Η θέση της ΕΑΣ επί του νομοσχεδίου για διπλασιασμό των εσόδων της ΚΟΠ από το στοίχημα

Την άποψη ότι βάσει της γνωμάτευσης του νομικού συμβούλου της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, το νομοσχέδιο που προνοεί αύξηση της φορολογίας επί των καθαρών αποδοχών του στοιχήματος θα πρέπει να κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τρεις μήνες προτού αυτό εγκριθεί σε νόμο, εξέφρασε η Πρόεδρος της Αρχής Ιωάννα Φιάκκου, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Η Επιτροπή ξεκίνησε την κατ’ άρθρον συζήτηση του περί στοιχημάτων τροποποιητικού νόμου, ο οποίος προνοεί αύξηση του ποσοστού επί των καθαρών αποδοχών από το στοίχημα, που καταβάλλεται από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και διατίθεται για σκοπούς ενίσχυσης των ποδοσφαιρικών ομάδων και ακαδημιών τους από το 1,5% στο 3%.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, η κ. Φιάκκου ανέφερε πως με βάση γνωμάτευσή τους, με την οποία διαφωνεί η Νομική Υπηρεσία, η αύξηση της φορολογίας, διότι επηρεάζει το διαδικτυακό στοίχημα, με βάση την οδηγία 15/35 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να κοινοποιηθεί στην Επιτροπή, τρεις μήνες πριν τη ψήφιση της νομοθεσίας σε νόμο.

«Αυτή είναι η άποψη η δική μας», είπε, υπενθυμίζοντας ότι υπήρξε καταγγελία στην Κομισιόν όταν ο νόμος του 2012 είχε τροποποιηθεί το 2019.

Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε ότι πρόκειται για τροποποίηση εθνικής νομοθεσίας, αλλά επιφυλάχθηκε να εξετάσει το θέμα και να επανέλθει.

Εξάλλου, η Διευθύντρια Οικονομικής Διαχείρισης της Κεντρικής Κυβέρνησης στο Υπουργείο Οικονομικών Λούση Ηροδότου Μούσκου απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως για το νομοσχέδιο είχε ερωτηθεί η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων και απάντησε ότι δεν τίθεται θέμα κρατικών ενισχύσεων νοουμένου ότι δεν υπάρξει διαφοροποίηση σχεδίων.

Στη σημερινή συνεδρία εκφράστηκε εκ νέου προβληματισμός για την αύξηση της φορολογίας για στήριξη των ποδοσφαιρικών σωματείων που είναι ιδιωτικές εταιρείες.

Η κ. Ηροδότου κατέθεσε στοιχεία σε σχέση με τις φορολογικές οφειλές των ποδοσφαιρικών σωματείων, προσθέτοντας ότι υπάρχει σε ισχύ σχέδιο αποπληρωμής το οποίο ξεκίνησε από το τέλος Μαρτίου του 23 και προνοεί αποπληρωμές φορολογικών οφειλών σε 168 δόσεις, που αντιστοιχεί σε 14 χρόνια.

Δειτε Επισης

Με απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο την Τρίτη
Ενώπιον του Υπουργικού τα νέα κριτήρια εξέτασης αιτήσεων για τα σχέδια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Αντάλλαξαν απόψεις για τα εργασιακά ζητήματα ΣΕΚ και ΔΗΚΟ-Τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο
Επαφές ΣΥΠΡΟΔΑΤ με κόμματα για τους εγκλωβισμένους αγοραστές-Στο τραπέζι πιθανή κατάθεση πρότασης νόμου
Σταθερός ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Ιούνιο
Αυξημένη ζήτηση συμπιέζει τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας
Με μικρά κέρδη ξεκίνησε την εβδομάδα το ΧΑΚ
Η more.com στην οικογένεια χορηγών του FIBA EuroBasket 2025
Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Ε.Ε.: Χαλλούμι ΠΟΠ και αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής στις προσπάθειες προετοιμασίας της επανένωσης