Βρετανία: Οι επιπτώσεις της πολιτικής αλλαγής σε χρηματιστήριο, ακίνητα, επενδύσεις

Νέα δεδομένα για τις αγορές δημιουργεί η επικράτηση των Εργατικών στην πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου που πέτυχαν μεγάλη νίκη στις εκλογές της Πέμπτης (4/7) και πρόκειται τώρα να αναλάβουν την εξουσία από τους Συντηρητικούς μετά από 14 χρόνια, σε μια περίοδο που η οικονομική αβεβαιότητα εξακολουθεί να είναι διάχυτη στη χώρα.

Ο δείκτης FTSE 100 της Βρετανίας σημείωσε άνοδο με το καλημέρα ξεπερνώντας τις 8.260 μονάδες, ενώ η βρετανική λίρα σημείωσε μικρή άνοδο. Το νόμισμα σημείωνε άνοδο μόλις 0,06% και 0,03% έναντι του αμερικανικού δολαρίου και του ευρώ στις 6:28 π.μ. ώρα Λονδίνου, αντίστοιχα, μετά από μικρή κίνηση το βράδυ της Πέμπτης.

Όπως σχολιάζει το CNBC, τα επιτόκια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η κεντρική τράπεζα μάχεται με τον υψηλό πληθωρισμό μετά την επιβράδυνση από την Covid-19.

Τα δύο κύρια πολιτικά κόμματα κατέβηκαν με διαφορετικά οικονομικά και χρηματοπιστωτικά μανιφέστα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, τα οποία πιθανότατα θα έχουν διαφορετικές συνέπειες για το επενδυτικό περιβάλλον.

Η υπόσχεση του Εργατικού Κόμματος, για παράδειγμα, να αυξήσει τη φορολογία στις αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι διαχειριστές ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με το τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό ευρύτερα.

Οι επιπτώσεις της πολιτικής αλλαγής στις επενδύσεις

Η άφιξη μιας νέας κυβέρνησης των Εργατικών δεν έχει προκαλέσει ακόμα τόσο σοβαρές μετατοπίσεις στις αγορές, αλλά οι αναλυτές αναμένουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου θα γίνουν πιο ελκυστικά από εδώ και πέρα.

Σε σημερινό (σ.σ. 5/7) σημείωμά τους, οι αναλυτές της Jefferies ανέφεραν ότι, παρά τις ανησυχίες που προκάλεσε η ισχυρή παρουσία του δεξιού Κόμματος Μεταρρύθμισης του Ηνωμένου Βασιλείου, η εκλογική νίκη του Εργατικού Κόμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο θα βοηθήσει να φανεί το Ηνωμένο Βασίλειο «σχετικά σταθερό».

Αυτό, σε συνδυασμό με τη ρυθμιστική μεταρρύθμιση, «θα μπορούσε να αυξήσει την ελκυστικότητα των περιουσιακών στοιχείων του Ηνωμένου Βασιλείου», έγραψαν οι αναλυτές της Jefferies σε ερευνητικό σημείωμα.

Ο Τζέιμς ΜακΜάνους, επικεφαλής επενδύσεων της Nutmeg, δήλωσε εν τω μεταξύ στο CNBC ότι στη συντριπτική πλειοψηφία, «οι αγορές δεν ενδιαφέρονται πραγματικά» για τις εκλογές. «Τα ιστορικά δεδομένα μάς δείχνουν ότι οι εκλογές και τα αποτελέσματά τους σπάνια κινούν τις αγορές, όταν έχουμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα»

Η Σουζάνα Στρίτερ, επικεφαλής συναλλάγματος και αγορών της Hargreaves Lansdown, επανέλαβε σε γενικές γραμμές τα σχόλια του ΜακΜάνους σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, αλλά πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος αντίκτυπος στην οικονομία.

«Μια ευρέως προβλεπόμενη νίκη των Εργατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να εγκαινιάσει μια εποχή μεγαλύτερης σταθερότητας για το Ηνωμένο Βασίλειο … η οποία θα πρέπει να συμβάλει στην ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος προς το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε η ίδια.

Τα τελευταία χρόνια το πολιτικό τοπίο του Ηνωμένου Βασιλείου χαρακτηρίζεται από συχνές αλλαγές στην ηγεσία, οι οποίες κατά καιρούς έχουν οδηγήσει σε αναταραχή στην αγορά – ιδίως κατά τη διάρκεια της σύντομης πρωθυπουργίας της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας.

Ορισμένοι τομείς – και συνεπώς συγκεκριμένες μετοχές – θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν, επισήμανε ο Στρίτερ. Πίεση θα μπορούσε να προστεθεί στον τομέα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, καθώς οι Εργατικοί σχεδιάζουν να αυξήσουν τα πρόστιμα για τις εταιρείες ύδρευσης, οι οποίες ήδη επιβαρύνονται από το υψηλό κόστος.

Εν τω μεταξύ, η υπόσχεση του κόμματος να ενισχύσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετες δαπάνες για νέα τεχνολογία και εξοπλισμό.

Αγορές ακινήτων και στέγαση

Τα σχέδια όλων των κομμάτων για την κατασκευή περισσότερων κατοικιών θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τομέα των ακινήτων και της στέγασης, δήλωσε στο CNBC ο Ρίτσαρντ Ντόνελ, εκτελεστικός διευθυντής έρευνας της Zoopla.

«Οι επενδυτές θα καλωσορίσουν αυτή την εστίαση στην οικοδόμηση κατοικιών», δήλωσε. «Αυτό που επιθυμούν οι επενδυτές είναι μεγαλύτερη εστίαση στη στέγαση και την παροχή των σπιτιών που χρειάζεται το έθνος και τη μόχλευση όσο το δυνατόν περισσότερων ιδιωτικών επενδύσεων για να δημιουργηθεί μια ελκυστική επένδυση για περισσότερα κεφάλαια και να υποστηριχθούν οι φιλοδοξίες της νέας κυβέρνησης».

Ορισμένες μετοχές κατασκευαστών κατοικιών μπορεί επίσης να δουν ώθηση λόγω των σχεδίων των Εργατικών για την κατασκευή νέων, προσιτών κατοικιών, σημείωσε η Hargreaves Lansdown.

Ωστόσο, οι ευρύτερες οικονομικές εξελίξεις θα αποτελέσουν επίσης παράγοντα, σύμφωνα με τον ΜακΜάνους της Nutmeg. Καθώς τα επιτόκια πρόκειται να μειωθούν, το ίδιο θα συμβεί και με τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους να αγοράσουν ή να πουλήσουν σπίτια, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε επίσης να έχει αντίκτυπο και σε άλλες επιχειρήσεις, όπως τα καταστήματα επίπλων και τα καταστήματα DIY.

Ο Άινσλεϊ, αναλυτής μετοχών στην Investec, δήλωσε ότι το σχέδιο των Εργατικών να επαναφέρουν τους υποχρεωτικούς στόχους κατασκευής κατοικιών θα είναι μια «γρήγορη νίκη» για τον τομέα που θα πρέπει να ενισχύσει τον προγραμματισμό και την προσφορά.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής έρευνας της RBC για τα κεφαλαιουχικά αγαθά δήλωσε στο CNBC ότι συμφωνήθηκε πως ο τομέας της οικοδομής κατοικιών πρόκειται να είναι σημαντικά ωφελημένος από τη σαρωτική νίκη του Εργατικού Κόμματος.

«Είναι πολύ σημαντικό για τους κατασκευαστές κατοικιών, πολύ σημαντικό για τον ευρύτερο τομέα των προμηθειών κτιρίων, για τα τούβλα κλπ», δήλωσε ο Μαρκ Φίλντινγκ, επισημαίνοντας δύο κινητήριους παράγοντες. «Υπάρχουν δύο μεγάλοι παράγοντες: πρώτον, η επιστροφή στους υποχρεωτικούς στόχους για την οικοδόμηση κατοικιών που υποστηρίζουν 1,5 εκατομμύριο νέες κατοικίες τα επόμενα πέντε χρόνια, κάτι που θα ήταν πολύ θετικό, και δεύτερον, οι ελπίδες για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα του σχεδιασμού και η στόχευση για να γίνει αυτό».

Αυτό με τη σειρά του θα επιτρέψει ταχύτερες διαδικασίες σχεδιασμού και ενδεχομένως πρόσθετη παρέμβαση της κεντρικής κυβέρνησης για να προωθηθούν περισσότερες εγκρίσεις κατοικιών, σύμφωνα με τον Φίλντινγκ, ο οποίος σημείωσε ότι διαφορετικά η εστίαση των επενδυτών θα περιοριστεί τώρα στην ικανότητα του Εργατικού Κόμματος να επιτύχει ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη.

«Οι βρετανικές τραπεζικές μετοχές είναι τελικά ένα από τα μεγαλύτερα υποκατάστατα της βρετανικής οικονομικής ανάπτυξης», είπε.

Η βρετανική λίρα

Στρατηγικοί αναλυτές και οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η βρετανική λίρα δεν θα επηρεαστεί έντονα από τις εκλογές.

Εάν τα αποτελέσματα είναι τα αναμενόμενα, η προσοχή θα μετατοπιστεί γρήγορα από τις βρετανικές εκλογές, ανέφεραν ο Σρέιας Γκόπαλ, στρατηγικός αναλυτής, και ο Σανζάι Ράχα, ανώτερος οικονομολόγος της Deutsche Bank.

«Για την ισοτιμία EUR/GBP, αυτό σημαίνει ότι η προσοχή θα στραφεί στις εκλογές της Γαλλίας και στη συνέχεια στα οικονομικά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου στα μέσα Ιουλίου, τα οποία θα καθορίσουν αν η BoE είναι σε θέση να πατήσει τη σκανδάλη για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων στις αρχές Αυγούστου», ανέφεραν.

Μακροπρόθεσμα, δεν υπάρχουν επίσης «τεράστιοι κίνδυνοι» για τη στερλίνα υπό μια κυβέρνηση των Εργατικών, δήλωσε στο CNBC ο Φραντσέσκο Πεσόλε, της FX strategist της ING. Πιθανές επαναδιαπραγματεύσεις των συμφωνιών για το Brexit θα είναι, αν μη τι άλλο, πιο ευνοϊκές για την ανάπτυξη υπό τους Εργατικούς και οι κίνδυνοι υπερβολικών κυβερνητικών δαπανών είναι επίσης χαμηλοί, εξήγησε.

Αλλά η λίρα ενδέχεται να αντιμετωπίσει πιέσεις, ανέφερε ο Πεσόλε

«Βλέπουμε τη λίρα να υποτιμάται έναντι του ευρώ τους επόμενους 24 μήνες κυρίως λόγω της άποψής μας για μεγαλύτερες περικοπές της Τράπεζας της Αγγλίας σε σύγκριση με την ΕΚΤ», είπε. Οι υψηλότεροι φόροι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν επίσης να αποδυναμώσουν το νόμισμα – αλλά αυτοί θα έρθουν πιθανότατα ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, σύμφωνα με τον Πεσόλε

Αγορές ομολόγων

Οι αγορές ομολόγων δεν φαίνεται ακόμα να αντιδρούν σε πιθανές νέες πολιτικές υπό τους Εργατικούς, δήλωσε ο Στρίτερ της Hargreaves Lansdown σε δεύτερο σημείωμα που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η εκπρόσωπος των Εργατικών για την οικονομία Ρέιτσελ Ριβς πρότεινε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν αλλαγές στους κανόνες δανεισμού της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να τονωθεί η ανάπτυξη και οι επενδύσεις. Όμως η προσοχή της αγοράς ομολόγων φαίνεται να είναι αλλού, δήλωσε ο Στρίτερ.

«Μέχρι στιγμής, αυτό (σσ. το αποτέλεσμα των εκλογών και η οικονομική πολιτική των Εργατικών) δεν φαίνεται να έχει ενοχλήσει τις αγορές χρέους, με τους επενδυτές ομολόγων να φαίνεται ότι είναι πιο ευαίσθητοι στην κερδοσκοπία των επιτοκίων παρά στα επενδυτικά σχέδια μιας επερχόμενης κυβέρνησης», δήλωσε.

Δειτε Επισης

Ebury: Το δολάριο υποχωρεί καθώς αμβλύνονται οι πολιτικές ανησυχίες στην Ευρώπη
Γερμανία: Μείωση εξαγωγών περισσότερο από το αναμενόμενο λόγω αδύναμης ζήτησης
Συμφωνία συγχώνευσης της Paramount με την Skydance
Οι πρώτες αντιδράσεις στις αγορές μετά τη διφορούμενη νίκη Μελανσόν-Απώλειες για το ευρώ
Η μεγαλύτερη γεωργική επένδυση της Ιταλίας στη νότια Μεσόγειο-Συμφωνία €420 εκ. με την Αλγερία
Με το δεξί η έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου στην Βουλγαρία... Σχεδόν ένα εκατομμύριο αφίξεις τον Ιούνιο
Κάτω από διπλή πίεση η Γαλλία για την συγκράτηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του υψηλού χρέους
Βρετανία: Οι επιπτώσεις της πολιτικής αλλαγής σε χρηματιστήριο, ακίνητα, επενδύσεις
Σε χαμηλό τετραμήνου το Bitcoin παρά το ανοδικό ρεκόρ στις μετοχές
Μελέτη: Πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να κλείσει παγκοσμίως το έμφυλο χάσμα