Οι πρώτες αντιδράσεις στις αγορές μετά τη διφορούμενη νίκη Μελανσόν-Απώλειες για το ευρώ

Το ευρώ υποχώρησε λόγω της ανησυχίας για τις εξελίξεις στην οικονομία της Γαλλίας μετά την επικράτηση του αριστερού Μελανσόν στον β’ γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, ενώ ο δείκτης μετοχών αναφοράς της Ασίας σημείωσε άνοδο, υποβοηθούμενος από τα κέρδη στην Ταϊβάν.

Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα διολίσθησε έως και 0,4% πριν περιορίσει τις απώλειες στο 0,1% στα 1,0828 δολάρια περίπου, καθώς κανένα γαλλικό πολιτικό κόμμα δεν είναι έτοιμο να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που απαιτείται για να κυβερνήσει.

Ενώ αυτό αυξάνει τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας, περιορίζει επίσης δυνητικά την επιρροή του αριστερού συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου και του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, οι οποίοι προτείνουν υψηλότερες δημόσιες δαπάνες.

γραφημα1

«Βλέπουμε το αποτέλεσμα που σε γενικές γραμμές είναι φιλικό προς την αγορά, με τους κινδύνους που σχετίζονται με τον Εθνικό Συναγερμό να εξαφανίζονται προς το παρόν και το αριστερό/ακροαριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο να υπολείπεται κατά πολύ της πλειοψηφίας, χωρίς ουσιαστικά καμία προοπτική να μπορέσει να θέσει σε εφαρμογή τη συμφωνημένη ατζέντα της συμμαχίας του», έγραψε ο Κρίσνα Γκούχα, στρατηγικός αναλυτής της Evercore ISI, σε σημείωμα προς τους πελάτες του.

Στην αγορά των cryptos, το Bitcoin υποχώρησε μαζί με άλλα κρυπτονομίσματα λόγω της ανησυχίας για πιθανές πωλήσεις του token από τους πιστωτές του χρεοποημένου ανταλλακτηρίου Mt. Gox.

Ο δείκτης MSCI Asia Pacific Index των περιφερειακών μετοχών σημείωσε ελαφρά άνοδο, χάρη στον κλάδο της τεχνολογίας. Η δεικτοβαρής εταιρεία Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ενισχύθηκε, φθάνοντας σε επίπεδο ρεκόρ μετά την αύξηση της τιμής στόχου από τη Morgan Stanley.

Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών είναι, ωστόσο, το πρωί της Δευτέρας η Γαλλία. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο που επικράτησε, χωρίς πάντως να πετυχαίνει την αυτοδυναμία, και το οποίο περιλαμβάνει τους Σοσιαλιστές και την ακροαριστερή Ανυπότακτη Γαλλία, κέρδισε 178 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν, τον οποίο οι δημοσκόποι την περασμένη εβδομάδα έβλεπαν να κερδίζει τις εκλογές, ήρθε τρίτος με 143 έδρες, ενώ η κεντρώα συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν συγκέντρωσε 156 έδρες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των γαλλικών κρατικών ομολόγων υποαπέδωσαν τα αντίστοιχα γερμανικά, υποχωρώντας στις ασιατικές συναλλαγές, αν και σε μια ένδειξη υποχώρησης της νευρικότητας, η διαφορά μεταξύ των δύο έχει αρχίσει να μειώνεται.

γραφημα2

Τα μελλοντικά συμβόλαια των ευρωαγορών σημείωσαν άνοδο: για τον δείκτη Euro Stoxx 50 αυξήθηκαν κατά 0,2%. Η επιτυχία της Αριστεράς έριξε τα φώτα της δημοσιότητας στην εκστρατεία της για απότομη αύξηση των κρατικών δαπανών.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο – το οποίο περιλαμβάνει τους Σοσιαλιστές και την ακροαριστερή «Ανυπότακτη Γαλλία» – κέρδισε 178 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, τον οποίο οι δημοσκόποι την περασμένη εβδομάδα έβλεπαν να κερδίζει τις εκλογές, ήρθε τρίτος με 143 έδρες, ενώ η κεντρώα συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν συγκέντρωσε 156 έδρες.

Ενώ οι διαχειριστές χρήματος ανησυχούσαν για μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Λεπέν, η επιτυχία της Αριστεράς πιθανότατα θα εξακολουθεί να απασχολεί τις αγορές, δεδομένου ότι ισοδυναμεί με μια νέα δόση αβεβαιότητας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και επειδή ο αριστερός συνασπισμός έχει δεσμευτεί για μια ευρεία χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής.

γραφημα3

Αυτό θα επιδείνωνε τους φόβους σχετικά με τον ήδη διογκωμένο ισολογισμό της Γαλλίας και θα έθετε το έθνος σε πορεία σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία λαμβάνει ήδη μέτρα για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

«Η γαλλική πολιτική μπερδεύει (σσ. τους επενδυτές) για άλλη μια φορά», δήλωσε ο Τζόφρεϊ Γιου, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της Bank of New York Mellon. «Με βάση τα αποτελέσματα, οι κίνδυνοι επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής παραμένουν και ίσως στα περιθώρια να έχουν αυξηθεί».

Το αποτέλεσμα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που αναμενόταν: Το κεντρώο κόμμα του Μακρόν – που ευνοείται από τους επενδυτές – ήρθε στη δεύτερη θέση, παρά την κακή του εμφάνιση στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στον πρόεδρο να συγκροτήσει έναν κεντρώο συνασπισμό.

Παρόλα αυτά, οι αναπόφευκτες πολιτικές διαμάχες και η ανησυχία για την επιρροή της αριστεράς μέσα σε ένα μη ισχυρό κοινοβούλιο, θα μπορούσαν να ωθήσουν προς τα πάνω την απόδοση του 10ετούς χρέους της χώρας – γνωστού ως OATs – αυξάνοντας το spread έναντι των ασφαλέστερων γερμανικών bunds.

Το εν λόγω spread είχε μειωθεί κλείνοντας στις 66 μονάδες βάσης την Παρασκευή (5/7), αφού είχε εκτοξευθεί σε πάνω από 80 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα – επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους της ευρωζώνης.

Το «αποτέλεσμα – σοκ» θα μπορούσε εύκολα να στείλει το spread ξανά πάνω από τις 80 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τον Τζέιμς Ρόσιτερ, επικεφαλής της παγκόσμιας μακροοικονομικής στρατηγικής στην TD Securities.

«Οι αγορές επιτοκίων μπήκαν στις εκλογές με το spread του γαλλικού 10ετούς να τιμολογεί ένα σενάριο για ένα κοινοβούλιο με αδιέξοδο – αλλά ένα κοινοβούλιο σε αδιέξοδο με επικεφαλής τον Εθνικό Συναγερμό και όχι τους αριστερούς», έγραψε σε σημείωμά του.

Η απόλυτη πλειοψηφία της Αριστεράς χαρακτηρίστηκε από τους επενδυτές ως το σενάριο για το οποίο ανησυχούσαν περισσότερο τις ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.

Αλλά το ενδεχόμενο αυτό προεξοφλήθηκε αφού ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν κέρδισε τον πρώτο γύρο. Μεταξύ των δεσμεύσεών του, ο αριστερός συνασπισμός θέλει να ανατρέψει επτά χρόνια φιλοεπιχειρηματικών μεταρρυθμίσεων και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό.

Για να εφαρμόσει τις πολιτικές του, το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα απαιτούσε σχεδόν 95 δισεκατομμύρια ευρώ (102 δισεκατομμύρια δολάρια) σε πρόσθετα κονδύλια ετησίως, έξι φορές τις δαπάνες που σχεδιάζουν ο Μακρόν και οι σύμμαχοί του και σχεδόν διπλάσιες από αυτές που προτείνει ο Εθνικός Συναγερμός, ανέφερε η δεξαμενή σκέψης Institut Montaigne πριν από την ψηφοφορία.

Η Γαλλία έχει ήδη να αντιμετωπίσει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα που με ποσοστό 5,5% υπερβαίνει κατά πολύ το 3% της οικονομικής παραγωγής που επιτρέπουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι – χωρίς περαιτέρω μέτρα – το χρέος θα αυξηθεί στο 112% της οικονομικής παραγωγής το 2024 και θα αυξάνεται κατά περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα ετησίως μεσοπρόθεσμα.

Υπενθυμίζεται, η S&P Global Ratings υποβάθμισε τη Γαλλία στα τέλη Μαΐου, τονίζοντας ότι η γαλλική κυβέρνηση έχασε τους στόχους της στα σχέδια για τη συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος μετά τις τεράστιες δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.

Τελικά όμως… οι ΗΠΑ θα καθορίσουν τις εξελίξεις στις αγορές – όχι ο Μελανσόν

Για το υπόλοιπο της εβδομάδας πάντως, τα γεγονότα στις ΗΠΑ θα διαμορφώσουν πιθανότατα τις συναλλαγές.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η κατάθεση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ συγκαταλέγονται στα κύρια γεγονότα που θα απασχολήσουν την επικαιρότητα τις επόμενες ημέρες.

Οι traders θα περιμένουν τα δύο αυτά γεγονότα για να εδραιώσουν τα στοιχήματα ότι η χαλάρωση της πολιτικής μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο, εν μέσω ενδείξεων ότι η αμερικανική οικονομία αποδυναμώνεται με βάση την τελευταία έκθεση για την απασχόληση.

Η προοπτική μείωσης των επιτοκίων της Fed τους επόμενους μήνες ενισχύθηκες την Παρασκευή, μετά τα στοιχεία για τις μη αγροτικές μισθοδοσίες που έδειξαν ότι η αύξηση των προσλήψεων και των μισθών στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Ιούνιο, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2021.

Αναμένονται επίσης τα κέρδη των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan Chase & Co. καθώς και οι αποφάσεις για τα επιτόκια στη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Κορέα.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει έναν νέο γύρο κινδύνων από μέλη του κόμματός του, καθώς προσπαθεί να διασώσει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή και να αποκρούσει τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών βουλευτών να παραιτηθεί. Ο Μπάιντεν κατέγραψε την καλύτερη επίδοσή του σε μια δημοσκόπηση του Bloomberg News/Morning Consult σε πολιτείες που δίνουν μάχη, ακόμη και όταν οι ψηφοφόροι «κατακεραύνωσαν»τις επιδόσεις του στο ντιμπέιτ.

Η μεταβλητότητα της ημέρας των εκλογών στις ΗΠΑ έχει μειωθεί μετά το ντιμπέιτ μεταξύ του Μπάιντεν και του διεκδικητή του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τη στρατηγικό σύμβουλο της RBC Αμυ Γου Σίλβερμαν.

«Μια ερμηνεία είναι η εξής: Οι αγορές (και οι δημοσκοπήσεις) τιμολογούν μια αποφασιστική νίκη του Τραμπ», έγραψε σε σημείωμά της την Κυριακή.

Στα εμπορεύματα, σταθεροποιήθηκαν τόσο ο χρυσός όσο και το πετρέλαιο, οι τιμές του οποίου απειλήθηκαν από καταιγίδα στις ΗΠΑ και τις πυρκαγιές στον Καναδά.

Δειτε Επισης

«Καμπανάκι» ΔΝΤ σε ΗΠΑ για το χρέος-Συστάσεις για αυξήσεις φόρων
Γαλλία: Θετικά μηνύματα από την πρώτη έξοδο στις αγορές μετά τις εκλογές
Όλαφ Σολτς: Πολύ καλά μελετημένο το σχέδιο προϋπολογισμού
Γουόλερ: Πιο κοντά στη μείωση των επιτοκίων η Fed-Tα τρία σενάρια
ΔΝΤ: Η Ευρώπη έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας-Πώς μπορεί να το ξεπεράσει (γραφήματα)
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό-Άγγιξε τα $2.482
Maersk: Σε όλο το δίκτυο η διαταραχή στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων λόγω Χούθι
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό με «καύσιμο» τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Fed
Στον στόχο του 2% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούνιο
Έρευνα ΕΚΤ: Οι εταιρείες προβλέπουν μικρότερες αυξήσεις μισθών για τους επόμενους 12 μήνες