Το στίγμα πολιτικών της νέας υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας...«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»

Η νέα Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρέιτσελ Ριβς δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν σχεδιάζει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η (Κεντρική) Τράπεζα της Αγγλίας καταβάλλει τόκους για τα αποθεματικά της, τα οποία, επί του παρόντος, αποτελούν μεγάλη επιβάρυνση για τα δημόσια οικονομικά.

"Δεν έχω καμία πρόθεση να αλλάξω τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα αποθεματικά και καταβάλλονται οι τόκοι για τα αποθεματικά αυτά - δεν έχουμε κανένα σχέδιο να το αλλάξουμε αυτό", είπε η κ. Ριβς στους δημοσιογράφους μετά την πρώτη της ομιλία ως Υπουργός Οικονομικών, υπό τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών.

Η Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας είπε ακόμη ότι άρχισε το έργο απεμπλοκής των έργων υποδομής και των ιδιωτικών επενδύσεων στο πλαίσιο μιας νέας "εθνικής αποστολής" για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης μετά τη σαρωτική εκλογική νίκη του Εργατικού Κόμματος.

Καθώς το κεντροαριστερό κόμμα αναλαμβάνει την εξουσία για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, η κ. Ριβς και ο Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να συμφωνήσουν για τα πρώτα βήματα που θα δείξουν ότι κινούνται γρήγορα για την αντιμετώπιση των βαθιά ριζωμένων προβλημάτων και αναζωπύρωση της ανάπτυξης.

Η πρώτη γυναίκα Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας είπε ότι "δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο", καθώς δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει την έλλειψη νέων κατοικιών και να επιταχύνει την έγκριση του σχεδιασμού για έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων αιολικών πάρκων.

Έκανε επίσης μια προσπάθεια να απευθυνθεί στους επενδυτές που έχουν αποφύγει το Ηνωμένο Βασίλειο από τότε που η ψηφοφορία του 2016 για το Brexit προκάλεσε πολιτική αναταραχή.

"Μετά από 14 χρόνια, η Βρετανία έχει μια σταθερή Κυβέρνηση - μια Κυβέρνηση που σέβεται τις επιχειρήσεις, θέλει να συνεργαστεί με τις επιχειρήσεις και είναι ανοιχτή για τις επιχειρήσεις", δήλωσε η πρώην οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, ενώπιον ακροατηρίου στο Υπουργείο Οικονομικών της.

"Σε έναν αβέβαιο κόσμο, η Βρετανία είναι ένα μέρος για να δραστηριοποιηθεί κανείς επιχειρηματικά", υπογράμμισε.

Ριβς και Στάρμερ αντιμετωπίζουν μία από τις πιο δύσκολες αποστολές από κάθε νέα Κυβέρνηση, καθώς πρέπει να προωθήσουν την ανάπτυξη για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση των αυξημένων δαπανών των δημόσιων υπηρεσιών, χωρίς να αθετήσουν τη δέσμευσή τους να μην αυξήσουν τους βασικούς φόρους που πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

Έχουν ελάχιστα περιθώρια ελιγμών: το βιοτικό επίπεδο έχει μείνει στάσιμο από το 2010, το δημόσιο χρέος ανέρχεται σχεδόν στο 100% της εθνικής οικονομικής παραγωγής και η φορολογία, ως ποσοστό του ΑΕΠ, βρίσκεται σε τροχιά ανόδου, στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δειτε Επισης

«Καμπανάκι» ΔΝΤ σε ΗΠΑ για το χρέος-Συστάσεις για αυξήσεις φόρων
Γαλλία: Θετικά μηνύματα από την πρώτη έξοδο στις αγορές μετά τις εκλογές
Όλαφ Σολτς: Πολύ καλά μελετημένο το σχέδιο προϋπολογισμού
Γουόλερ: Πιο κοντά στη μείωση των επιτοκίων η Fed-Tα τρία σενάρια
ΔΝΤ: Η Ευρώπη έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας-Πώς μπορεί να το ξεπεράσει (γραφήματα)
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό-Άγγιξε τα $2.482
Maersk: Σε όλο το δίκτυο η διαταραχή στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων λόγω Χούθι
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό με «καύσιμο» τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Fed
Στον στόχο του 2% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούνιο
Έρευνα ΕΚΤ: Οι εταιρείες προβλέπουν μικρότερες αυξήσεις μισθών για τους επόμενους 12 μήνες