Η συγκέντρωση ακινήτων στις ζώνες επικινδυνότητας για πυρκαγιές στην επαρχία Λάρνακας

Η Ask Wire, η εταιρεία που βασίζεται στην τεχνολογία, για να παρακολουθεί, να αξιολογεί και να αναλύει τις εξελίξεις στον τομέα των ακινήτων σκιαγραφεί τα δεδομένα που αφορούν στους κινδύνους έκρηξης πυρκαγιών στην επαρχία Λάρνακας και την συγκέντρωση ακινήτων στις ζώνες επικινδυνότητας.

Η επαρχία Λάρνακας, η οποία έχει έκταση 1.120,10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όπως διαφαίνεται από τα δεδομένα που επεξεργάστηκε η Ask Wire αντιμετωπίζει σχετικά χαμηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, δεδομένου ότι το 45% της επικράτειάς της χαρακτηρίζεται ως χαμηλού κινδύνου.

Οι ζώνες κινδύνου πυρκαγιάς κατηγοριοποιούνται σε τέσσερα επίπεδα:

● Χαμηλός κίνδυνος - 45% της επαρχίας

● Μέτριας επικινδυνότητας - 33% της επαρχίας

● Υψηλός κίνδυνος - 13% της επαρχίας

● Πολύ υψηλός κίνδυνος - 8% της επαρχίας

Γεωγραφική κατανομή του κινδύνου

Οι περιοχές πολύ υψηλού και υψηλού κινδύνου της επαρχίας Λάρνακας βρίσκονται κυρίως στο δυτικό της τμήμα, που χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερα υψόμετρα και δασώδεις περιοχές. Πρόκειται για περιοχές που βρίσκονται γύρω από τα χωριά Οδού, Άγιοι Βαβατσινιάς, Μελίνη και Βαβατσινιά.

Δυστυχώς το 2021 οι συγκεκριμένες περιοχές επλήγησαν από φονικές πυρκαγιές, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν τέσσερεις ανθρώπινες ζωές και να προκληθεί τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή με μεγάλες ζημιές σε σπίτια και καλλιέργειες.

Το νότιο τμήμα της επαρχίας, που περιλαμβάνει το αεροδρόμιο και την πόλη της Λάρνακας, χαρακτηρίζεται ως χαμηλού κινδύνου.

Περισσότερα από 54.000 κτίρια

Στα γεωγραφικά όρια της επαρχίας Λάρνακας υπάρχουν συνολικά 54.102 κτίρια, στην πλειονότητά τους οικιστικά και τα περισσότερα βρίσκονται σε περιοχές χαμηλού κινδύνου.

Συγκεκριμένα σ’ αυτές τις περιοχές εντοπίζεται το 79% του συνόλου των κτιρίων της επαρχίας Λάρνακας.

Από την ανάλυση της Ask Wire διαφαίνεται ότι το 80% των κτιρίων (ανεξάρτητα από τον τύπο τους) είναι ενός ή δύο ορόφων.

Παρά το γεγονός ότι κανένα κτίριο δεν μπορεί να είναι τελείως προστατευμένο από τον κίνδυνο πυρκαγιάς, τα μονώροφα ή διώροφα κτίρια μπορεί να προσφέρουν κάποια πλεονεκτήματα όσον αφορά την εκκένωση, την εξάπλωση της πυρκαγιάς, την πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων και τη δομική τους ανθεκτικότητα.

Ο CEO της Ask Wire Παύλος Λοΐζου σχολίασε ότι «αναμφίβολα τα όσα εντοπίζονται και καταγράφονται είναι πολύ σημαντικά. Καταδεικνύουν τη σημασία της λήψης προληπτικών μέτρων στη βάση των χαρακτηριστικών των ακινήτων και της έκθεσής τους στον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς ώστε να ενισχυθούν οι τοπικές κοινωνίες.

Η ανάλυση λεπτομερών δεδομένων παρέχει στις ασφαλιστικές εταιρείες μια πολύ σημαντική εικόνα για την ανθεκτικότητα των κτιρίων έναντι πυρκαγιών και άλλων κινδύνων.

Αυτή η δυνατότητα ενισχύει άμεσα τα τμήματα διαχείρισης κινδύνων, καθώς τους επιτρέπει να αξιολογούν με μεγαλύτερη ακρίβεια την πιθανότητα ζημιών και να αναπτύσσουν στρατηγικές μετριασμού κινδύνων.

Επιπλέον, η δυνατότητα αυτή συμβάλλει στην τήρηση των κανονισμών, καθώς τα πιο ακριβή δεδομένα κινδύνου επιτρέπουν στις ασφαλιστικές εταιρείες να τιμολογούν τα ασφάλιστρα με μεγαλύτερη διαφάνεια, ανταποκρινόμενες έτσι στις αυστηρότερες απαιτήσεις συμμόρφωσης».

Δειτε Επισης

Το πράσινο κτίριο του ΚΕΒΕ... Τα βήματα μετατροπής και ο στόχος εξασφάλισης της πράσινης πιστοποίησης(pics)
Δήμος Παναγιώτου (Limassol Greens): Οι προοπτικές της Κύπρου ως επενδυτικού κέντρου και ο ρόλος του τομέα των κατασκευών
Καβγάς στα «απόνερα» της διακοπής της σύμβασης για το λιμάνι και την μαρίνα-Στα άκρα Kition και κυβέρνηση
Σήκωσε το γάντι στα «πυρά» της Kition το υπ. Μεταφορών-Απαντά μετά από διαβούλευση με τη Νομική Υπηρεσία
Φουλ επίθεση η Kition... Παράνομος τερματισμός της σύμβασης, πλήρης ανεπάρκεια διαχείρισης της κατάστασης
Μ. Κυναιγείρου: Η αγορά ακινήτων διατηρεί τον παλμό της παρά τις πολλές προκλήσεις
Γιώργος Ιωάννου: Ισχυρός και στέρεος πυλώνας της οικονομίας του τόπου ο κατασκευαστικός τομέας
Ένα πρότυπο γραμμικό πάρκο αποκτά η Γερμασόγεια μετά την επερχόμενη ανάπλαση του ποταμού Άμαθου
«Να μην χρειαστεί να διακόψουμε την σύμβαση...»Ψάχνουν φως στο τούνελ του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς
Το σκληρό μέτρο που αποφεύγεται και πώς θα παρακολουθούνται οι μισθοί στην οικοδομική βιομηχανία