Η θέση της ΕΑΣ επί του νομοσχεδίου για διπλασιασμό των εσόδων της ΚΟΠ από το στοίχημα

Την άποψη ότι βάσει της γνωμάτευσης του νομικού συμβούλου της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, το νομοσχέδιο που προνοεί αύξηση της φορολογίας επί των καθαρών αποδοχών του στοιχήματος θα πρέπει να κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τρεις μήνες προτού αυτό εγκριθεί σε νόμο, εξέφρασε η Πρόεδρος της Αρχής Ιωάννα Φιάκκου, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Η Επιτροπή ξεκίνησε την κατ’ άρθρον συζήτηση του περί στοιχημάτων τροποποιητικού νόμου, ο οποίος προνοεί αύξηση του ποσοστού επί των καθαρών αποδοχών από το στοίχημα, που καταβάλλεται από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και διατίθεται για σκοπούς ενίσχυσης των ποδοσφαιρικών ομάδων και ακαδημιών τους από το 1,5% στο 3%.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, η κ. Φιάκκου ανέφερε πως με βάση γνωμάτευσή τους, με την οποία διαφωνεί η Νομική Υπηρεσία, η αύξηση της φορολογίας, διότι επηρεάζει το διαδικτυακό στοίχημα, με βάση την οδηγία 15/35 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να κοινοποιηθεί στην Επιτροπή, τρεις μήνες πριν τη ψήφιση της νομοθεσίας σε νόμο.

«Αυτή είναι η άποψη η δική μας», είπε, υπενθυμίζοντας ότι υπήρξε καταγγελία στην Κομισιόν όταν ο νόμος του 2012 είχε τροποποιηθεί το 2019.

Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε ότι πρόκειται για τροποποίηση εθνικής νομοθεσίας, αλλά επιφυλάχθηκε να εξετάσει το θέμα και να επανέλθει.

Εξάλλου, η Διευθύντρια Οικονομικής Διαχείρισης της Κεντρικής Κυβέρνησης στο Υπουργείο Οικονομικών Λούση Ηροδότου Μούσκου απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως για το νομοσχέδιο είχε ερωτηθεί η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων και απάντησε ότι δεν τίθεται θέμα κρατικών ενισχύσεων νοουμένου ότι δεν υπάρξει διαφοροποίηση σχεδίων.

Στη σημερινή συνεδρία εκφράστηκε εκ νέου προβληματισμός για την αύξηση της φορολογίας για στήριξη των ποδοσφαιρικών σωματείων που είναι ιδιωτικές εταιρείες.

Η κ. Ηροδότου κατέθεσε στοιχεία σε σχέση με τις φορολογικές οφειλές των ποδοσφαιρικών σωματείων, προσθέτοντας ότι υπάρχει σε ισχύ σχέδιο αποπληρωμής το οποίο ξεκίνησε από το τέλος Μαρτίου του 23 και προνοεί αποπληρωμές φορολογικών οφειλών σε 168 δόσεις, που αντιστοιχεί σε 14 χρόνια.

Δειτε Επισης

Παρουσίασαν τις εμβληματικές δράσεις που θα εντάξουν στον κρατικό προϋπολογισμό 2025 τα Υπουργεία
Εβδομαδιαία άνοδο 1,07% κατέγραψε το ΧΑΚ
Στις Βρυξέλλες ο Μάκης Κεραυνός για τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin
Αυτή είναι η αναθεωρημένη πρόταση για το πέναλτι 12% στις συντάξεις-Επωφελούνται 11.000 συνταξιούχοι
Μειώθηκε στα €6,46 δις η αξία των κυπριακών ομολόγων που διακρατεί το Ευρωσύστημα
Ικανοποίηση ΕΤΥΚ για ψήφιση πρότασης Αβέρωφ για αποκατάσταση κουρεμένων Ταμείων Προνοίας στο 75%
Φιλί ζωής στους κουρεμένους καταθέτες από Αβέρωφ... Εγκρίθηκαν οι προτάσεις νόμου για το Ταμείο Αλλλεγγύης
Πράσινο Κοινοβουλίου για τα έξτρα €8.420.000 στην Αρχή Λιμένων-Ανταλλαγή πυρών με φόντο την Kition
Πέρασε από την Ολομέλεια ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός-Πώς τοποθετήθηκαν τα κόμματα
Ναι από Βουλή στη συμφωνία-προϋπόθεση για ένταξη στο Visa Waiver Programme των ΗΠΑ-Απείχε το ΑΚΕΛ