Αύξηση 10% μεγάλων εταιρικών δανείων, παρά το αυξημένο επιτόκιο

Παρόλο που το δανειστικό επιτόκιο για μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. κατέγραψε αύξηση 0,52% τον Μάιο, εντούτοις τα νέα δάνεια που συνήφθησαν τον Μάιο 2024 από αυτές τις εταιρείες κατέγραψαν αύξηση 10%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε την Πέμπτη τα στατιστικά στοιχεία επιτοκίων των νομισματικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Κύπρου για καταθέσεις και δάνεια, καθώς και στοιχεία για ποσά νέων δανείων για τον Μάιο 2024. Τα εν λόγω στοιχεία περιλαμβάνονται στην έκδοση Νομισματικές και Χρηματοοικονομικές Στατιστικές, Ιουνίου 2024.

Επιτόκια καταθέσεων
Το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά σημείωσε μείωση στο 2,02% τον Μάιο, σε σύγκριση με 2,16% τον προηγούμενο μήνα. Αντίθετα, το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες παρουσίασε αύξηση στο 2,29%, σε σύγκριση με 1,82% τον προηγούμενο μήνα

Επιτόκια δανείων
Ταυτόχρονα, το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια σημείωσε αύξηση στο 6,49% τον Μάιο, σε σύγκριση με 6,43% τον προηγούμενο μήνα, ενώ το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας μειώθηκε στο 4,53%, σε σύγκριση με 4,70% τον προηγούμενο μήνα.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ. παρουσίασε μείωση στο 5,27%, σε σύγκριση με 5,58% τον προηγούμενο μήνα, ενώ, από την άλλη, το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. κατέγραψε αύξηση στο 6,32%, σε σύγκριση με 5,80% τον προηγούμενο μήνα.

Ποσά νέων δανείων
Τον Μάιο του 2024 τα συνολικά νέα δάνεια παρουσίασαν αύξηση και έφτασαν στα €427,6 εκ., σε σύγκριση με €422,6 εκ. τον προηγούμενο μήνα.

Τα νέα καταναλωτικά δάνεια μειώθηκαν στα €21,2 εκ. (εκ των οποίων €19,8 εκ. καθαρά νέα δάνεια), σε σύγκριση με €22,4 εκ. τον προηγούμενο μήνα (εκ των οποίων €21,0 εκ. καθαρά νέα δάνεια).

Τα νέα δάνεια για αγορά κατοικίας παρουσίασαν μείωση στα €119,7 εκ. (εκ των οποίων €92,2 εκ. καθαρά νέα δάνεια), σε σύγκριση με €123,8 εκ. τον προηγούμενο μήνα (εκ των οποίων €90,1 εκ. καθαρά νέα δάνεια).

Τα νέα δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ. σημείωσαν μείωση στα €55,5 εκ. (εκ των οποίων €43,3 εκ. καθαρά νέα δάνεια), σε σύγκριση με €67,5 εκ. τον προηγούμενο μήνα (εκ των οποίων €52,4 εκ. καθαρά νέα δάνεια).

Τα νέα δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ., παρά την αύξηση του επιτοκίου κατά 0,52%, όπως φαίνεται παραπάνω, κατέγραψαν αύξηση στα €224 εκ. (εκ των οποίων €115,7 εκ. καθαρά νέα δάνεια), σε σύγκριση με €203,5 εκ. τον προηγούμενο μήνα (εκ των οποίων €140,8 εκ. καθαρά νέα δάνεια).

Δειτε Επισης

Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD: The 12th Invest Cyprus International Investment Awards
Bege: Ο νέος γαστρονομικός προορισμός του St Raphael Resort & Marina
«Να μην χρειαστεί να διακόψουμε την σύμβαση...»Ψάχνουν φως στο τούνελ του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς
Το σκληρό μέτρο που αποφεύγεται και πώς θα παρακολουθούνται οι μισθοί στην οικοδομική βιομηχανία
Τι προνοεί η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία-Αναμένει απαντήσεις μέχρι την Τετάρτη
Δεν πιάνουν τα αεροδρόμια της Κύπρου τα... κενά αέρος λόγω Microsoft-Πιθανές καθυστερήσεις αφίξεων
Στα χέρια των κοινωνικών εταίρων η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία
Ανδρέας Αλέξη: Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την γήρανση του πληθυσμού και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις
Seasons Oriental: Εντυπωσιάζει ο πλήρως ανακαινισμένος εξωτερικός χώρος (pics)