Powered by

Air France: Οικονομικό πλήγμα Є180 εκ. λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 στο Παρίσι δεν θα ωφελήσουν τον γαλλικό εθνικό αερομεταφορέα.

Η Air France ανακοίνωσε ότι αναμένει ζημιές έως και 180 εκατ. ευρώ (193 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) το τρέχον οικονομικό τρίμηνο, καθώς οι τουρίστες αποφεύγουν το Παρίσι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, μεταξύ 26 Ιουλίου και 11 Αυγούστου 2024.

Θέλοντας να αποφύγουν τον συνωστισμό και την ακρίβεια, οι τουρίστες δεν επιλέγουν ως προορισμό τους τη γαλλική πρωτεύουσα γι’ αυτό το διάστημα.

«Οι διεθνείς τουριστικές αγορές αποφεύγουν το Παρίσι», ανέφερε ο αερομεταφορέας σε ανακοίνωσή του.

«Οι μετακινήσεις ανάμεσα στη γαλλική πρωτεύουσα και άλλους προορισμούς κινούνται κάτω από τον μέσο όρο Ιουνίου-Αυγούστου, καθώς οι κάτοικοι της Γαλλίας αναβάλλουν τις διακοπές τους για μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων ή εξετάζουν εναλλακτικά ταξιδιωτικά σχέδια», πρόσθεσε.

Ως εκ τούτου, η Air France-KLM εκτιμά ότι «θα έχει ζημιές από 160 εκατ. ευρώ - 180 εκατ. ευρώ για την περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2024».

Ο αερομεταφορέας αναμένει ότι τα ταξίδια προς τη Γαλλία θα ομαλοποιηθούν μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, «με τη ζήτηση να επιστρέφει σε ενθαρρυντικά επίπεδα στα τέλη Αυγούστου και τον Σεπτέμβριο».

Συγκριτικά, η Air France-KLM ανέφερε έσοδα άνω των 9,3 δις δολαρίων το γ' τρίμηνο 2023, λόγω της ισχυρής καλοκαιρινής ζήτησης.

Η ανακοίνωση της Air France συνάδει με τα στοιχεία του Γραφείου Τουρισμού του Παρισιού, το οποίο πρόσφατα εκτίμησε πως θα υπάρξει μείωση της τάξης του 14,8% στις αφίξεις από το εξωτερικό τον Ιούλιο του 2024 σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023.

Η ίδια τάση αποτυπώνεται και στον κλάδο φιλοξενίας. Έναν μήνα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, τα επίπεδα πληρότητας των ξενοδοχείων του Παρισιού φτάνουν στο απόγειό τους (77,8%) για το Σάββατο 27 Ιουλίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Forward STAR της CoStar. Η εναρκτήρια βραδιά (Παρασκευή 26 Ιουλίου) εμφανίζει έως τώρα ποσοστό πληρότητας 77,7%.

Το χαμηλότερο ποσοστό πληρότητας τουριστικών καταλυμάτων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων καταγράφεται την τελευταία νύχτα (11 Αυγούστου), στο 59,8%.

Ολόκληρη η περίοδος των Ολυμπιακών Αγώνων υπολείπεται του μέσου όρου πληρότητας 81,4% που είδε η πόλη τον Ιούλιο του 2023, όπως αναφέρει η Insee, η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας.

Παρ' όλα αυτά, οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 αναμένεται να είναι οικονομικά θετικοί για το Παρίσι, δημιουργώντας, σύμφωνα με μια ανεξάρτητη μελέτη του Κέντρου για το Δίκαιο και την Οικονομία του Αθλητισμού (CDES), το οποίο παρακολουθεί τους Αγώνες του Παρισιού για λογαριασμό της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και των διοργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, τζίρο ύψους 8,9 δις ευρώ (9,6 δις δολάρια).

Οι επισκέπτες του Παρισιού που θα δουν κάποιο αγώνισμα των Ολυμπιακών Αγώνων μέσα από το γήπεδο ανέρχονται μεταξύ 2,3 και 3,1 εκατ.

Εξ αυτών, τα περίπου τα 2/3 είναι Γάλλοι. Οι τουρίστες, εγχώριοι και από το εξωτερικό, αναμένεται να ξοδέψουν 2,8 δις δολάρια, σύμφωνα με το Γραφείο Τουρισμού του Παρισιού.

Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος των 7,5 δις δολαρίων που χρηματοδοτούν την υλοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι προέρχεται από τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγίες και εισιτήρια, ενώ υπήρξαν σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις σε μακροπρόθεσμα έργα υποδομών, όπως το 1,7 δις δολάρια που συνεισέφερε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ακόμη, 3,2 δις δολάρια προέρχονται από δημόσιους φορείς για έργα που καλύπτουν μακροπρόθεσμες ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων. Από αυτά, το 80% πηγαίνει στο Saint-Denis, ένα από τα φτωχότερα προάστια του Παρισιού στη Γαλλία.

Στο Saint-Denis, όπου βρίσκεται το Stade de France, το εθνικό γήπεδο ποδοσφαίρου και ράγκμπι της Γαλλίας, βρίσκεται επίσης το Ολυμπιακό Χωριό, το οποίο μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων θα φιλοξενήσει σε 2.800 κατοικίες και δύο νέα σχολεία.

Οι ειδικοί του τουρισμού λένε ότι οι ταξιδιώτες θα επιστρέψουν στο Παρίσι μόλις τελειώσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

«Η χαμηλότερη ζήτηση που βλέπουμε για τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να θεωρηθεί ως μια προσωρινή προσαρμογή», επισήμανε η Christina Choueifaty της εταιρείας STR, που παρέχει αναλυτικά στοιχεία για τον κλάδο των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων.

«Μακροπρόθεσμα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα εδραιώσουν τη θέση της πόλης ως σημαντικού τουριστικού προορισμού, προσελκύοντας ακόμη περισσότερους τουρίστες στο μέλλον», τόνισε.

Δειτε Επισης

Όλο και περισσότεροι επιλέγουν τις σκανδιναβικές χώρες για θερινές διακοπές-Τι είναι η τάση coolcation
Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean: Άνοιξε τις πόρτες του το πεντάστερο SEAFOS Luxury Resort & Spa στο Ναύπλιο
Bean Bar: Και σε κάψουλες η ποικιλία καφέ από τη Νικαράγουα
Air France: Οικονομικό πλήγμα Є180 εκ. λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι
Wizz Air: Απέσπασε για 4η συνεχόμενη χρονιά το βραβρείο της πιο βιώσιμης χαμηλού κόστους αεροπορικής εταιρείας
Το προφίλ των τουριστών που έρχονται στην Κύπρο τον χειμώνα-Σε ποιους κερδίζει έδαφος το νησί μας
«Πράσινο φως» από την Κομισιόν για την αγορά της Ita από τη Lufthansa
Τουρισμός στην Ελλάδα: Σχεδόν διπλάσιοι επισκέπτες σε μια διετία
Ο νέος απευθείας προορισμός στο πτητικό πρόγραμμα της Cyprus Airways-Πετά για Βαρκελώνη
Ικανοποίηση ΠΑΣΥΞΕ-Οι σημαντικές εξαγγελίες Χριστοδουλίδη και η άριστη συνεργασία