ΕΚT: Τεχνητή νοημοσύνη για τραπεζική εποπτεία μέσω ενός «ChatGPT»
InBusinessNews 08:00 - 06 Ιουλίου 2024
Τη δική της πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης, την «Αθήνα», εξέλιξε το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στο πλαίσιο της ψηφιακής πολιτικής, όπως δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, Φρανκ Έντελσον.
Μιλώντας στο συνέδριο για την καινοτομία για το μέλλον της εποπτείας που διοργάνωσε η βρετανική χρηματοοικονομική εποπτική αρχή (FCA), είπε η πλατφόρμα αυτή βοηθά τους επόπτες να εξάγουν και να συγκρίνουν πληροφορίες από μια ευρεία σειρά πηγών, από τραπεζικά έγγραφα και εποπτικές εκθέσεις μέχρι και δημοσιεύματα και άλλα εξωτερικά στοιχεία.
«Σκεφτείτε σαν ένα ChatGPT για την εποπτεία, που βοηθά τους επόπτες να αναγνωρίζουν μοτίβα να εξάγου σημαντικά στοιχεία και να βελτιώνουν την ποιότητα της δουλειάς τους», ανέφερε ο κ. Έντελσον.
Είπε ακόμη ότι εδώ και τρία χρόνια, το εποπτικό Συμβούλιο εργαζόταν με τις εθνικές εποπτικές Αρχές προκειμένου να εξελίξουν εργαλεία εποπτικής τεχνολογίας, (supertech) προκειμένου να αντιμετωπίσουν «αριθμό πιεστικών επιχειρηματικών αναγκών».
Όπως είπε, πέραν των 12 τέτοιων εργαλείων έχουν ενεργοποιηθεί και καθιστούν το καθημερινό έργο των εποπτών πιο εύκολο. «Σήμερα», πρόσθεσε, «πέραν των 3.500 συναδέλφων στην ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να βελτιώσουν την ανάλυση κινδύνων, τη συνέπεια της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και τη συνεργασία».