Ανάσα στην αγορά οι καλοκαιρινές εκπτώσεις-H αυστηρή έκκληση του ΠΑΣΥΛΕ στους καταστηματάρχες

Μήνας εκπτώσεων θεωρείται ο Ιούλιος, με τα καταστήματα, κυρίως στην ένδυση και την υπόδηση, να έχουν αρχίσει δειλά-δειλά να λανσάρουν τις πρώτες προσφορές για το φετινό καλοκαίρι.

Παρόλο που οι καταστηματάρχες δύναται να προχωρήσουν σε εκπτώσεις οποιαδήποτε στιγμή και για όποια χρονική διάρκεια επιλέξουν, καθώς η νομοθεσία, βάσει της οποίας εκδιδόταν διάταγμα που ρύθμιζε την περίοδο των ξεπουλημάτων, έχει κριθεί ως αντισυνταγματική, εντούτοις οι καλοκαιρινές εκπτώσεις που είθισται να αρχίζουν τον Ιούλιο αφορούν πρακτική των προηγούμενων ετών που εξακολουθεί να εφαρμόζει το λιανεμπόριο.

Σε δηλώσεις στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου ανέφερε ότι αν και οι καλοκαιρινές εκπτώσεις δεν έχουν την ίδια δυναμική με τις αντίστοιχες εκπτώσεις του Ιανουαρίου, ωστόσο λειτουργούν ευεργετικά στην αγορά.

«Τα καταστήματα, κυρίως στην ένδυση και την υπόδηση, ανακοίνωσαν εκπτώσεις από τις αρχές της εβδομάδας, οι οποίες βοηθούν την αγορά και προσφέρουν ανάσες στο λιανεμπόριο», επεσήμανε σχετικά, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει πλαίσιο έναρξης και λήξης των προσφορών, καθώς κάθε επιχείρηση αποφασίζει η ίδια τον χρόνο έναρξης και τη διάρκεια των εκπτώσεων.

Μέχρι 30% και για έναν μήνα

Συνήθως οι καλοκαιρινές εκπτώσεις διαρκούν περίπου τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, δηλαδή εντός Ιουλίου, ενώ ενδέχεται να υπάρξει παράταση μέχρι και τον Αύγουστο, διευκολύνοντας τους καταναλωτές να επωφεληθούν από ακόμα χαμηλότερες τιμές.

Οι προσφορές που ήδη ανακοινώθηκαν κυμαίνονται κυρίως από 15% έως 30%, ενώ προϊόντα με μεγαλύτερα ποσοστά εκπτώσεων αφορούν ως επί το πλείστο παλαιότερο στοκ των καταστημάτων.

Έκκληση για εφαρμογή της νομοθεσίας

Κατευθυντήριες γραμμές για τις προσφορές και τις εκπτώσεις δίνει ο «Οδηγός Επιχειρήσεων για πρακτικές Προσφορών για Εκπτώσεων», τον οποίο ετοίμασε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, παρέχοντας καθοδήγηση στις επιχειρήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να ερμηνεύονται και να εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου σε σχέση με προωθητικές ενέργειες των εμπορευόμενων και να διευκολύνει την ορθή εφαρμογή τους.

Αυστηρή έκκληση απευθύνει ο ΠΑΣΥΛΕ προς τους εμπορευόμενους να ενημερωθούν από τον οδηγό, τον οποίο καλούνται να ακολουθήσουν κατά γράμμα προκειμένου να μην παρεκκλίνουν από τις πρόνοιες της νομοθεσίας και να μην προκύψουν προβλήματα στην αγορά.

«Πρόκειται για έναν αναλυτικό και λεπτομερέστατο οδηγό, ο οποίος, με απτά παραδείγματα, παρέχει καθοδήγηση στους λιανέμπορους για τις εκπτώσεις και τις προσφορές προϊόντων στην αγορά, προκειμένου να τηρήσουν ευλαβικά τη νομοθεσία», τόνισε ο κ. Αντωνίου.

Οι συμβουλές του Συνδέσμου Καταναλωτών

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών έδωσε τις δικές του συμβουλές προς τους καταναλωτές για τις αγορές τους κατά την περίοδο των εκπτώσεων.

Ανάμεσα σε άλλα, καλεί τους καταναλωτές να διενεργούν έρευνα αγοράς από τώρα και να καθορίσουν τον προϋπολογισμό των αγορών του από πριν, να μελετήσουν τα χαρακτηριστικά του προϊόντος που τους ενδιαφέρει, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες και απαιτήσεις τους.

Ιδιαίτερη έμφαση και σημασία θα πρέπει, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο να δίνεται και σε άλλες κρίσιμες πληροφορίες που σχετίζονται με την ταχύτητα παράδοσης των προϊόντων και συγκεκριμένα με τη διαθεσιμότητα, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη εμπόδια και περιορισμούς που επηρεάζουν την παραγωγή και διακίνηση των αγαθών και τον αναμενόμενο χρόνο αποστολής των προϊόντων μέσω των ταχυδρομικών παρόχων.

Δειτε Επισης

Δυσαρέσκεια αυτοκινητοβιομηχανιών Κίνας για τα νέα τέλη της Ε.Ε. για ηλεκτρικά οχήματα
POW! The Shop: Επέκταση στην Πάφο-Άνοιξε στο Kings Avenue Mall (photos)
Miniso: Κάθοδος του brand στην Κύπρο και άνοιγμα στο My Mall Limassol
Ευρωζώνη: Αύξηση 0,1% στις λιανικές πωλήσεις
Οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ και η εταιρεία ΕΥΡΗΚΑ ενίσχυσαν το έργο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
Ανακάλυψε τις υπηρεσίες του Kings Avenue Mall
Ανάσα στην αγορά οι καλοκαιρινές εκπτώσεις-H αυστηρή έκκληση του ΠΑΣΥΛΕ στους καταστηματάρχες
Αύξηση 20,7% στον κύκλο εργασιών στον ευρύτερο εμπορικό τομέα το 2022
Στο στόχαστρο της Κομισιόν Temu και Shein-Προς επιβολή δασμών στα φθηνά προϊόντα
ΠΑΣΥΛΕ: Η ευθύνη υπεραγορών για τα καπάκια στα πλαστικά μπουκάλια-Διευκρινίσεις για λιανέμπορους