Απογοήτευση αιγοπροβατοτρόφων για το χαλλούμι-«Τα συνεχή διατάγματα έχουν φέρει ασυδοσία»

Τα συνεχή διατάγματα έχουν φέρει την ασυδοσία στη παραγωγή του χαλλουμιού και έχουν σπείρει την αβεβαιότητα στο κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, αναφέρουν σε ανακοίνωση τους, οι αιγοπροβατοτρόφοι.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη (4/7) πραγματοποιήθηκε συνάντηση για διαβούλευση των εκπροσώπων όλων των Ομάδων και του Συνδέσμου Αιγοπροβατοτρόφων με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για το ενδεχόμενο διαφοροποίησης της ελάχιστης αναλογίας αιγινού ή πρόβειου γάλακτος ή μείγματος αυτών στην παρασκευή του χαλλουμιού ΠΟΠ.

Κατά τη συνάντηση, αναφέρεται, ενημερώθηκαν από την Υπουργό Γεωργίας για τις προθέσεις της κυβέρνησης για το επικείμενο διάταγμα που θα είναι μόνο για ένα χρόνο, και που θα περιλαμβάνει ξηρά περίοδο έξι μηνών (16/8-15/2) με ποσόστωση 19% και παραγωγική περίοδο (16/2 -10/7) με ποσόστωση 30%.

«Ομολογούμε ότι φύγαμε όλοι από το Υπουργείο με ιδιαίτερη απογοήτευση, θυμό, ένα απίστευτο για ακόμη μια φορά αίσθημα αδικίας, και μία αποπνικτική πλέον απαισιοδοξία για τη δουλειά μας και το μέλλον μας, μα κυρίως για τα παιδιά μας και όλους τους νέους που έκαναν το αυτοκαταστροφικό λάθος να επενδύσουν και να ασχοληθούν με την αιγοπροβατοτροφία, χωρίς να φταίει η αιγοπροβατοτροφία», σημειώνεται.

Οι αιγοπροβατοτρόφοι ζητούν ένα διάταγμα που να καλύπτει και τα πέντε χρόνια της παράτασης της μεταβατικής περιόδου 2024-2029 και σταδιακή αύξηση της ποσόστωσης του αιγοπρόβειου γάλακτος που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του χαλλουμιού κατά 5% κάθε χρόνο.

Επίσης, μία σταθερή ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του χαλλουμιού κατά τη διάρκεια κάθε χρόνου χωρίς ξηρή και παραγωγική περίοδο.

Επίσης, σημειώνουν πως τον Ιούλιο του 2029 η ποσόστωση θα είναι 50+% σε ποσότητα γάλακτος σε λίτρα και ζητούν από την Υπουργό Γεωργίας να αναθεωρήσει αυτά που είπε την Πέμπτη, γιατί, όπως σημειώνουν, μόνο συρρίκνωση της αιγοπροβατοτροφίας και μείωση της παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος μπορούν να επιφέρουν.

Δειτε Επισης

Η more.com στην οικογένεια χορηγών του FIBA EuroBasket 2025
Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Ε.Ε.: Χαλλούμι ΠΟΠ και αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής στις προσπάθειες προετοιμασίας της επανένωσης
Ικανοποίηση συντεχνιών για συμφωνία πλαίσιο και αυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
Απαντά στις ανησυχίες για τις αυξήσεις στο δημόσιο το Υπ. Οικονομικών-Στόχος η βιωσιμότητα του κρατικού μισθολογίου
Ανδρέας Αλέξη: Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την γήρανση του πληθυσμού και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξήσεις στο δημόσιο ο επιχειρηματικός κόσμος -Οι μεγάλες ανησυχίες
Ανησυχία ΚΕΒΕ για τη διόγκωση του κρατικού μισθολογίου-Κίνδυνος να καταστεί μη βιώσιμο
Με αμελητέα κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ
Εξορθολογισμό του ρυθμού αύξησης του κρατικού μισθολογίου ζητά η ΟΕΒ-«Να μην επιστρέψουμε στα παλιά»