Τhe Island Private School: Η φιλοσοφία, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι δυνατότητες στους αποφοίτους του

Τα λόγια του William James «είμαστε σαν νησιά στη θάλασσα, ξεχωριστά στην επιφάνεια αλλά συνδεδεμένα στο βάθος», ήταν εκείνα που ενέπνευσαν τους δημιουργούς του The Island Private School, το οποίο λειτουργεί από το 2022 στη Λεμεσό.

Με αυτό τον τρόπο πορεύονται στο σχολείο, εξηγεί η επικεφαλής, Deporah Economou, τονίζοντας ότι αναδεικνύονται τα μοναδικά προσόντα κάθε ατόμου αλλά ταυτόχρονα προωθείται το αίσθημα της κοινότητας και της συνεργασίας μεταξύ των μελών του σε περιβάλλον μάθησης και ευημερίας.

Πείτε μας λίγα λόγια για το σχολείο σας.

Το Τhe Island Private School βασίζεται στις ρίζες του νηπιαγωγείου Waldorf, που ιδρύθηκε το 2015 από γονείς και εκπαιδευτικούς με όραμα.

Σήμερα προσφέρει τρία εκπαιδευτικά προγράμματα σε πάνω από 750 μαθητές: Waldorf, Montessori και International Baccalaureate (IB).

Tο σχολείο στοχεύει στην ολιστική προσέγγιση της μάθησης, παρέχοντας ένα προοδευτικό εκπαιδευτικό περιβάλλον που επικεντρώνεται στην προαγωγή της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης και της αγάπης για τη μάθηση.

Έχει αναγνωριστεί για την καινοτόμο εκπαιδευτική προσέγγισή του και έλαβε το βραβείο TechIsland το 2023.

Πώς προέκυψε το όνομα;

Το όνομα «The Island» αντικατοπτρίζει τη διεθνή κουλτούρα και νοοτροπία μας. Επικεντρώνεται στην ενίσχυση και την ανάπτυξη κάθε ατόμου, στη σύνδεση των ανθρώπων - μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, καθηγητών, επιχειρηματιών – αλλά και επιχειρήσεων.

Ενσωματώνει τον συλλογικό χαρακτήρα όπως αυτός περιγράφεται στη φράση του William James: «Είμαστε σαν νησιά στη θάλασσα, ξεχωριστά στην επιφάνεια αλλά συνδεδεμένα στο βάθος».

Όπως τα νησιά είναι ξεχωριστά αλλά διασυνδεδεμένα κάτω από την επιφάνεια, το σχολείο μας εκτιμά τα μοναδικά προσόντα κάθε ατόμου, προωθώντας παράλληλα το αίσθημα της κοινότητας και της συνεργασίας μεταξύ όλων των μελών του.

Αυτό το όνομα συμβολίζει τη δέσμευσή μας να παρέχουμε ένα υποστηρικτικό και ανοιχτό περιβάλλον εκπαίδευσης, όπου όλοι μπορούν να αναπτυχθούν μαζί και να κάνουν αυτόν τον κόσμο καλύτερο.

Ποια είναι η φιλοσοφία σας;

Φιλοσοφία του σχολείου είναι να εκπαιδεύει ολοκληρωμένα το παιδί, να προσαρμόζεται στις ατομικές του δυνατότητες και ενδιαφέροντα.

Διδάσκουμε στα παιδιά δεξιότητες πέραν των αξιόλογων ακαδημαϊκών γνώσεων. Τα ενθαρρύνουμε να συνεργάζονται, να εργάζονται σε ομάδες, να λύνουν προβλήματα, να ερευνούν και να διαμορφώνουν κριτική σκέψη.

Τα παροτρύνουμε να είναι δημιουργικά και καινοτόμα. Προσφέρουμε ένα πολυσυστημικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου οι γονείς και οι μαθητές μπορούν να αποφασίσουν τι τους ταιριάζει καλύτερα.

Σε ποιες παραμέτρους επενδύετε περισσότερο;

Επενδύουμε σε όλα τα προγράμματά μας - IB, Waldorf και Montessori - αλλά η ευημερία των μαθητών μας είναι που μετρά πιο πολύ.

Διδάσκουμε στα παιδιά όχι μόνο τις σχετικές ακαδημαϊκές δεξιότητες και γνώσεις, αλλά και πώς να διαχειρίζονται τα δικά τους συναισθήματα, να δημιουργούν φιλίες, να φροντίζουν την ψυχική και σωματική τους υγεία, να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες και να τροχοδρομούν τους στόχους της ζωής τους.

Τα παιδιά που νιώθουν ικανοποιημένα και ασφαλή θα μάθουν και θα ακμάσουν πιο αποτελεσματικά.

Διατηρείτε ένα καθόλα πολυεθνικό προφίλ;

Έχουμε μαθητές και καθηγητές από όλο τον κόσμο. Από Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Ισραήλ, Ινδία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Φιλιππίνες, Πολωνία, Αίγυπτο, Αυστραλία και όχι μόνο.

Ποια στοιχεία σας διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα ιδιωτικά σχολεία στην Κύπρο;

Tο ολοκληρωμένο και πλήρως υλοποιημένο πρόγραμμα ευημερίας μας διαφέρει από άλλα σχολεία και αυτή τη στιγμή συμμετέχουμε στο διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα ευημερίας του IB.

Επίσης, κανένα άλλο σχολείο στην Κύπρο δεν προσφέρει τρία διακριτά και ξεχωριστά προγράμματα, παρέχοντας τόσο πολλή αυτονομία σε γονείς και μαθητές.

Πώς επιτυγχάνετε την ευημερία των μαθητών και την καλλιέργεια κριτικής σκέψης;

Το πρόγραμμα ευημερίας μας βασίζεται στο υψηλού επιπέδου πρόγραμμα Positive Education Enhanced Curriculum (PEEC) που προέρχεται από το Geelong Grammar School στην Αυστραλία. Βασίζεται στη θετική ψυχολογία και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του εβδομαδιαίου προγράμματός μας.

Πιστεύουμε ότι μετά την πανδημία και με ορισμένα από τα παιδιά μας να έρχονται πρόσφατα από άλλες χώρες για να ζήσουν στην Κύπρο, η φροντίδα της ευημερίας τους είναι ζωτικής σημασίας.

Η κριτική σκέψη αποτελεί σημαντικό μέρος και των δύο προγραμμάτων μας, IB και Montessori, τα οποία ενθαρρύνουν την αυτονομία των μαθητών και τη δυνατότητα να ερευνούν, να ανακαλύπτουν και να θέτουν ερωτήματα και στη συνέχεια να αξιολογούν προκειμένου να ενισχύσουν το δικό τους εκπαιδευτικό ταξίδι.

Μπορεί, τελικά, το σχολείο να συμβάλει στην εξάλειψη στερεότυπων, ρατσιστικών και άλλων συμπεριφορών;

Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε συγκεκριμένες αξίες που αποτελούν μέρος της φιλοσοφίας μας. Ο σεβασμός, η εντιμότητα και η αγάπη είναι τρεις από αυτές και εμπνέουμε τους μαθητές μας συχνά, ώστε να τις κατανοήσουν σε βάθος.

Έχουμε διοργανώσει εργαστήρια και συναντήσεις για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το bullying, ενώ προγραμματίζουμε anti-bullying training για το εαρινό μας εξάμηνο, που θα απευθύνεται στους δασκάλους μας.

Οι γονείς προσκαλούνται σε εργαστήρια και βραδιές πληροφόρησης όπου συζητάμε γι’ αυτές τις αξίες και το έργο που κάνουμε ως σχολείο για τη δημιουργία αρμονικών σχέσεων στην κοινότητά μας.

Ποιες δυνατότητες προσφέρει στους αποφοίτους του το σχολείο σας;

Από τον Σεπτέμβριο αναλαμβάνει καθήκοντα στο σχολείο μας σύμβουλος σταδιοδρομίας πλήρους απασχόλησης.

Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι μαθητές μας θα κάνουν τις καλύτερες επιλογές πανεπιστημίων μέσα και από τη συμβουλευτική καθοδήγηση, κάτι που θα τους βοηθήσει στα επόμενα βήματά τους στον κόσμο της ανώτερης εκπαίδευσης.

Στο πρόγραμμα DP (Diploma Program) οι μαθητές πρέπει να γράψουν ένα εκτεταμένο δοκίμιο με πλήρη ακαδημαϊκή αναφορά, να συμμετάσχουν σε προγράμματα υπηρεσίας και να μελετήσουν τη θεωρία της γνώσης που βοηθά στην ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης. Όλες αυτές οι δεξιότητες προστίθενται στα έξι ακαδημαϊκά μαθήματα που πρέπει να μελετήσουν σε διάφορα επίπεδα.

Ποια τα προσόντα των εκπαιδευτικών σας και πόση σημασία αποδίδετε στη συνεχή εκπαίδευσή τους;

Πολλοί από τους εκπαιδευτικούς μας έχουν εμπειρία στη διδασκαλία των προγραμμάτων που προσφέρουμε.

Οι λίγοι πάλι που δεν την έχουν, διαθέτουν άλλη πολύτιμη παιδαγωγική εμπειρία. Στη συνέχεια, επενδύουμε σε εκτενή και συχνή εκπαίδευση στο ύφος του παιδαγωγικού συστήματος που ακολουθούμε, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες μας.

Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για να φοιτήσει ένα παιδί κοντά σας;

Όλα τα παιδιά που εισέρχονται στο σχολείο περνούν από συνέντευξη με τους διευθυντές και με εκπαιδευτικούς των προγραμμάτων. Στο πρόγραμμα IB οι μαθητές περνούν από βασικές αξιολογήσεις γλώσσας, ποσοτικών και άλλων σχετικών δεξιοτήτων, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα.

Το σχολείο σας επενδύει και στην κοινωνική προσφορά;

Η κοινωνική προσφορά είναι συνυφασμένη με την εκπαιδευτική μας φιλοσοφία. Οργανώνουμε κοινωνικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες, όπως καθαρισμό παραλιών, δεντροφυτεύσεις και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων. Και όλα αυτά, για να ενισχύσουμε το αίσθημα ευθύνης, ευσυνειδησίας και προσφοράς των μαθητών.

Πρόσφατα, τα παιδιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συμμετείχαν σε εργαστήρια για την ανακύκλωση, τη δημιουργία μουσικών οργάνων και πορτοφολιών από ανακυκλώσιμα υλικά, την επαναχρησιμοποίηση παλιών αντικειμένων και τη φύτευση σπόρων για τη διατήρηση του πρασίνου.

Επίσης, οι διαδραστικές διαλέξεις που πραγματοποιήσαμε για οικολογικά θέματα ενέπνευσαν τους μαθητές να δημιουργήσουν κόμικς για θέματα περιβάλλοντος και να εξερευνήσουν ευκαιρίες εθελοντισμού.

Τέτοιες πρωτοβουλίες βοηθούν τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε μικρή βοήθεια έχει σημασία, πως δεν χρειάζεται να περιμένουν για μια ιδιαίτερη περίσταση και ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσω της προσφοράς τους κάθε ώρα και στιγμή.

Εκπαιδευση

  • ΙΒ Πρωτοβάθμια εκπαίδευση (νηπιαγωγείο - προδημοτική - δημοτικό) για ηλικίες 3-11
  • ΙΒ Δευτεροβάθμια εκπαίδευση για ηλικίες 11-16
  • IB DP (δίπλωμα) και απολυτήριο της Κύπρου για ηλικίες 16-18
  • Waldorf (νηπιαγωγείο - προδημοτική - δημοτικό) για ηλικίες 3-11
  • Montessori (προδημοτική - δημοτικό) για ηλικίες 3-11

Δειτε Επισης

Επιχειρείν πέρα απ' τα σύνορα...To success story τεσσάρων κυπριακών εταιρειών που κατέκτησαν τον κόσμο
Καρολίνα Πελενδρίτου-Γιώργος Καλλής στο Inspire 2024: Μετατρέποντας την αμφισβήτηση σε κίνητρο
Οι νέοι ηγέτες φέρνουν την αλλαγή-Το όραμα, η καταξίωση και η διαφοροποίηση στο Inspire 2024
Πέντε νέοι επιχειρηματίες στο Inspire 2024-Μοιράστηκαν εμπειρίες και έδωσαν συμβουλές
Η αξία και ο ρόλος των ESG για τις επιχειρήσεις… «Καυτή» συζήτηση στο Inspire 2024
Inspire 2024: Το ταξίδι του Cornel Amariei προς την απόλυτη επιχειρηματική επιτυχία-«Η αποτυχία, είναι μια ευκαιρία»
Ανοίγει στις 7 Οκτωβρίου η αυλαία της 7ης Εβδομάδας Ασφαλούς Παιχνιδιού 2024
Οδηγός προστασίας δεδομένων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις-Όλα όσα περιλαμβάνει
Inspire 2024: Ενθουσιασμένοι οι επισκέπτες, ζητούν καθιέρωση του θεσμού (video)
Παρουσιάσεις έργων στρατηγικής σημασίας στο περίπτερο του Visit Nicosia στο Inspire 2024