BOC: Οι τέσσερις πυλώνες του Well at Work και ο στόχος της επαγγελματικής και προσωπικής ευεξίας

Το wellbeing αποτελεί διαχρονικά ένα από τους σημαντικότερους στρατηγικούς πυλώνες της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού της Τράπεζας Κύπρου.

«Αναγνωρίζουμε και προωθούμε τη δημιουργία ενός κατάλληλου εργασιακού περιβάλλοντος εντός του οποίου το προσωπικό μας μπορεί να διασφαλίσει επαγγελματική και προσωπική ευεξία», επισημαίνει η ομάδα Ανθρώπινου Δυναμικού, παραπέμποντας στο πρωτοποριακό πρόγραμμα «Well at Work» που τέθηκε σε εφαρμογή το 2019 για να προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση για την ψυχική και σωματική ευεξία του προσωπικού με ουσιαστικές πρωτοβουλίες, σχεδιασμένες στα μέτρα και τις ανάγκες των ανθρώπων του Συγκροτήματος.

Το πρόγραμμα έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με γιατρούς, ψυχολόγους, διατροφολόγους και άλλους ειδικούς, και εστιάζει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο στον επαγγελματικό τομέα όσο και σε προσωπικό επίπεδο, αναγνωρίζοντας πως οι δύο τομείς είναι αλληλένδετοι.

2

Οι 4 βασικοί πυλώνες του «Well at Work» είναι:

  • Ψυχοσωματική Υγεία (Physical Health): για την προώθηση και υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών που αφορούν τη διατροφή και τη σωματική άσκηση.
  • Ψυχική Υγεία (Mental Health): για την ενδυνάμωση της συναισθηματικής ανθεκτικότητας και συναίσθησης των ανθρώπων μας, την προώθηση πρακτικών αντιμετώπισης στρεσογόνων καταστάσεων και αλλαγών και διαχείριση προσωπικών και επαγγελματικών σχέσεων.
  • Κοινωνικές Δραστηριότητες / Συναναστροφές (Social Health): για τη σύνδεση με την κοινότητα και τους συναδέλφους μεταξύ τους, την ανάπτυξη της ομαδικότητας και την ενθάρρυνση συνεργασιών.
  • Χρηματοοικονομικός & Επαγγελματισμός Προγραμματισμός (Financial & Career Health): για την ανάπτυξη κουλτούρας και δεξιοτήτων για τη σωστή διαχείριση και αξιολόγηση των οικονομικών τους πόρων.

Ενδεικτικά το 2023, έχουν διοργανωθεί πέρα των 30 εκδηλώσεων για το προσωπικό και τις οικογένειές του με περισσότερες από 2.000 συμμετοχές.

Επιπλέον προσφέρεται δωρεάν ανώνυμη γραμμή συμβουλευτικής ψυχολογικής στήριξης σε όλα τα μέλη του προσωπικού του Συγκροτήματος από αδειούχους κλινικούς ψυχολόγους.

Πρακτικές για ευέλικτη εργασία

Στο πλαίσιο παροχής διευκολύνσεων προς τους ανθρώπους της και προωθώντας μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής (work life balance), προσφέρονται επιλογές όπως μερική απασχόληση και μακροχρόνια απουσία (π.χ. φροντίδα μελών της οικογένειας, απόκτηση ακαδημαϊκών / επαγγελματικών προσόντων, εθελοντισμό, προετοιμασία για αφυπηρέτηση κτλ.)

3

125 χρόνια ιστορίας

H Τράπεζα Κύπρου γιορτάζει φέτος 125 χρόνια ιστορίας και όπως τονίζουν με υπερηφάνεια οι άνθρωποί της: «Είμαστε ο μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός οργανισμός της χώρας με ένα πολυδιάστατο έργο σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο από το 1899».

Το Συγκρότημα παρέχει ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών σε ιδιώτες και εταιρείες, ασφαλιστικές και χρηματιστηριακές υπηρεσίες και προϊόντα μέσω των θυγατρικών του εταιρειών και πρόσφατα το πρώτο online marketplace από την Jinius».

4

Με ομαδικό πνεύμα

Κατά την εποχή της πανδημίας, το 2021 συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος λειτουργικού μετασχηματισμού, δημιουργήθηκε μια ομάδα που επικεντρώνεται αποκλειστικά σε θέματα εταιρικής κουλτούρας και στην οποία συμμετέχουν μέλη του προσωπικού από διάφορες διευθύνσεις και βαθμίδες.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της Τράπεζας Κύπρου, στόχος της αφοσιωμένης αυτής ομάδας είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πρωτοβουλιών που θα ενδυναμώνουν την εταιρική κουλτούρα από εισηγήσεις που προκύπτουν από τους δικούς τους ανθρώπους.

Σημαντικές πρωτοβουλίες που γεννήθηκαν μέσω αυτής της διατμηματικής ομάδας είναι η υλοποίηση του 1ου εσωτερικού διαγωνισμού καινοτομίας «Τhink Tank – Let's Banking Do It» αλλά και της BoC Academy για αναβάθμιση δεξιοτήτων (upskilling) και επανειδίκευση (reskilling) του κόσμου τους μέσω δράσεων και ευκαιριών σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου.

5

Πρόκληση η ισορροπία

Όσο για τη μεγαλύτερη πρόκληση του επιχειρείν σήμερα σε σχέση με το προσωπικό και τη διατήρηση και προσέλκυση ταλέντων, εκείνο που επισημαίνεται είναι η σημασία του να είναι προετοιμασμένες οι εταιρείες στον καλύτερο δυνατό βαθμό για τις συνεχείς προκλήσεις των εποχών, δηλαδή: «Να αφουγκράζονται τον παλμό της επόμενης γενιάς, η οποία αναμένεται να ταράξει ριζικά στρατηγικές και πρακτικές σε όλα τα εργασιακά επίπεδα αναζητώντας καλύτερες ισορροπίες μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

6

Το πλάνο με τις 5 συν ενέργειες

Η Τράπεζα Κύπρου πάντως δεν εφησυχάζει. Ξεδιπλώνει μάλιστα το πλάνο της ώστε να καταστεί ακόμη καλύτερος εργοδότης τα επόμενα χρόνια: «Επιπλέον ενέργειες που αφορούν ευέλικτη εργασία, ενίσχυση της BOC Academy με νέα εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τις εργασίες μας, αναβάθμιση των well being δράσεων μας, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και αξιολόγηση άλλων / νέων βέλτιστων πρακτικών που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό».

Facts & Figures

Αριθμός Προσωπικού: 2847 άτομα

Διευθυντική ομάδα:

  • Ειρήνη Γρηγορίου-Παυλίδη, Executive Director People & Change
  • Γιάννης Ιωάννου, Manager People & CEO office
  • Μαριλένα Ιορδάνου-Ιωαννίδου, Manager Rewards & Organizational Effectiveness
  • Μαρία Αρτεμίου, Manager Governance, Learning & Development
  • Έλενα Παπαϊωάννου, Manager HR Business Partners
  • Έλενα Ευθυβούλου, Organization Health Lead

Κενές θέσεις εργασίας αυτή τη στιγμή:

https://www.bankofcyprus.com/group/careers/vacant-positions/

Βραβεύσεις και διακρίσεις:

  • Εθνικός Φορέας Πιστοποίησης Επιχειρήσεων για την Εφαρμογή Καλών Πρακτικών για την Ισότητα των Φύλων στο Εργασιακό Περιβάλλον: «Πιστοποίηση εργοδότη ισότητας»

Στοιχεία Επικοινωνίας Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού:

Στοιχεία Επικοινωνίας Τράπεζας Κύπρου:

  • Διεύθυνση: Οδός Στασίνου 51, 2002, Στρόβολος, Λευκωσία, Κύπρος
  • Ε-mail : info@bankofcyprus.com

Think Tank: https://www.youtube.com/watch?v=WTt267HR-AQ

BOC Challenge 2023: https://www.linkedin.com/posts/bank-of-cyprus_bocchallenge2023-wellatwork-wellbeing-activity-7117098019044388864-clOL?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Δειτε Επισης

ΑΛΦΑΜΕΓΑ & Bean Bar: Ωφελήματα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των ανθρώπων τους
Bioland Energy: Δέσμευση στην ικανοποίηση των αναγκών και την ανάπτυξη των εργαζομένων
Celestyal: Το στοίχημα της διαρκούς εξέλιξης ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων της
Οργανισμός Κώστα Παπαέλληνα: Eνεργά δίπλα στους ανθρώπους του με τα κατάλληλα εφόδια
Φάνος Ν. Επιφανίου: «Νοιαζόμαστε για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων μας»
KPMG Κύπρου: Με επίκεντρο τον άνθρωπο
NetU: Υψίστης σημασίας το υγιές εργασιακό κλίμα
Odyssey: Έμφαση στην καινοτομία και στον άνθρωπο
SODEXO: Εστιάζοντας σε μια καλύτερη καθημερινότητα για όλους
Starbucks Κύπρου: Οι πρακτικές που την καθιστούν ελκυστικό εργοδότη