ΕΚT: Τεχνητή νοημοσύνη για τραπεζική εποπτεία μέσω ενός «ChatGPT»

Τη δική της πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης, την «Αθήνα», εξέλιξε το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στο πλαίσιο της ψηφιακής πολιτικής, όπως δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, Φρανκ Έντελσον.

Μιλώντας στο συνέδριο για την καινοτομία για το μέλλον της εποπτείας που διοργάνωσε η βρετανική χρηματοοικονομική εποπτική αρχή (FCA), είπε η πλατφόρμα αυτή βοηθά τους επόπτες να εξάγουν και να συγκρίνουν πληροφορίες από μια ευρεία σειρά πηγών, από τραπεζικά έγγραφα και εποπτικές εκθέσεις μέχρι και δημοσιεύματα και άλλα εξωτερικά στοιχεία.

«Σκεφτείτε σαν ένα ChatGPT για την εποπτεία, που βοηθά τους επόπτες να αναγνωρίζουν μοτίβα να εξάγου σημαντικά στοιχεία και να βελτιώνουν την ποιότητα της δουλειάς τους», ανέφερε ο κ. Έντελσον.

Είπε ακόμη ότι εδώ και τρία χρόνια, το εποπτικό Συμβούλιο εργαζόταν με τις εθνικές εποπτικές Αρχές προκειμένου να εξελίξουν εργαλεία εποπτικής τεχνολογίας, (supertech) προκειμένου να αντιμετωπίσουν «αριθμό πιεστικών επιχειρηματικών αναγκών».

Όπως είπε, πέραν των 12 τέτοιων εργαλείων έχουν ενεργοποιηθεί και καθιστούν το καθημερινό έργο των εποπτών πιο εύκολο. «Σήμερα», πρόσθεσε, «πέραν των 3.500 συναδέλφων στην ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να βελτιώσουν την ανάλυση κινδύνων, τη συνέπεια της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και τη συνεργασία».

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Εφαρμόζει πρώτη τις άμεσες μεταφορές χρημάτων σε πραγματικό χρόνο
Μαχλούφ (ΕΚΤ): Δεν βιαζόμαστε για μια νέα μείωση στα επιτόκια
Στη συνεδρία της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο η προσοχή επενδυτών και αποταμιευτών για μείωση επιτοκίων
Ν. Ποταμάρης: Επιτακτική ανάγκη η επαγγελματική ανάπτυξη στον πολύπλοκο κόσμο των επενδύσεων
Βιλερουά-ΕΚΤ: Εύλογες οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη διαδρομή στα επιτόκια
Οι κάρτες VISA της Τράπεζας Κύπρου ταξιδεύουν 4 τυχερούς στους Ολυμπιακούς του Παρισιού
Ετοιμάζεται να βάλει το αποτύπωμα της στην Ελληνική η Eurobank-Εις Σεπτέμβριο τα σπουδαία
ΕΚΤ: Παύση στις μειώσεις των επιτοκίων μέχρι τον Σεπτέμβριο
Από δωρεάν μεταφορές χρημάτων μέχρι δάνειο όλα appλά από το κινητό