Πώς τα γήπεδα γκολφ ενισχύουν το τουριστικό προϊόν της Κύπρου
Δελτίο Τύπου 10:41 - 03 Ιουλίου 2024
Η δημιουργία γηπέδων γκολφ αποτελεί διαχρονική στρατηγική επιδίωξη του κράτους στον τομέα του τουρισμού. Καθόλου τυχαία, καθώς σύμφωνα με τα κατά καιρούς στοιχεία που παρουσιάζει το Υφυπουργείο Τουρισμού, ένας τουρίστας που επισκέπτεται την Κύπρο για γκολφ ξοδεύει υπερδιπλάσιο ποσό από έναν μέσο τουρίστα σε ημερήσια βάση.
Ο τουρισμός για γκολφ αποτελεί μια ιδιαίτερα κερδοφόρα μορφή τουρισμού, εξ ου και αρκετοί τουριστικοί προορισμοί επενδύουν προς αυτήν την κατεύθυνση, αυξάνοντας τα γήπεδα γκολφ που διαθέτουν.
Συνήθως οι διακοπές για γκολφ διαρκούν γύρω στις 5 με 7 ημέρες, με 4-5 golf rounds σε 3-4 διαφορετικά γήπεδα γκολφ. Γι’ αυτό και τα γήπεδα γκολφ που λειτουργούν στη χώρα μας έχουν εντάξει μια σειρά από εμπλουτιστικές εμπειρίες στους χώρους τους, όπως αθλητικές ακαδημίες, γήπεδα τένις και padel, υπηρεσίες spa και yachting, καθώς επίσης εστιατόρια υψηλού γαστρονομικού επιπέδου. Αποτέλεσμα είναι να προσφέρουν μια πλήρη και αναβαθμισμένη ταξιδιωτική εμπειρία, με τους επισκέπτες να παρατείνουν τη διάρκεια παραμονής τους, αυξάνοντας τα κέρδη από τον τουρισμό στην Κύπρο.
Ακόμα ένα σημαντικό πλεονέκτημα αυτού του είδους τουρισμού είναι ότι οι αφίξεις τουριστών για γκολφ καταγράφονται την περίοδο Σεπτεμβρίου-Μαΐου, συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την αύξηση του χειμερινού τουρισμού.
Ωστόσο, παρά τα σαφή πλεονεκτήματα του τουρισμού για γκολφ, την αναγκαιότητα επίλυσης του προβλήματος της εποχικότητας στον τόπο μας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου έναντι άλλων προορισμών και την αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν καθηλώνουν στην κυριολεξία την προώθηση των έργων δημιουργίας γηπέδων γκολφ.
Παρά το ότι οι πρώτες αποφάσεις αναφορικά με την καθιέρωση πολιτικής για την κατασκευή γηπέδων γκολφ λήφθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο το 1993 και το 2005 αποφασίστηκε η δημιουργία συνολικά 14 γηπέδων γκολφ σε παγκύπριο επίπεδο, έκτοτε κατασκευάστηκαν μόνο 4 γήπεδα, περιλαμβανομένων και εκείνων που προϋπήρχαν του 2005.
Ως Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων επανειλημμένα έχουμε ετοιμάσει και προωθήσει προς το κράτος σχετικά επικαιροποιημένα υπομνήματα, με στόχο να επιλυθούν τάχιστα τα σοβαρά προβλήματα που εμποδίζουν την προώθηση των έργων δημιουργίας γηπέδων γκολφ. Γι’ αυτό και χαιρετίζουμε τα διαβήματα της παρούσας κυβέρνησης για τη σύγκληση της διυπουργικής επιτροπής που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, στην οποία παρευρέθηκε και ο Σύνδεσμος μας παρουσιάζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας.
Μέχρι τώρα, η αρμόδια διυπουργική επιτροπή υπήρξε αδρανής επί τρία χρόνια, ενώ έπειτα από σχετικές οδηγίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, τέθηκε επί τάπητος η προσπάθεια εκσυγχρονισμού της πολιτικής για τα γήπεδα γκολφ. Στόχος είναι να προχωρήσει η δημιουργία γηπέδων γκολφ, καθώς σύμφωνα με την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού 2020-2030 τα γήπεδα γκολφ συγκαταλέγονται μεταξύ των έντεκα υποδομών/προϊόντων που θα πρέπει να αναπτυχθούν προς εμπλουτισμό του τουριστικού μας πακέτου και αύξηση των αφίξεων κατά τη χειμερινή περίοδο. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι επιβεβλημένο να αναθεωρηθεί και να εκσυγχρονιστεί η πολιτική που ισχύει, καθώς αποδεδειγμένα λειτουργεί αποτρεπτικά για την ανάπτυξη των επενδύσεων, καθιστώντας τη δημιουργία γηπέδων γκολφ όχι απλώς δύσκολη και ασύμφορη, αλλά σχεδόν ακατόρθωτη.
Στην παρούσα φάση, η διυπουργική επιτροπή έχει ενώπιον της και συγκεκριμένες εισηγήσεις από επενδυτές στον χώρο της ανάπτυξης γηπέδων γκολφ, και καλείται σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς να καταθέσει μια συνολική πρόταση προς το Υπουργικό που να επιλύει ουσιαστικά τα προβλήματα που υπάρχουν, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό πλαίσιο για να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν οι ωφέλιμες αναπτύξεις.
Διότι στην προκειμένη, τα γήπεδα γκολφ θα βάλουν την Κύπρο ακόμα πιο δυναμικά στον χάρτη των χειμερινών προορισμών, κάτι που ήδη επιτυγχάνουν τα γήπεδα που ήδη λειτουργούν, αφού παρά τον περιορισμένο αριθμό τους κατατάσσουν τη χώρα μας υψηλά στους λόγους που την επιλέγουν κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Επιπρόσθετα, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας τόσο κατά το διάστημα κατασκευής όσο και κατά τη λειτουργία τους, ενώ η Κύπρος θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει αναγνωρισμένα τουρνουά τένις, όπως είναι το «ITF World Tennis Tour» που ήδη έχει φιλοξενηθεί στη χώρα μας. Κατά επέκταση, η Κύπρος θα συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις χώρες που είναι σε θέση να διεξάγουν διεθνείς διοργανώσεις, ανεβάζοντας το επίπεδο του αθλητισμού στον τόπο μας.