Ebury: Το δολάριο υποχωρεί καθώς αμβλύνονται οι πολιτικές ανησυχίες στην Ευρώπη

Οι πολιτικοί φόβοι υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα καθώς οι επενδυτές έγιναν λιγότερο ανήσυχοι για τις γαλλικές δημοσκοπήσεις, στέλνοντας τις αγορές και το ευρώ προς τα πάνω και το δολάριο προς τα κάτω, σύμφωνα με το report του Enrique Diaz-Alvarez, Chief Financial Risk Officer της Ebury.

Η αναπάντεχη νίκη της αριστεράς στις εκλογές της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ωστόσο, έχει ελάχιστη επίδραση στις αγορές στις πρώτες συναλλαγές στην Ασία.

Οι επενδυτές φαίνεται να ισορροπούν ανάμεσα στην αισιοδοξία για την ήττα της Εθνικής Συσπείρωσης και τις ανησυχίες για την πρώτη θέση της αριστεράς, αφήνοντας το ευρώ σχεδόν αμετάβλητο απο το κλείσιμο της Παρασκευής.

Γενικότερα η μείωση του πολιτικού ρίσκου και η συνεχιζόμενη χαλαρότητα στα αμερικανικά οικονομικά δεδομένα έστειλαν σχεδόν κάθε σημαντικό νόμισμα του κόσμου υψηλότερα έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

Η πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ για την υποψηφιότητα του Μπάιντεν δεν έχει ακόμη ένα σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές, έτσι η προσοχή μετατοπίζεται τώρα στο πολιτικό παζάρι στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, όπου δεξιά, αριστερά και κέντρο βρίσκονται όλοι πολύ μακριά από τους αριθμούς που απαιτούνται για να κυβερνήσουν.

Την Τετάρτη δημοσιεύεται ο πληθωρισμός για τον Ιούνιο στις ΗΠΑ και αυτό είναι αρκετό για να στρέψει εκεί την προσοχή.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν μια επιστροφή στις μηνιαίες αυξήσεις του 0,2% που θα σήμαιναν μια επιστροφή στην κανονικότητα και στους στόχους που έχει θέσει η Fed για τον πληθωρισμός και θα επέτρεπαν στην κεντρική τράπεζα να αρχίσει τις μειώσεις.

Στερλίνα

Η ευρέως αναμενόμενη μεγάλη πλειοψηφία των εργατικών στις γενικές εκλογές στο ΗΒ είχε προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό από τις αγορές και είχε μικρό αντίκτυπο στη στερλίνα. Πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό της νίκης των Εργατικών ήταν σημαντικά μικρότερο από ό,τι αναμενόταν.

Η προσοχή τώρα στρέφεται πίσω στην οικονομία, με αρκετά μακροοικονομικά δεδομένα να ανακοινώνονται την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανικής παραγωγής και του μηνιαίου ΑΕΠ. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας θα μιλήσουν για πρώτη φορά μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Ευρώ

Το κοινό νόμισμα κινήθηκε ανοδικά, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ως αντίκτυπος στην ανακοίνωση των στοιχείων για την εργασία στις ΗΠΑ και τις εκτιμήσεις για μια γαλλική Εθνοσυνέλευση χωρίς πλειοψηφία.

Όσον αφορά το τελευταίο, τα πραγματικά αποτελέσματα φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες, αλλά οι ισχυρότερες από το αναμενόμενο επιδόσεις της αριστεράς μπορούν να περιορίσουν το ράλι του ευρώ βραχυπρόθεσμα.

Αυτήν την εβδομάδα δεν έχουν προγραμματιστεί πολλές πολιτικοοικονομικές ανακοινώσεις κι επομένως πιστεύουμε οτι το ευρώ θα κινηθεί ανάλογα με τις εξελίξεις στη Γαλλία και την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την Τετάρτη.

Δολάριο ΗΠΑ

Είναι ίσως αρκετά νωρίς για τις αγορές συναλλάγματος να ξεκινήσουν να τιμολογούν με βάση τις αυξημένες πιθανότητες νίκης τους Τραμπ το Νοέμβριο, επομένως οι υπαινιγμοί για χαλάρωση στα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ λειτουργούν καθοριστικά για τις αγορές.

Τα στοιχεία του Ιουνίου για την εργασία περιείχαν περισσότερες ενδείξεις επιβράδυνσης, καθώς η ανεργία έφτασε στο 4,1%, τα προηγούμενα στοιχεία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω και η αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε.

Τα στοιχεία δεν είναι ακόμη οριστικά, αλλά μαζί με την αναμενόμενη επιβράδυνση του Ιουνίου, ο πληθωρισμός φαίνεται να δίνει τη δυνατότητα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να μειώσει δυο φορές τα επιτόκια το 2024, ξεκινώντας από το Σεπτέμβριο.

Σε αυτή την περίπτωση, εκτιμούμε ότι το δολάριο θα κινηθεί καθοδικά πριν από το τέλος του έτους.

Δειτε Επισης

«Καμπανάκι» ΔΝΤ σε ΗΠΑ για το χρέος-Συστάσεις για αυξήσεις φόρων
Γαλλία: Θετικά μηνύματα από την πρώτη έξοδο στις αγορές μετά τις εκλογές
Όλαφ Σολτς: Πολύ καλά μελετημένο το σχέδιο προϋπολογισμού
Γουόλερ: Πιο κοντά στη μείωση των επιτοκίων η Fed-Tα τρία σενάρια
ΔΝΤ: Η Ευρώπη έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας-Πώς μπορεί να το ξεπεράσει (γραφήματα)
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό-Άγγιξε τα $2.482
Maersk: Σε όλο το δίκτυο η διαταραχή στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων λόγω Χούθι
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό με «καύσιμο» τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Fed
Στον στόχο του 2% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούνιο
Έρευνα ΕΚΤ: Οι εταιρείες προβλέπουν μικρότερες αυξήσεις μισθών για τους επόμενους 12 μήνες