Διαψεύδει πληροφορίες για αποσύνδεση της ΕΝΙ από την κυπριακή ΑΟΖ ο Χριστοδουλίδης

Τις πληροφορίες που θέλουν τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό ΕΝΙ να κάνει σκέψεις αποσύνδεσης από την κυπριακή ΑΟΖ, διέψευσε το βράδυ της Τετάρτης (3/7) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Προσερχόμενος στα 12α Invest Cyprus International Investment Awards κι ερωτηθείς αν τον ανησυχούν οι αναφορές σε σχέση με την ΕΝΙ ότι θα πουλήσει τα δικαιώματα της για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχουμε μιλήσει με την ΕΝΙ, δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση σε σχέση με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, ο ιταλικός κολοσσός εξετάζει το ενδεχόμενο αποεπένδυσης από περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με δραστηριότητες ανόρυξης φυσικού αερίου συνολικής αξίας $4 δισεκατομμυρίων με ενδεχόμενους στόχους τις δραστηριότητες στην Ινδονησία και την Κύπρο.

Σημειώνεται, δε, πως η τακτική της αποεπένδυσης και της μείωσης των κεφαλαιακών δαπανών (Capex) αποτελεί εξαγγελθείσα πολιτική από τον ιταλικό κολοσσό.

Ενδεικτικά, σε ενημέρωση των αγορών για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2024, η ΕΝΙ κάνει λόγο για «πειθαρχημένη επενδυτική προσέγγιση και στοχευμένες αποεπενδύσεις, που θα μειώσουν σημαντικά τις καθαρές κεφαλαιακές επενδύσεις», σε σύγκριση με το προηγούμενο τετραετές πλάνο της εταιρείας.

Σε σχέση με τις δραστηριότητες ανόρυξης φυσικού αερίου (upstream) η εταιρεία λέει ότι θα αξιοποιήσει το εδραιωμένο διττό μοντέλο (dual model) που συνδυάζει την πώληση ώριμων περιουσιακών στοιχείων και της αναμενόμενης ροής εσόδων.

«Έχουμε κάνει σημαντικές ανακαλύψεις, για παράδειγμα, στην Ακτή του Ελεφαντοστού, την Κύπρο, την Ινδονησία και το Κονγκό, όλες εκ των οποίων διατηρούν το ενδεχόμενο για κάποιας μορφής μείωσης των μεριδίων (equity dilution), που έχουμε διεξάγει με επιτυχία στο παρελθόν», αναφέρει η εταιρεία.

Δειτε Επισης

Δρ. Έλληνας για Great Sea Interconnector: Βιώσιμο το έργο, παράξενη η θέση ΑΔΜΗΕ- «Η Κύπρος να μπει ως μέτοχος»
Ηλεκτρική διασύνδεση: Το νέο πισωγύρισμα, η μεγαλύτερη ανησυχία και ποια τα επόμενα βήματα
Γιώργος Παπαπαναστασίου: Άμεση προτεραιότητα η οκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
Great Sea Interconnector: Στον αέρα τα €657 εκατ. από την Κομισιόν, σε αναμμένα κάρβουνα ο Παπαναστασίου
ΕΝΙμέρωση που τερματίζει τον συναγερμό… Διαψεύδει τα περί αποχώρησης από την κυπριακή ΑΟΖ
Διαψεύδει πληροφορίες για αποσύνδεση της ΕΝΙ από την κυπριακή ΑΟΖ ο Χριστοδουλίδης
Πετρέλαιο: Άλμα άνω του 1,30% στις τιμές μετά τη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων
Βόμβα ΑΔΜΗΕ για Great Sea Interconnector-«Μη βιώσιμο με την απόφαση της ΡΑΕΚ, το έργο θα σταματήσει εάν...»
ΑΔΜΗΕ: Ενημέρωσε Μητσοτάκη για το «όχι» της ΡΑΕΚ για ανάκτηση δαπανών πριν την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης
ENI: Eνδεχόμενο αποεπένδυσης από κυπριακή ΑΟΖ-Χωρίς ενημέρωση για το θέμα η Λευκωσία