Διαψεύδει πληροφορίες για αποσύνδεση της ΕΝΙ από την κυπριακή ΑΟΖ ο Χριστοδουλίδης

Τις πληροφορίες που θέλουν τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό ΕΝΙ να κάνει σκέψεις αποσύνδεσης από την κυπριακή ΑΟΖ, διέψευσε το βράδυ της Τετάρτης (3/7) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Προσερχόμενος στα 12α Invest Cyprus International Investment Awards κι ερωτηθείς αν τον ανησυχούν οι αναφορές σε σχέση με την ΕΝΙ ότι θα πουλήσει τα δικαιώματα της για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχουμε μιλήσει με την ΕΝΙ, δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση σε σχέση με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, ο ιταλικός κολοσσός εξετάζει το ενδεχόμενο αποεπένδυσης από περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με δραστηριότητες ανόρυξης φυσικού αερίου συνολικής αξίας $4 δισεκατομμυρίων με ενδεχόμενους στόχους τις δραστηριότητες στην Ινδονησία και την Κύπρο.

Σημειώνεται, δε, πως η τακτική της αποεπένδυσης και της μείωσης των κεφαλαιακών δαπανών (Capex) αποτελεί εξαγγελθείσα πολιτική από τον ιταλικό κολοσσό.

Ενδεικτικά, σε ενημέρωση των αγορών για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2024, η ΕΝΙ κάνει λόγο για «πειθαρχημένη επενδυτική προσέγγιση και στοχευμένες αποεπενδύσεις, που θα μειώσουν σημαντικά τις καθαρές κεφαλαιακές επενδύσεις», σε σύγκριση με το προηγούμενο τετραετές πλάνο της εταιρείας.

Σε σχέση με τις δραστηριότητες ανόρυξης φυσικού αερίου (upstream) η εταιρεία λέει ότι θα αξιοποιήσει το εδραιωμένο διττό μοντέλο (dual model) που συνδυάζει την πώληση ώριμων περιουσιακών στοιχείων και της αναμενόμενης ροής εσόδων.

«Έχουμε κάνει σημαντικές ανακαλύψεις, για παράδειγμα, στην Ακτή του Ελεφαντοστού, την Κύπρο, την Ινδονησία και το Κονγκό, όλες εκ των οποίων διατηρούν το ενδεχόμενο για κάποιας μορφής μείωσης των μεριδίων (equity dilution), που έχουμε διεξάγει με επιτυχία στο παρελθόν», αναφέρει η εταιρεία.

Δειτε Επισης

Κραυγή αγωνίας από τα μικρά και παραδοσιακά τυροκομεία της Κύπρου- «Κύριε Πρόεδρε…»
Οι μέτοχοι της Ελληνικής που πρέπει να πείσει για την δημόσια πρότασή της η Eurobank
CBN Young Dragon Awards: Tρέχει η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων-Σε εξέλιξη μέχρι τις 31 Ιουλίου
Πήρε θέση για την δημόσια πρόταση της Eurobank το Δ.Σ. της Ελληνικής-Η γνώμη που εξέδωσε
Νέα αύξηση στις τιμές πετρελαίου-Αναπτερώνονται οι ελπίδες για μείωση επιτοκίων στις ΗΠΑ
Ο Riccardo Giraudi μιλά για το νέο Beefbar στη Λεμεσό-Πώς το Amara τον έπεισε για κάθοδο στην Κύπρο (vid)
Κραυγή απόγνωσης από τους ξενοδόχους των ορεινών θερέτρων-«Με τον ρυθμό που πάμε θα κλείσουμε...»
Τα έργα που θέλουν να τρέξουν σε μαρίνα και λιμάνι οι Λαρνακείς-«Όχι σε τέταρτη αποτυχημένη προσπάθεια»
Πέρασε από την Ολομέλεια ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός-Πώς τοποθετήθηκαν τα κόμματα
Ναι από Βουλή στη συμφωνία-προϋπόθεση για ένταξη στο Visa Waiver Programme των ΗΠΑ-Απείχε το ΑΚΕΛ