Οι προσφορές για το τερματικό, οι πιέσεις για ηλεκτρική διασύνδεση και το άδειασμα από Παπαναστασίου σε ΡΑΕΚ

Με την επιβεβαίωση από πλευράς του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε προκήρυξη διαγωνισμού για την αποπεράτωση των χερσαίων υποδομών του τερματικού και της προβλήτας, αλλά και για εξασφάλιση άλλης πλωτής μονάδας δεδομένης της κατακράτησης της οποίας τυγχάνει από την κινεζική κοινοπραξία CMC το πλοίο «Προμηθέας», ολοκληρώθηκε το ανοικτό μέρος της συζήτησης στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής αναφορικά με το τερματικό και την ηλεκτρική διασύνδεση.

Η συνεδρία της Επιτροπής έκλεισε για τα ΜΜΕ προτού εισέλθει σε ουσιώδη ζητήματα που αφορούν την μέχρι σήμερα πορεία υλοποίησης του τερματικού και όλα όσα επισυνέβησαν για να φθάσουμε στο διαζύγιο με την CMC, στην μη κάθοδο του «Προμηθέα» στην Κύπρο παρά το γεγονός ότι η κυριότητά του ανήκει στην ΕΤΥΦΑ, αλλά και στην έρευνα που ζήτησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία προς διερεύνηση πιθανών ποινικών αδικημάτων και το γεγονός ότι η Κομισιόν ζητά πίσω το πόσο ύψους πέραν των 68 εκατ. ευρώ που έως τώρα έδωσε ως χρηματοδότηση από το συνολικό ύψους 101 εκατ.

Η συνεδρία έκλεισε κατόπιν αίτηματος της Κυβέρνησης, με τον υπουργό Ενέργειας να... αποκαλύπτει πως χθες υπήρξε στο διαιτητικό δικαστήριο του Λονδίνου τοποθέτηση πολύ εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, χρησιμοποιώντας το ότι βρίσκεται σήμερα σε δημόσιο διάλογο, με ονόματα.

«Αυτό», υπέδειξε, «μας βάζει, μας θέτει σοβαρά σε κίνδυνο να χάσουμε πράγματα στη διαιτησία. Το έχουμε ζητήσει εμείς ναι».

Στο πλαίσιο αυτό, εξέχουσας σημασίας υπήρξε η τοποθέτηση του διευθύνοντος σύμβουλου της Power Energy Cyprus (P.E.C.), Γιώργου Χρυσοχού, ο οποίος τόνισε πως «εμείς κάναμε επένδυση 200 εκ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες. Επενδύσαμε μέχρι στιγμής 155 εκ. ευρώ», είπε.

«Είχαμε δεσμεύσεις για εισαγωγή φυσικού αερίου και σήμερα βρισκόμαστε στο σκοτάδι για τι θα γίνει με την επένδυσή μας και για το ουσιαστικό άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, γιατί χωρίς φυσικό αέριο ουσιαστικό άνοιγμα δεν γίνεται», υπέδειξε ο κ. Χρυσοχός.

Η ηλεκτρική διασύνδεση

Προηγήθηκε συζήτηση για την ηλεκτρική διασύνδεση, κατά την οποία από πλευράς βουλευτών εκφράστηκαν σωρεία ανησυχιών για τον τρόπο με τον οποίο προωθείται η υλοποίησή της και με τον υπουργό Ενέργειας να εμφανίζεται καθησυχαστικός ότι δεν πρόκειται περί ενός νέου σκανδάλου.

Αίσθηση προκάλεσε η ωμή παραδοχή του προέδρου της ΡΑΕΚ Ανδρέα Πουλλικά ότι η Αρχή δέχεται πιέσεις από παντού προκειμένου να αλλάξει την απόφασή της για μη αποδοχή της έναρξης χρέωσης στους Κύπριους καταναλωτές πριν από την ολοκλήρωση του έργου, όπως αξιώνει ο ΑΔΜΗΕ.

Ταυτοχρόνως, απαρατήρητη από τον κ. Πουλλικά δεν πέρασε η αναφορά Γιώργου Παπαναστασίου πως η ΡΑΕΚ δεν διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία για την ηλεκτρική διασύνδεση, ισχυρισμός που προκάλεσε την έντονη δυσφορία του προέδρου της Αρχής.

Επί της ουσίας, από τον υπουργό Ενεργείας ξεκαθαρίστηκε ότι η όποια απόφαση για μετοχική συμμετοχή ή όχι της Κ.Δ. στην Great Sea Interconnector θα ληφθεί με πλήρη διαφάνεια και στη βάση του τι θα καταδείξουν οι αξιολογήσεις της οποίας θα τύχει η μελέτη κόστους οφέλους από τους ανεξάρτητους οίκους στους οποίους έχει δοθεί.

Θέλησε ειδικότερα να καθυσηχάσει πως:

  • Δεν σημαίνει ότι πρόκειται για νέο σκάνδαλο.
  • Με τεκμηρίωση θα ληφθούν οι αποφάσεις.
  • Δεν εμπλέκεται σε οτιδήποτε του παρελθόντος η Κυβέρνηση.
  • Το υπουργείο Ενέργειας θα τεκμηριώνει και θα προχωρεί.
  • Το παρελθόν μπορεί να μας δίνει τα παθήματα-μαθήματα και το Υπουργείο δεν θα επαναλάβει λάθη του παρελθόντος.

Δειτε Επισης

Σε αναζήτηση συναινετικής διευθέτησης για το «Αφροδίτη» Κ.Δ. και Chevron-Χρονοδιάγραμμα τεσσάρων μηνών
Πετρέλαιο: Συνεχίζεται η άνοδος στις τιμές του αργού ενόψει Fed-Στα $73 το Brent
Τα σημεία που έγειραν την πλάστιγγα στη ζυγαριά της Λευκωσίας για την ηλεκτρική διασύνδεση-Όλο το παρασκήνιο
Έτσι έλυσαν την σύνθετη εξίσωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης-Οι διασφαλίσεις που έλαβε η Κύπρος και τι προβλέπει η συμφωνία
Χωρίς κόστος για τους καταναλωτές η περίοδος κατασκευής του καλωδίου-Στο κράτος η επιβάρυνση των 125 εκατ.
Μ. Μανουσάκης: Απαραίτητες οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις-Δίκαιος διαμοιρασμός οφέλους και κόστους μεταξύ κρατών
Μέχρι τις 14 Οκτωβρίου οι αιτήσεις για το Σχέδιο Χορηγιών για Κυκλική Οικονομία στις ΜμΕ
Παράταση μέχρι 30/9 για αιτήσεις ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων-€17 εκατ. το Σχέδιο Χορηγιών
Με σφραγίδα Υπουργικού Συμβουλίου μπήκε το νερό στ’ αυλάκι για το καλώδιο-«Ναι» Λευκωσίας στη συμφωνία
Ξεκαθαρίζει το σκηνικό για την ηλεκτρική διασύνδεση-Συζητείται στο Υπουργικό η συμφωνία