ΣΕΚ: Ζητούμενο να εφαρμοστεί πιστά η συλλογική σύμβαση στην οικοδομική

Η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία είναι μόνο η αρχή και ζητούμενο είναι η πιστή εφαρμογή της, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Μεταλλωρύχων και Συναφών Επαγγελμάτων της ΣΕΚ, Στέλιος Τσιαπουτής.

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή την αποδοχή της μεσολαβητικής πρότασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης την ερχόμενη Τετάρτη, η ΣΕΚ σημειώνει πως η υπογραφή της σύμβασης σηματοδοτεί το τέλος μιας σημαντικής εργασιακής διαφοράς που ταλάνιζε την οικοδομική βιομηχανία.

Σύμφωνα με τη ΣΕΚ, η μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας προνοεί ανανέωση της συλλογικής σύμβασης από 01/06/2022 μέχρι 31/12/2027, επαναφορά του υπολοίπου των αποκοπών της 13/06/2013 (€9 εβδομαδιαίως από 01/08/2024), αύξηση των μισθών κατά €7 εβδομαδιαίως από 01/01/2025, κατά €7 εβδομαδιαίως από 01/01/2026 και κατά €7 εβδομαδιαίως από 01/01/2027.

Προνοεί επίσης αύξηση του ποσοστού καταβολής επί του μισθού για σκοπούς καταβολής φιλοδωρήματος από το 8% στο 9% από 01/07/2024, από το 9% στο 10% από 01/01/2026 και από το 10% στο 11% από 01/09/2027, αύξηση του ποσοστού συνεισφοράς των εργοδοτών στο Ταμείο Προνοίας σε ποσοστό επί του μισθού κατά 0,5%, ώστε να ανέλθει στο 4% από 01/01/2026, καθώς και επανακαθορισμό του ποσοστού συνεισφοράς των εργοδοτουμένων στο Ταμείο Προνοίας σε ποσοστό επί του μισθού για τους νεοεισερχόμενους στη βιομηχανία, όπου το ποσοστό ορίζεται στο 3% και ακολούθως αυξάνεται για υπηρεσία στη βιομηχανία πέρα των δύο ετών στο 4%, για υπηρεσία πέραν των τριών ετών στο 5% και για υπηρεσία πέραν των τεσσάρων ετών στο 6%.

Σε δήωσή του, ο Στέλιος Τσιαπουτής, ανέφερε ότι η πρόταση εκ μέρους του Υπουργού Εργασίας για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης της οικοδομικής βιομηχανίας είχε θετική κατάληξη μετά την αποδοχή της από τους κοινωνικούς εταίρους.

Σημείωσε ακόμη ότι για ακόμα μια φορά, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στον κατασκευαστικό τομέα, της ΣΕΚ, της ΠΕΟ και της ΔΕΟΚ, καθώς και η ΟΣΕΟΚ, έδειξαν την ωριμότητα και το αίσθημα ευθύνης που τους διακατέχει, ανανεώνοντας μια συλλογική σύμβαση μακράς διάρκειας, η οποία ξεκινά την 1η Ιουνίου 2022 και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2027. Διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την εργατική ειρήνη προς όφελος όλων.

«Αυτό, όμως, είναι μόνο η αρχή. Το ζητούμενο είναι η πιστή εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί και αυτή θα είναι προτεραιότητα των δύο πλευρών, καθώς και του Υπουργείου Εργασίας, για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Στη βάση του πλάνου, με συγκεκριμένες εισηγήσεις και μέτρα, θα ελέγχεται από τον Σεπτέμβριο του 2024 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025, τόσο σε σχέση με την απόκλιση των μισθών όσο και με την υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία, ανάμεσα και σε πολλά άλλα μέτρα», κατέλ

Δειτε Επισης

Ιωάννα Φιάκκου: Αδιαπραγμάτευτη η ανάπτυξη της ΕΑΣ-Στόχος η εμπιστοσύνη παικτών, αγοράς και κοινωνίας
Προκαταρκτική έγκριση €152 εκατ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης-Πράσινο σε 37 από τα 38 ορόσημα
Τα καυτά ζητήματα που θα κληθεί να χειριστεί η Κυπριακή Προεδρία-Καταρτίστηκε και υλοποιείται οδικός χάρτης
Fitch: Αναβάθμισε την αξιολόγηση στήριξης μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας σε «bb» λόγω Eurobank
Κ. Γιωρκάτζης: Τι πρέπει να γίνει για βελτίωση των διαδικασιών αδειοδότησης από ΕΟΑ
Gloria Jean’s Coffees: Ολοκλήρωση ανακαινίσεων και πλήρως ανανεωμένο Gloria Jean’s Kiosk προσεχώς στο Μall of Cyprus
Deal στον χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας-Συγχωνεύονται Red Wolf και Ogilvy Κύπρου
Η νέα τοποθεσία του Ariston στην Έγκωμη μετά το τέλος εποχής από το κέντρο
Οι δύο νέες γραφειακές αναπτύξεις της bbf: στη Λευκωσία-Εδραιώνεται στον τομέα των εμπορικών ακινήτων(pics)
Τάσος Καζίνος: Η εξαγορά του Labs Tower και γιατί αποφάσισε να επεκταθεί στην Κύπρο η Trastor-Τα μελλοντικά πλάνα