Μεγάλη επιτυχία και συγκίνηση στην εκδήλωση «Η Ιατρική στη Μάχη του '74»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Η Ιατρική στη Μάχη του '74: Μαρτυρίες 50 Χρόνια μετά την Τουρκική Εισβολή», την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024, στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής (ΣΕΚΚΙ) στη Λευκωσία. Το Τμήμα Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας τίμησε με αυτή την πρωτοβουλία τους ιατρούς που έδρασαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, προσφέροντας την πολύτιμη βοήθειά τους σε δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες.

maxi19746

Η εκδήλωση, η οποία οργανώθηκε με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή, είχε ως στόχο την ανάδειξη των ηρωικών προσπαθειών των ιατρών της εποχής και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις συγκλονιστικές μαρτυρίες από εννέα διακεκριμένους ιατρούς και μία μαία, οι οποίοι, βαθιά συγκινημένοι, περιέγραψαν πώς βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια των δραματικών γεγονότων και τις ακατάπαυστες προσπάθειες που κατέβαλαν.

maxi19742

maxi19743

Οι ομιλητές, οι οποίοι περιέγραψαν τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, ήταν οι εξής:

- Δρ Διόφαντος Χρυσοστόμου, Ακτινολόγος

- Δρ Νίκος Γ. Ιωάννου, Ορθοπεδικός, πρώην Πρόεδρος Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, πρώην Πρόεδρος Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου

- Δρ Χρίστος Ελισσαίος, Γενικός Χειρούργος

- Δρ Σπύρος Σπύρου, Ορθοπεδικός

- Δρ Ελένη Ηρακλέους, Ακτινολόγος

- κα Μαρούλα Παπαμιχαήλ, Μαία

maxi19747

Οι ομιλητές μοιράστηκαν προσωπικές εμπειρίες και ανέδειξαν τη δύναμη ψυχής και την αφοσίωση που απαιτείτο για να προσφέρουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες υπό αντίξοες συνθήκες. Οι αφηγήσεις τους κατέδειξαν το ηθικό σθένος και την αμετακίνητη προσήλωση στην υπηρεσία της υγείας και της ζωής των συμπολιτών μας.

maxi19745

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανού, χαιρέτησε την εκδήλωση μέσω εκπροσώπου του, τονίζοντας τη σημασία της εκδήλωσης για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και κυρίως την αναγνώριση του έργου των ιατρών της εποχής.

maxi19749

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικής πλακέτας στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), για όλους τους ηρωικούς ιατρούς που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους κατά την εισβολή. Την πλακέτα παρέλαβε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, ο οποίος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τους ιατρούς για την ανεκτίμητη προσφορά τους.

maxi19744

Το Τμήμα
Το Τμήμα Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας. Αποστολή του είναι η προαγωγή και η διαφύλαξη της υγείας του κυπριακού πληθυσμού και η αντιμετώπιση των ασθενειών με βάση τις αρχές που έχουν τεθεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.) καθώς και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της υγείας στην Κύπρο.

maxi19748

Δειτε Επισης

Επιτακτική ανάγκη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στον χώρο της υγείας-Η διαβεβαίωση Μιχάλη Δαμιανού
Ρίχνουν μαύρο την ώρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων στο ΡΙΚ-Στον αέρα και η προβολή του τελικού του Euro
Wolt: Χαιρετίζει την συλλογική σύμβαση στον κλάδο διαχείρισης στόλου
ΕΤΕΚ: Νέα εποχή με την έναρξη της λειτουργίας των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Συλλογική σύμβαση για πρώτη φορά στον κλάδο διανομής και ταχυμεταφορών-Καλύπτει 3.000 εργαζόμενους
Κάνει rebranding o Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας-Γιατί αλλάζει ονομασία
ΚΕΒΕ: «Γε’ νέο Επιχειρείν 2024»-Έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων
Οι αρμόδιοι φορείς ενημέρωσαν και ενημερώθηκαν: Η Ευρώπη αλλάζει τις ζωές μας
Μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πανεπιστημίων EMERGE το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Σε λειτουργία η νέα ιστοσελίδα Smart Nicosia-Εύχρηστη, καλαίσθητη και προσβάσιμη από άτομα με αναπηρία