Ο S&P αναβάθμισε τις προβλέψεις για τις αξιολογήσεις των θυγατρικών της Freedom Holding Corp.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings αναβάθμισε την προοπτική των αξιολογήσεων των θυγατρικών της Freedom Holding Corp. - Freedom Finance Europe Ltd (Freedom24), Freedom Finance Global PLC, AO «Freedom Finance» και ΑΟ «Freedom Bank Kazakhstan» σε «θετική» και επιβεβαίωσε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες πιστωτικές βαθμίδες των εταιρειών στο επίπεδο «B/B».

Επιπλέον, η S&P αναθεώρησε την πρόβλεψη για τη μακροπρόθεσμη πιστωτική αξιολόγηση της Freedom Holding Corp. σε «σταθερή» και επιβεβαίωσε τη βαθμολογία του ομίλου στο επίπεδο «B-».

Οι αναλυτές της S&P τόνισαν την ενίσχυση των συστημάτων διαχείρισης κινδύνου και συμμόρφωσης με τις διεθνείς απαιτήσεις της Freedom Holding Corp., καθώς και την βελτίωση της τραπεζικής εποπτείας στο Καζακστάν.

«Οι θετικές προβλέψεις για την AO «Freedom Finance», την Freedom Finance Global PLC, την Freedom Finance Europe Ltd. και την ΑΟ «Freedom Bank Kazakhstan» αντανακλούν την άποψή μας ότι ο ικανοποιητικός βαθμός σταθερότητας του οικονομικού τομέα του Καζακστάν στις πρόσφατες οικονομικές προκλήσεις, η σταδιακή ενίσχυση της οικονομικής εποπτείας στη χώρα, καθώς και η περαιτέρω βελτίωση του συστήματος διαχείρισης κινδύνου και κεφαλαιοποίησης του ομίλου της Freedom θα υποστηρίξουν την εταιρεία για τους επόμενους 12 μήνες», αναφέρεται στην ανακοίνωση της η S&P.

Ο οργανισμός αναμένει ότι τα επόμενα δύο χρόνια, η Freedom Holding Corp. θα «διατηρήσει υψηλά επίπεδα κέρδους, που θα ενισχυθούν από τη διαφοροποίηση των εσόδων από την αύξηση των όγκων τραπεζικής και ασφαλιστικής δραστηριότητας στο Καζακστάν».

«Στο βασικό μας σενάριο, αναμένουμε ότι ο δείκτης κεφαλαίου με διόρθωση για τον κίνδυνο (RAC) του ομίλου θα παραμείνει άνω του 10% κατά τους επόμενους 12-24 μήνες σε σύγκριση με το 11,6% την 31η Μαρτίου 2024 και το 9,4% ένα χρόνο νωρίτερα».

«Η S&P επιβράβευσε τις προσπάθειες του ομίλου στον τομέα της εταιρικής διακυβέρνησης. Το 2023, η ομάδα Freedom ξεκίνησε τη δημιουργία ενός ενοποιημένου συστήματος διαχείρισης κινδύνων.

Πρόσφατα, η ομάδα προσέλαβε διευθυντή διαχείρισης κινδύνων, διευθυντή για την τήρηση ρυθμιστικών απαιτήσεων και διευθυντή νομικών θεμάτων. Τον Μάιο 2024, η ομάδα της Freedom επέκτεινε το διοικητικό συμβούλιο από έξι σε επτά άτομα, τέσσερα από τα οποία είναι ανεξάρτητα και έχουν διεθνή εμπειρία», αναφέρεται στην έκθεση του οργανισμού.

Ο οργανισμός μπορεί να αναβαθμίσει περαιτέρω τις βαθμολογίες των εταιρειών του ομίλου μέσα στο επόμενο έτος, εάν οι θετικές τάσεις των τελευταίων μηνών διατηρηθούν.

«Θα ανεβάσουμε περαιτέρω τις αξιολογήσεις μας για τις λειτουργικές θυγατρικές εταιρείες κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, εάν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τα βήματα στην κατασκευή μιας συνολικής συστήματος διαχείρισης κινδύνων και συμμόρφωσης με τις ρυθμιστικές απαιτήσεις, καθώς και η ενίσχυση του συστήματος διαχείρισης κινδύνων, θα συνεχιστούν, και ο δείκτης RAC θα παραμείνει πάνω από 10%, υποστηριζόμενος από υψηλά έσοδα και μέτρια αύξηση»,αναφέρεται στην ανακοίνωση της S&P.

Δειτε Επισης

Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD: The 12th Invest Cyprus International Investment Awards
Bege: Ο νέος γαστρονομικός προορισμός του St Raphael Resort & Marina
«Να μην χρειαστεί να διακόψουμε την σύμβαση...»Ψάχνουν φως στο τούνελ του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς
Το σκληρό μέτρο που αποφεύγεται και πώς θα παρακολουθούνται οι μισθοί στην οικοδομική βιομηχανία
Τι προνοεί η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία-Αναμένει απαντήσεις μέχρι την Τετάρτη
Δεν πιάνουν τα αεροδρόμια της Κύπρου τα... κενά αέρος λόγω Microsoft-Πιθανές καθυστερήσεις αφίξεων
Στα χέρια των κοινωνικών εταίρων η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία
Ανδρέας Αλέξη: Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την γήρανση του πληθυσμού και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις
Seasons Oriental: Εντυπωσιάζει ο πλήρως ανακαινισμένος εξωτερικός χώρος (pics)