Η Ε.Ε. θα έχει τις υψηλότερες τιμές ενέργειας μέχρι το 2050

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να έχει υψηλότερες τιμές ενέργειας από τις ΗΠΑ και την Κίνα σύμφωνα με το καλύτερο δυνατό σενάριο του Net Zero, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης αλλά και μειονεκτημάτων.

Το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε. θα εξακολουθεί να είναι τουλάχιστον 50% υψηλότερο μέχρι το 2050, σύμφωνα με ένα «διαχειρίσιμο σενάριο», όπου οι κλιματικοί στόχοι επιτυγχάνονται χωρίς σημαντικές δυσκολίες, όπως προκύπτει από μελέτη της BusinessEurope.

Σε μια «απογοητευμένη μετάβαση», όπου οι βασικές πολιτικές υφίστανται καθυστερήσεις, το κόστος θα μπορούσε να είναι τρεις φορές υψηλότερο από ό,τι στους κύριους ανταγωνιστές.

«Αυτό θα θέσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες σε σοβαρό ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των βασικών ανταγωνιστών, γι’ αυτό και χρειαζόμαστε επείγουσα δράση σε επίπεδο Ε.Ε.», δήλωσε ο Μάρκους Μπάιρερ, γενικός διευθυντής της BusinessEurope.

«Η εξασφάλιση της ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές θα είναι σημαντική για τη διατήρηση της βιομηχανικής βάσης της Ευρώπης».

Η Ε.Ε. πληρώνει σημαντικά περισσότερα για την ενέργειά της ως αποτέλεσμα της εξάρτησής της από τις εισαγωγές – μια κατάσταση που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Μόσχα.

Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο μπορούν να υποτιμήσουν την Ευρώπη όταν πρόκειται να τροφοδοτήσουν παραδοσιακές βιομηχανίες, όπως ο χάλυβας, ή καινοτόμους τομείς καθαρής τεχνολογίας, όπως η αιολική ενέργεια και οι μπαταρίες.

Η μείωση του ενεργειακού κόστους αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες για τους επικεφαλής των μεγάλων βιομηχανικών εταιρειών στην Ευρώπη. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν καταστήσει την ανταγωνιστικότητα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά οι εταιρείες λένε «σκοντάφτουν» στη γραφειοκρατία, μεταδίδει το Bloomberg.

Η BusinessEurope δήλωσε ότι οι νομοθέτες θα πρέπει να επανεξετάσουν τη σταδιακή κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τους κατασκευαστές.

Το λόμπι συνιστά επίσης μεγαλύτερη ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των πηγών ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα σε όλο το μπλοκ, διασφάλιση της αλυσίδας αξίας του υδρογόνου, εξορθολογισμό της διαδικασίας αδειοδότησης και προώθηση της απαλλαγής από τον άνθρακα μέσω κινήτρων.

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση στις τιμές πετρελαίου-Αναπτερώνονται οι ελπίδες για μείωση επιτοκίων στις ΗΠΑ
Στα χέρια της Κ.Δ. η μελέτη κόστους-οφέλους για την ηλεκτρική διασύνδεση...«Θα αναμένουμε την αξιολόγηση»
ΑΔΜΗΕ: Παραδίδει στον Γ. Παπαναστασίου την πλήρη μελέτη ανάλυσης κόστους-οφέλους για την ηλεκτρική διασύνδεση
Κέρδη για το πετρέλαιο μετά τη μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ
Πετρέλαιο: Συνεχίζεται το πτωτικό σερί στις τιμές-Πώς διαμορφώθηκαν
Καυτός Ιούλης για τα ενεργειακά-Προς ξεκαθάρισμα...λογαριασμών για τερματικό και ηλεκτρική διασύνδεση
Γιώργος Παπαναστασίου: Η ΑΗΚ πρέπει να αλλάξει- Tον Ιούλιο του 2025 η ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού
Great Sea Interconnector: Οι εκκρεμότητες, οι εξελίξεις που τρέχουν και οι μεγάλες ανησυχίες
Τερματικό: Σκληρή διαπραγμάτευση για την πλωτή μονάδα-Κλειδί για τις λύσεις σε προβλήτα και χερσαίο τμήμα του έργου
Οριστικό... Τερματίζεται η σύμβαση με CPP για το τερματικό μόλις παραδοθεί στην Κύπρο ο «Προμηθέας»