Powered by

Το προφίλ των τουριστών που έρχονται στην Κύπρο τον χειμώνα-Σε ποιους κερδίζει έδαφος το νησί μας

Ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με το προφίλ όσων επισκέφθηκαν την Κύπρο κατά την χειμερινή περίοδο, δηλαδή τους μήνες Νοέμβριο του 2023 με Μάρτιο του 2024, καταγράφει η πρώτη φάση της έρευνας που διενήργησε η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, Hermes Airports.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Hermes, στην έρευνα, η οποία διεξάγεται κατά την αναχώρηση των επιβατών στα αεροδρόμια, συμμετείχαν συνολικά 2.602 επιβάτες και ένα από τα βασικά στοιχεία που προκύπτουν από αυτή είναι ότι πλέον η Κύπρος κερδίζει έδαφος και στις μικρότερες ηλικίες επισκεπτών.

Συγκεκριμένα, το 16% των τουριστών που ήρθαν στην Κύπρο τον χειμώνα ήταν ηλικίας 18-25 ετών, το 24% 26-35 ετών, το 19% 36-45 ετών, το 14% 46-55 ετών, το 15% 56-65 ετών και το 12% ήταν ηλικίας 66 ετών και άνω.

Για διακοπές η πλειοψηφία

Με βάση, επίσης, τα αποτελέσματα της έρευνας, το 60% επισκέφθηκαν την Κύπρο για διακοπές, το 17% επισκέφθηκε φίλους ή συγγενείς, το 16% ήρθε στην χώρα μας για επαγγελματικούς λόγους και το 3% για σπουδές, ενώ ένα 5% ταξίδεψε στην Κύπρο για άλλο λόγο.

Ανά χώρα, τα μεγαλύτερα ποσοστά όσων επισκέφθηκαν την Κύπρο για διακοπές καταγράφονται στους Πολωνούς με 94%, στους Λιθουανούς με 86%, τους Λετονούς με 80%, τους Αυστριακούς με 79% και τους Γάλλους, επίσης, με 79%.

Στον αντίποδα, τα μικρότερα ποσοστά καταγράφονται στους Ελλαδίτες με 25%, στους Αρμένιους με 32% και στους Λιβάνιους με 40%.

Βάσει των ίδιων στοιχείων, οι κρατήσεις των ξένων επισκεπτών γίνονται κατά μέσο όρο 51 ημέρες πριν την επίσκεψή τους στην Κύπρο και παρέμειναν στη χώρα μας, κατά μέσο όρο, 8,26 μέρες.

4 στους 10 ήρθαν στην Κύπρο πρώτη φορά

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που ανέδειξε η έρευνα, είναι ότι το 41% των τουριστών επισκέφθηκαν την Κύπρο για πρώτη φορά, ενώ το 31% δήλωσαν ότι επισκέφθηκαν την χώρα μας μία με δύο φορές και το 28% περισσότερες φορές.

Απ’ όσους δήλωσαν ότι επισκέφθηκαν την χώρα μας πρώτη φορά, τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφονται στις ηλικίες 18-15 ετών με 50%, 26-35 ετών με 48% και 36-45 ετών με 42%.

Ανά χώρα, τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφονται στους Πολωνούς με 76%, στους Γάλλους με 75%, στους Λετονούς με 71%, στους Λιθουανούς με 63% και στους Αυστριακούς με 58%.

Πού διέμεναν

Αναφορικά με το που έμειναν, το 24% δήλωσε ότι διέμεινε σε φίλους ή συγγενείς, το 23% σε ξενοδοχεία 4 αστέρων, το 17% σε ξενοδοχεία 5 αστέρων, το 15% σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb, το 9% σε ξενοδοχεία 1 έως 3 αστέρων, το 8% σε ιδιόκτητα σπίτια, το 2% σε βίλες, ενώ το 4% σε άλλα καταλύματα.

Ανά χώρα, τα μεγαλύτερα ποσοστά όσων τουριστών διέμεναν σε ξενοδοχεία 4 αστέρων καταγράφονται στους Αυστριακούς με 45%, στους Γάλλους με 44% και στους Πολωνούς με 35%, ενώ σε ξενοδοχεία 5 αστέρων δήλωσε ότι διέμενε το το 39% των Ισραηλινών, το 25% των Γερμανών και το 23% των Λιβάνιων.

Σε καταλύματα Airbnb διέμενε το 29% των Λετονών, το 25% των Αυστριακών και το 25% των Σέρβων.

Οι επαρχίες που επέλεξαν

Σε ό,τι αφορά τις επαρχίες που επέλεξαν όσοι επισκέφθηκαν την Κύπρο την χειμερινή περίοδο, η Πάφος παίρνει το μεγαλύτερο μερίδιο, κάτι που εξηγείται και από το αυξημένο πρόγραμμα πτήσεων της Ryanair, αλλά και από το ότι μένουν ανοικτές οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες.

Ειδικότερα, στην Πάφο διέμεινε το 35% των τουριστών, στη Λάρνακα το 22%, στη Λεμεσό το 17%, στη Λευκωσία το 15%, σε Αγία Νάπα, Παραλίμνι και Πρωταρά το 9%, ενώ το 2% επέλεξε τα κατεχόμενα, ένα ποσοστό που αντιστοιχεί γύρω στους 28.000 τουρίστες.

Ως προς τις χώρες των επισκεπτών που επιλέγουν τα κατεχόμενα, τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφονται στους Βρετανούς και στους Αμερικανούς με 4%, ενώ και το 3% των Γερμανών και των Αυστριακών επέλεξαν, επίσης, τα κατεχόμενα.

Αξιοσημείωτο είναι, ακόμη, το γεγονός πως γύρω στους μισούς επισκέπτες έχουν δηλώσει ότι έμαθαν για την Κύπρο από φίλους και γνωστούς, ενώ 17% από ιστοσελίδες ταξιδιών, καθώς επίσης και το ότι το 77% των επισκεπτών δηλώνει ότι θα ερχόταν ξανά στην Κύπρο.

Η δυναμική της χειμερινής περιόδου

Αξίζει να αναφερθεί ότι την περίοδο Νοεμβρίου 2023-Μαρτίου 2024 διακινήθηκαν μέσω των αεροδρομίων της Κύπρου 2,87 εκ. επιβάτες, αντιπροσωπεύοντας το 24,2% της συνολικής επιβατικής κίνησης.

Σημειώνεται δε, ότι τη χειμερινή περίοδο εκτελούσαν από και προς τα αεροδρόμια Πάφου πτήσεις 30 αεροπορικές εταιρείες σε 33 χώρες και 88 προορισμούς -49 από το αεροδρόμιο Λάρνακας και 39 από το αεροδρόμιο Πάφου-.

Η πλειοψηφία των εβδομαδιαίων πτήσεων από το αεροδρόμιο Λάρνακας ήταν από και προς Αθήνα (81), Τελ Αβίβ (28) και Θεσσαλονίκη (17), ενώ από το αεροδρόμιο Πάφου ήταν από και προς το αεροδρόμιο Στάνστεντ του Λονδίνου (13), του Γκάτγουικ (10) και του Μάντσεστερ (10).

Δειτε Επισης

POW! The Shop: Επέκταση στην Πάφο-Άνοιξε στο Kings Avenue Mall (photos)
Ι. Γεωργούλας: Οι προοπτικές ανάπτυξης της τεχνολογίας και η απαιτούμενη αρωγή κράτους-πανεπιστημίων
Μπήκε το νερό στ' αυλάκι για λύσεις σε προβλήματα του επιχειρείν-Τα τρία ζητήματα προς θετική κατάληξη
Ο σχεδιασμός του 5oυ ορόφου στο Neocleous Tower επαναπροσδιορίζει την ευεξία στον εργασιακό χώρο
Miniso: Κάθοδος του brand στην Κύπρο και άνοιγμα στο My Mall Limassol
Πού θα... πάνε τα €351,4 εκ. που περιλαμβάνονται στον συμπληρωματικό κρατικό προϋπολογισμό
Δρ. Έλληνας για Great Sea Interconnector: Βιώσιμο το έργο, παράξενη η θέση ΑΔΜΗΕ- «Η Κύπρος να μπει ως μέτοχος»
Όλο και περισσότεροι επιλέγουν τις σκανδιναβικές χώρες για θερινές διακοπές-Τι είναι η τάση coolcation
PwC Κύπρου: Ξεκινά και φέτος η τετραήμερη εργασία
Α. Τσουλόφτας: Πιο ελκυστικό για τους επενδυτές και σύντομα καλά νέα για το Τεχνολογικό Πάρκο στο Πεντάκωμο