Powered by

Κάτω από διπλή πίεση η Γαλλία για την συγκράτηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του υψηλού χρέους

Κάτω από διπλή πίεση για συγκράτηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του υψηλού χρέους της θα βρεθεί η Γαλλία μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ανεξάρτητα από το ποιά Κυβέρνηση θα σχηματιστεί.

Από τη μία πλευρά θα υπάρχει πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία θα πρέπει η νέα Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που θα μειώνει σταδιακά το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ από 5,5% που ήταν πέρυσι και θα θέτει σε πτωτική τροχιά το χρέος, το οποίο κινείται πάνω από το 112% του ΑΕΠ.

Το νέο πρόγραμμα θα διαμορφωθεί με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι προβλέπουν τη θέσπιση ενός πλαφόν στις δημόσιες δαπάνες. Η Γαλλία έχει τεθεί από την Κομισιόν σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το πρόγραμμα, ή αν αυτό δεν εφαρμοστεί, θα διατρέχει τον κίνδυνο κυρώσεων.

Από την άλλη πλευρά, θα έχει να αντιμετωπίσει τις αγορές, οι οποίες είναι κατά κανόνα ο πιο σκληρός κριτής της δημοσιονομικής πολιτικής των χωρών.

Οι αγορές έδειξαν τις διαθέσεις τους αμέσως μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς ανησυχούν για δημοσιονομικό εκτροχιασμό μετά τις εκλογές.

Το spread των γαλλικών δεκαετών κρατικών ομολόγων, δηλαδή η διαφορά της απόδοσής τους σε σχέση με αυτή των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων, αυξήθηκε πάνω από τις 80 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη το 2012.

Μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών το spread μειώθηκε κάτω από τις 70 μονάδες βάσης, αλλά είναι υψηλότερο από τις 50 μ.β. που ανερχόταν πριν την προκήρυξη των εκλογών.

Η υποχώρησή του οφείλεται στο ότι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, ήρθε πρώτο με ποσοστό 33%, χαμηλότερο όμως απ' ό,τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, ενώ δημιουργήθηκε και ένα μπλοκ από τα υπόλοιπα κόμματα στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, οι επενδυτές θεωρούν ότι είναι πολύ δύσκολο ή απίθανο να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία η Λεπέν στον δεύτερο γύρο, να κερδίσει δηλαδή τουλάχιστον 289 από τις 577 έδρες της γαλλικής Βουλής.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι και το εναλλακτικό σενάριο θα είναι ένα δύσκολο σενάριο που μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικό αδιέξοδο. Και αυτό, επειδή τα άλλα κόμματα - του Μακρόν και των κεντρώων συμμάχων του αφενός και των αριστερών κομμάτων που συγκρότησαν το Νέο Εθνικό Μέτωπο - έχουν μεγάλες διαφορές στα προγράμματά τους.

Επομένως, με δεδομένο ότι δεν είναι δυνατόν, με βάση το σύνταγμα, να προκηρυχθούν νέες βουλευτικές εκλογές για ένα χρόνο, η όποια Κυβέρνηση σχηματισθεί από το αντί - Λεπέν μέτωπο θα βασίζεται σε έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Αυτό παραδέχθηκε και ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να αναλάβει επικεφαλής σε μία τέτοια κυβέρνηση.

Για τους επενδυτές μία τέτοια Κυβέρνηση από το αντι- Λεπέν μέτωπο θα ήταν προτιμότερη από μία αυτοδύναμη ακροδεξιά ή αριστερή κυβέρνηση. Το αν θα μπορέσει, όμως, αυτή να ακολουθήσει μία στοιχειώδη δημοσιονομική προσαρμογή μένει να φανεί.

Δειτε Επισης

Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση
Γερμανία: Ταχύτερη η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα-«Αγκάθι» οι υπηρεσίες
Bitcoin: Ο «βασιλιάς» των cryptos φλερτάρει με τα $100.000
Εκτίμηση αναλυτών: Γεωπολιτικά και δασμοί θα φέρουν απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου το 2025
Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»
Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Οκτώβριο
Morgan Stanley: Φρένο στην ανάπτυξη και πληθωρισμός από τους δασμούς Τραμπ