Τι ισχύει για τα καπάκια στα πλαστικά μπουκάλια-Η τετράμηνη παράταση και η αποφυγή αναστάτωσης

Την παραχώρηση τετράμηνης παράτασης για εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με την υποχρεωτική προσάρτηση καπακιών και καλυμμάτων σε πλαστικά δοχεία που περιέχουν υγρά προς πόση έως τρία λίτρα, αποφάσισε το Τμήμα Περιβάλλοντος, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο προμηθευτές και εμπόρους στην πιο ομαλή μετάβαση στο νέο νομικό πλαίσιο.

Η παράταση δόθηκε σε συνέχεια πολλών αιτημάτων που έχουν υποβληθεί από διανομείς, υπεραγορές και καταστήματα, ώστε να επιτραπεί η πώληση των ποσοτήτων περιεκτών ποτών που έχουν ήδη διατεθεί στην αγορά πριν τις 3 Ιουλίου 2024, και τα οποία δεν πληρούν τις πρόνοιες του άρθρου 36ΣΤ του περί Αποβλήτων Νόμου αναφορικά με την προσάρτηση των καπακιών και καλυμμάτων τους.

«Αυτό αποφασίστηκε αφού λήφθηκαν υπόψη, τόσο ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος από την καταστροφή των προϊόντων αυτών ως απόβλητα, αλλά και οι οικονομικές επιπτώσεις στην αγορά και τους καταναλωτές», υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Διευκρινίζεται ότι, η εν λόγω παράταση αφορά καθαρά περιέκτες ποτών με χωρητικότητα έως και τριών λίτρων, των οποίων η διάθεση στην αγορά πραγματοποιήθηκε πριν από τις 3 Ιουλίου 2024, με σκοπό την εξάντλησή τους και δεν αφορά τα αποθέματα των παραγωγών και εισαγωγέων.

Αποφυγή αναστάτωσης στην αγορά

Η νομοθεσία για διάθεση στην αγορά πλαστικών μπουκαλιών με προσαρτημένα/μη αποσπώμενα καπάκια και καλύμματα αναμενόταν να εφαρμοστεί από τις 3 Ιουλίου του 2024.

Ωστόσο, το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αποφάσισε να δώσει παράταση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, προκειμένου να μην παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα στην αγορά και να μην προκληθεί ζημιά στους προμηθευτές, καθώς και να δοθεί χρόνος στις υπεραγορές να διαθέσουν το υφιστάμενο στοκ, για το οποίο δεν επιτυγχάνεται συμμόρφωση με τη νομοθεσία.

Τι θα πρέπει να κάνουν οι υπεραγορές

Οι υπεραγορές και τα σημεία πώλησης θα μπορούν να παραλαμβάνουν προϊόντα, τα οποία δεν συμβαδίζουν με τις πρόνοιες της νομοθεσίας (δηλαδή προϊόντα με αποσπώμενα/μη προσαρτημένα καπάκια), νοουμένου ότι η ημερομηνία παραγωγής τους δεν ξεπερνά την 3η Ιουλίου του 2024.

Για προϊόντα που έχουν παραχθεί από την 4η Ιουλίου κι έπειτα, τα οποία δεν καλύπτονται από το νομικό πλαίσιο, δεν θα επιτρέπεται η παραλαβή και διάθεσή τους.

Ποια προϊόντα αφορά η νομοθεσία

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω απαίτηση αφορά περιέκτες ποτών (δοχεία που περιέχουν προϊόντα σε υγρή μορφή που καταναλώνονται μέσω της πόσης, όπως γάλα, νερό, κρασί, μπίρα, υγρά αναψυκτικά, χυμοί, νέκταρ, στιγμιαία ποτά κ.ά.) με χωρητικότητα έως και τριών λίτρων, δηλαδή δοχεία όπως φιάλες ποτών, καθώς και σύνθετες συσκευασίες ποτών.

Εξαιρούνται οι γυάλινοι ή μεταλλικοί περιέκτες ποτών που έχουν πλαστικά καπάκια και καλύμματα και οι περιέκτες ποτών που προορίζονται και χρησιμοποιούνται για τρόφιμα σε υγρή μορφή για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η απαίτηση δεν σχετίζεται με ευρωπαϊκό κανονισμό, αλλά οδηγία της Ε.Ε. που ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία, η οποία ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2022.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι η νομοθεσία πρόκειται να καλύπτει προσεχώς και άλλες κατηγορίες προϊόντων, (για παράδειγμα οι σερβιέτες), για τα οποία θα πρέπει να υπάρξει η σχετική προσαρμογή σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Δειτε Επισης

Οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ και η εταιρεία ΕΥΡΗΚΑ ενίσχυσαν το έργο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
Ανακάλυψε τις υπηρεσίες του Kings Avenue Mall
Ανάσα στην αγορά οι καλοκαιρινές εκπτώσεις-H αυστηρή έκκληση του ΠΑΣΥΛΕ στους καταστηματάρχες
Αύξηση 20,7% στον κύκλο εργασιών στον ευρύτερο εμπορικό τομέα το 2022
Στο στόχαστρο της Κομισιόν Temu και Shein-Προς επιβολή δασμών στα φθηνά προϊόντα
ΠΑΣΥΛΕ: Η ευθύνη υπεραγορών για τα καπάκια στα πλαστικά μπουκάλια-Διευκρινίσεις για λιανέμπορους
Νέο flagship κατάστημα Cosmos Sport προσεχώς στο My Mall Limassol
Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές την περίοδο των εκπτώσεων
Andreotti και Mantle ενώνουν δυνάμεις για AI και ψηφιακό μετασχηματισμό
Χαλλούμι ΠΟΠ: Η αβεβαιότητα για την ποσόστωση, ο κίνδυνος για τις εξαγωγές και η ευθύνη των κυβερνώντων