Αξιοσημείωτη πρόοδος Κύπρου στην υποδομή συνδεσιμότητας gigabit το 2023

Το 2023, η Κύπρος σημείωσε αξιοσημείωτη πρόοδο, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις, αναφέρει η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Δεκαετία για την Κύπρο.

«Το 2023, η Κύπρος σημείωσε αξιοσημείωτη πρόοδο στην υποδομή συνδεσιμότητας gigabit, ιδίως την κάλυψη Fiber to the Premises (FTTP). Ωστόσο, σημαντικές προκλήσεις εξακολουθούν να υφίστανται τουλάχιστον στις βασικές ψηφιακές δεξιότητες και στην ηλεκτρονική υγεία. Τον τελευταίο χρόνο, η Κύπρος έχει κάνει πρόοδο σε ό,τι αφορά το ποσοστό των ειδικών Τεχνολογίας Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην απασχόληση», αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά στα δύο κύρια πλεονεκτήματα ή τομείς προόδου της Κύπρου, σημειώνονται οι υποδομές συνδεσιμότητας και οι ειδικοί στις ΤΠΕ (Τεχνολογία Πληροφορίας και Επικοινωνίας).

Για τις υποδομές συνδεσιμότητας, αναφέρει ότι η Κύπρος έχει ήδη επιτύχει τον στόχο της κάλυψης 100% των κατοικημένων περιοχών το 2022. Η κάλυψη των δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN) στην Κύπρο (77,1%) ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ (78,8%), αλλά η πρόσφατη μέση ετήσια αύξηση 28,5% δείχνει ρυθμό προόδου σχεδόν τέσσερις φορές ταχύτερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (7,4%) .

Η κάλυψη VHCN των νοικοκυριών που ζουν σε αραιοκατοικημένες περιοχές (55,7%) είναι ελαφρώς υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ (55,6%), γεγονός που καταδεικνύει επίσης τη γρήγορη ανάπτυξη από το 2022 (35%).

Επιπλέον, η κάλυψη Fiber to the Premises (FTTP) στη χώρα ανέρχεται στο 77,1%, πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (64,0%), παρουσιάζοντας θετική δυναμική.

Οι ειδικοί στις ΤΠΕ, προσθέτει, αποτελούν το 5,4% του κυπριακού πληθυσμού στην απασχόληση, πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (4,8%). Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη ετήσια αύξηση 17,4%, πολύ υψηλότερη από τον μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της ΕΕ 4,3%.

Οι δύο κύριες αδυναμίες ή τομείς που πρέπει να βελτιωθούν είναι οι βασικές ψηφιακές δεξιότητες και η ηλεκτρονική υγεία, αναφέρει η Έκθεση.

Όσον αφορά τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες, σημειώνει ότι το 2023, λιγότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της Κύπρου (49,5%) είχε τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων, το οποίο είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ του 55,6%. Επιπλέον, το ψηφιακό χάσμα παραμένει μεταξύ των ηλικιακών ομάδων: αν και το 71,8% των νέων (16-24 ετών) έχει τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων, μόνο το 59,6% στην ηλικιακή ομάδα 25-54 και το 18,4% στην ηλικιακή ομάδα 55-74 έχουν τουλάχιστον βασικό επίπεδο.

Όσον αφορά την ηλεκτρονική υγεία, η Έκθεση αναφέρει ότι το 2023 η Κύπρος έπεσε ελαφρά σε σύγκριση με το 2022 (70,2). Τα κύρια κενά είναι η αδυναμία ελέγχου ταυτότητας με ένα ειδοποιημένο σύστημα e-ID και η υπηρεσία πρόσβασης που δεν ακολουθεί τις οδηγίες προσβασιμότητας στο διαδίκτυο. Ωστόσο, η Κύπρος κοινοποίησε ένα σύστημα ηλεκτρονικής ταυτότητας στην Επιτροπή το 2023.

Η Κύπρος πρέπει να βελτιώσει τις επιδόσεις της προς τους στόχους της Ψηφιακής Δεκαετίας, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της ανθεκτικότητας, και της προώθησης των ευρωπαϊκών αξιών και της δράσης για το κλίμα, αναφέρει.

Η Έκθεση σημειώνει ότι ο οδικός χάρτης της Κύπρου καταδεικνύει ότι η χώρα σχεδιάζει κάποιες προσπάθειες για να επιτύχει τους στόχους της Ψηφιακής Δεκαετίας. Θέτει στόχους για 12 από τους 14 βασικούς δείκτες απόδοσης και, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι στόχοι ευθυγραμμίζονται με τις φιλοδοξίες της ΕΕ για το 2030, αναφέρει.

Για να επιτύχει τον ψηφιακό της μετασχηματισμό, η Κύπρος σχεδιάζει να διαθέσει συνολικό προϋπολογισμό (εξαιρουμένων των ιδιωτικών επενδύσεων) που υπολογίζεται σε 247 εκατομμύρια ευρώ (0,8% ΑΕΠ).

Επιπλέον, αναφέρεται στο Ευρωβαρόμετρο «Ψηφιακή Δεκαετία 2024», σύμφωνα με το οποίο το 43% των ερωτηθέντων στην Κύπρο πιστεύει ότι η ΕΕ προστατεύει αποτελεσματικά τα ψηφιακά τους δικαιώματα, καταγράφοντας μείωση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2023.

Οι ανησυχίες είναι αξιοσημείωτες, προσθέτει, με το 54% να ανησυχεί για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο (+15 μονάδες σε σύγκριση με 2023), και το 47% ανησυχεί για τον έλεγχο των προσωπικών δεδομένων (+12 βαθμοί).

Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη να ενισχυθούν τα ψηφιακά δικαιώματα σε εθνικό επίπεδο, σημειώνει.

Ωστόσο, αναφέρει ότι το 58% εκτιμά την πρόσβαση σε διαδικτυακές δημόσιες υπηρεσίες και την ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι στο διαδικτυακό περιβάλλον.

Δειτε Επισης

Κραυγή αγωνίας από τα μικρά και παραδοσιακά τυροκομεία της Κύπρου- «Κύριε Πρόεδρε…»
Οι μέτοχοι της Ελληνικής που πρέπει να πείσει για την δημόσια πρότασή της η Eurobank
CBN Young Dragon Awards: Tρέχει η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων-Σε εξέλιξη μέχρι τις 31 Ιουλίου
Το Ad Tag Global Group του «Γκουρού του Digital» στην αγορά της Κύπρου με κεντρικά γραφεία στη Λάρνακα
Ικανοποίηση TechIsland για το νέο πλαίσιο για την Μπλε Κάρτα-Τι δηλώνει ο Βαλεντίνος Πολυκάρπου
Πήρε θέση για την δημόσια πρόταση της Eurobank το Δ.Σ. της Ελληνικής-Η γνώμη που εξέδωσε
Ο Riccardo Giraudi μιλά για το νέο Beefbar στη Λεμεσό-Πώς το Amara τον έπεισε για κάθοδο στην Κύπρο (vid)
Κραυγή απόγνωσης από τους ξενοδόχους των ορεινών θερέτρων-«Με τον ρυθμό που πάμε θα κλείσουμε...»
Τα έργα που θέλουν να τρέξουν σε μαρίνα και λιμάνι οι Λαρνακείς-«Όχι σε τέταρτη αποτυχημένη προσπάθεια»
Πέρασε από την Ολομέλεια ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός-Πώς τοποθετήθηκαν τα κόμματα