Ευγένιος Ευγενίου: Διαφοροποιείται και επεκτείνεται σε πολλούς τομείς το οικονομικό τοπίο της Κύπρου

Την πεποίθηση ότι το οικονομικό τοπίο της Κύπρου διαφοροποιείται και επεκτείνεται σε πολλούς τομείς, εξέφρασε ο πρόεδρος του Invest Cyprus, Ευγένιος Ευγενίου, στο πλαίσιο της ομιλίας του κατά τα 12α Invest Cyprus International Investment Awards, που διοργανώνει ο Invest Cyprus.

Σημειώνοντας πως πρόκειται για μια εκδήλωση και μια γιορτή που αποτελεί ένδειξη εκτίμησης σε όσους έχουν επενδύσει στην Κύπρο και την έχουν καταστήσει επιχειρηματική τους βάση, ο κ. Ευγενίου ευχαρίστησε εκ μέρους του Invest Cyprus τους παρευρισκόμενους επενδυτές, υποδεικνύοντας πως συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας.

«Ενισχύετε την καινοτομία, διευκολύνετε την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας. Η εμπιστοσύνη σας εκτιμάται ιδιαίτερα και δεν θεωρείται δεδομένη», είπε απευθυνόμενος προς τους ξένους επενδυτές ο Ευγένιος Ευγενίου.

Η σημαντική πρόοδος της Κύπρου

Ο πρόεδρος του Invest Cyprus υπέδειξε το γεγονός ότι η Κύπρος έχει επιτελέσει σημαντική πρόοδο στην πορεία της προς ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον, επισημαίνοντας τις πρόσφατες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, με θετικές προοπτικές, από τους οίκους αξιολόγησης Moody's, S&P και Fitch.

Σημείωσε περαιτέρω τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες όπως υπογράμμισε δίνουν μια ενθαρρυντική εικόνα, καθώς προβλέπουν ότι η κυπριακή οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9% το 2025.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) απηχεί αυτή την αισιοδοξία, προβλέποντας σταθερή ανάπτυξη 3% μεσοπρόθεσμα. Είναι σημαντικό για εμάς στον Invest Cyprus ότι το ΔΝΤ τονίζει τη σημαντική συμβολή των άμεσων ξένων επενδύσεων στην ανάπτυξη της οικονομίας μας και προβλέπει περαιτέρω αύξηση των ΑΞΕ», τόνισε ο Ευγένιος Ευγενίου.

Για να προσθέσει πως αυτό αποτελεί απόδειξη της ανθεκτικότητας της Κύπρου και της συνετής οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται, αλλά και να επισημάνει πως τα επιτεύγματα αυτά είναι το αποτέλεσμα των συλλογικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την αξιοποίηση των ευκαιριών.

Προχωρώντας, ο πρόεδρος του Invest Cyprus εστίασε στο γεγονός ότι κατά το παρελθόν η κυπριακή οικονομία ήταν εξαρτημένη από την ανάπτυξη ενός μόνο τομέα, για να υπογραμμίζει ότι σήμερα το οικονομικό τοπίο της χώρας μας διαφοροποιείται και επεκτείνεται σε πολλούς τομείς.

«Οι αποδέκτες των φετινών βραβείων, με επενδύσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τη διαφήμιση με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών(ΤΠΕ), τις ναυτιλιακές υπηρεσίες, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα έργα φιλοξενίας και την ελαφρά μεταποίηση αντικατοπτρίζουν αυτή τη διαφοροποίηση», σημείωσε.

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

Ο κ. Ευγενίου έστειλε το μήνυμα πως παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τις επιτυχίες που καταγράφονται, θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προωθούν την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, και οι οποίες περιλαμβάνονται τόσο στο «Όραμα 2035» όσο και στο σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Πρέπει», συμπλήρωσε, «να κάνουμε ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, τη στροφή προς φθηνότερη και πιο πράσινη ενέργεια και τον εξορθολογισμό των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα επιτεύγματά μας και να επιταχύνουμε την πρόοδό μας στη δημιουργία ενός ευημερούντος μέλλοντος για την Κύπρο».

Η υποστήριξη από τον Invest Cyprus

Καταλήγοντας, ο Ευγένιος Ευγενίου διαβεβαίωσε ότι ο Invest Cyprus εργάζεται σκληρά και στοχευμένα για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και επιχειρήσεις στην Κύπρο, για να αναδείξει την Κύπρο ως επιχειρηματικό κόμβο που συνδέει την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, παρέχοντας υποστήριξη και διευκολύνσεις σε όλα τα στάδια της επενδυτικής διαδικασίας ή της μετεγκατάστασης επιχειρήσεων στην Κύπρο.

«Για εμάς», είπε, «είναι ζωτικής σημασίας οι επενδυτές που βρίσκονται ήδη εδώ να συνεχίσουν να αυξάνουν και να επεκτείνουν την παρουσία τους. Για το λόγο αυτό, επενδύουμε σημαντικό χρόνο και προσπάθεια για την υποστήριξή τους και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που βλέπουμε εταιρείες που μετεγκαταστάθηκαν στην Κύπρο μόλις πριν από μερικά χρόνια να επεκτείνουν σημαντικά την παρουσία τους».

Ο πρόεδρος του οργανισμού τόνισε πως και στους τρεις τομείς αρμοδιότητάς του, δηλαδή την προώθηση, την διευκόλυνση και την υποστήριξη μετά την δραστηριοποίηση των ξένων εταιρειών στην Κύπρο, ο Invest Cyprus συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες και τους εταίρους του στον ιδιωτικό τομέα.

«Το ίδιο πνεύμα συνεργασίας θα επιτύχει την υλοποίηση της προσπάθειας επαναπροσδιορισμού της επωνυμίας της χώρας(σ.σ. rebranding) που έχουμε αναλάβει», ανέφερε, για να εκφράσει, τέλος, τα συγχαρητήρια του στους παραλήπτες των βραβείων και να ευχαριστήσει τους επενδυτές για την εμπιστοσύνη και την αφοσίωσή τους στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

Η Κωτσόβολος παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ με τίτλο «ΔΥΝΑΤΟΣ. Ένας άνθρωπος απέναντι σε 250 χιλιόμετρα ανοιχτής θάλασσας»
Επιτακτική ανάγκη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στον χώρο της υγείας-Η διαβεβαίωση Μιχάλη Δαμιανού
Ρίχνουν μαύρο την ώρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων στο ΡΙΚ-Στον αέρα και η προβολή του τελικού του Euro
Wolt: Χαιρετίζει την συλλογική σύμβαση στον κλάδο διαχείρισης στόλου
ΕΤΕΚ: Νέα εποχή με την έναρξη της λειτουργίας των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Συλλογική σύμβαση για πρώτη φορά στον κλάδο διανομής και ταχυμεταφορών-Καλύπτει 3.000 εργαζόμενους
Κάνει rebranding o Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας-Γιατί αλλάζει ονομασία
ΚΕΒΕ: «Γε’ νέο Επιχειρείν 2024»-Έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων
Οι αρμόδιοι φορείς ενημέρωσαν και ενημερώθηκαν: Η Ευρώπη αλλάζει τις ζωές μας
Μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πανεπιστημίων EMERGE το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος