Fed: Καμία μείωση επιτοκίων αν ο πληθωρισμός δεν κινηθεί σταθερά προς το 2%

Ο πληθωρισμός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά όχι αρκετά γρήγορα ώστε να μειώσουν τα επιτόκια ανέφεραν οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στη τελευταία τους συνεδρίαση τον Ιούνιο σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη (3/7).

Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια για έβδομη συνεχόμενη φορά.

«Οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν ότι απαιτούνται πρόσθετα ευνοϊκά στοιχεία για να τους δώσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%», αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης σύμφωνα με το cnbc.

Αν και από τα πρακτικά προκύπτει ότι υπήρξαν διαφωνίες των 19 κεντρικών τραπεζιτών που συμμετείχαν στη συζήτηση, με ορισμένους μάλιστα να δείχνουν μια προδιάθεση προς την αύξηση των επιτοκίων, αν χρειαστεί, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τους αξιωματούχους ψηφοφόρους της FOMC να διατηρούν τα επιτόκια στη θέση τους.

Η Fed στοχεύει σε ετήσιο πληθωρισμό 2%, επίπεδο πάνω από το οποίο βρίσκεται από τις αρχές του 2021.

Οι αξιωματούχοι στη συνεδρίαση δήλωσαν ότι τα δεδομένα έχουν βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα, αν και θέλουν περισσότερες αποδείξεις ότι αυτό θα συνεχιστεί.

Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση σύμφωνα με τα πρακτικά «τόνισαν ότι δεν αναμένουν ότι θα ήταν σκόπιμο να μειώσουν το εύρος-στόχο για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων έως ότου προκύψουν πρόσθετες πληροφορίες που θα τους έδιναν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τον στόχο του 2% της Επιτροπής».

Το «dot plot» της FOMC

Κατά τη συνεδρίαση, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρείχαν επίσης ενημέρωση σχετικά με τις οικονομικές προβλέψεις και τη νομισματική πολιτική για τα επόμενα έτη.

Το «dot plot» της FOMC έδειξε μείωση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας έως το τέλος του 2024, από τις τρεις που είχαν υποδειχθεί μετά την τελευταία ενημέρωση του Μαρτίου.

Παρόλο που το «dot plot» υπέδειξε μία μείωση φέτος, οι προθεσμιακές αγορές συνεχίζουν να υπολογίζουν δύο, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, η επιτροπή άφησε σε μεγάλο βαθμό άθικτες τις οικονομικές προβλέψεις της, αν και μείωσε τις προσδοκίες της για τον πληθωρισμό φέτος.

Στις συζητήσεις σχετικά με το πώς θα προσεγγίσουν τη νομισματική πολιτική, τα πρακτικά αντανακλούν κάποιες διαφωνίες. Ορισμένα μέλη σημείωσαν την ανάγκη να σφίξουν τα χαλινάρια σε περίπτωση που ο πληθωρισμός επιμείνει, ενώ άλλα υποστήριξαν ότι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιδράσουν σε περίπτωση που η οικονομία παραπαίει ή η αγορά εργασίας αποδυναμώνεται.

«Αρκετοί συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ή αυξηθεί περαιτέρω, το εύρος-στόχος για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων ίσως χρειαστεί να αυξηθεί», αναφέρεται στα πρακτικά. «Αρκετοί συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε απροσδόκητη οικονομική αδυναμία».

Ωστόσο, η περίληψη σημείωνε επίσης ότι μια «συντριπτική πλειοψηφία» είδε την οικονομική ανάπτυξη να «ψυχραίνεται σταδιακά» και ότι η τρέχουσα πολιτική είναι «περιοριστική», ένας όρος-κλειδί καθώς οι αξιωματούχοι εξετάζουν πόσο περιοριστική πρέπει να είναι η πολιτική, ενώ παράλληλα να μειώνεται ο πληθωρισμός και να μην προκαλείται αδικαιολόγητη οικονομική ζημία.

Δειτε Επισης

Κάτω από διπλή πίεση η Γαλλία για την συγκράτηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του υψηλού χρέους
Βρετανία: Οι επιπτώσεις της πολιτικής αλλαγής σε χρηματιστήριο, ακίνητα, επενδύσεις
Σε χαμηλό τετραμήνου το Bitcoin παρά το ανοδικό ρεκόρ στις μετοχές
Μελέτη: Πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να κλείσει παγκοσμίως το έμφυλο χάσμα
Fed: Καμία μείωση επιτοκίων αν ο πληθωρισμός δεν κινηθεί σταθερά προς το 2%
Λονδίνο: Αποκλιμάκωση στα ενοίκια μετά το υψηλό 18%
Η «γραμμή άμυνας» της ΕΚΤ αν υπάρξει αναταραχή στις αγορές λόγω γαλλικών εκλογών
Σε τροχιά εκτόξευσης το Bitcoin-Πιθανόν να σπάσει το ιστορικό υψηλό των $73.700
Απότομη επιβράδυνση στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης
Fed: Αναμένει πιο πολλά στοιχεία για πτώση πληθωρισμού πριν τις μειώσεις επιτοκίων