Αρχής
Η αποστολή του Lidl Kids Team Κύπρου στο Μόναχο που χάρισε θέαμα και εμπειρίες ζωής
Ανανέωση συνεργασίας Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος με TechIsland