Λατομείο εξόρυξης αργίλου στα Πάνω Λεύκαρα-Στις €100.000 το εκτιμώμενο κόστος του έργου

Τη δημιουργία λατομείου με σκοπό την εξόρυξη αργίλου, κατάλληλου υλικού για πρώτη ύλη κεραμουργείων, ενέκρινε το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Η αιτούμενη ολική έκταση του λατομείου είναι ίση με 5.017 τ.μ. και βρίσκεται στον Δήμο Πάνω Λευκάρων, της επαρχίας Λάρνακας.

Διευκρινίζεται ότι η εκμετάλλευση υλικού θα γίνεται με σκαπτικά μηχανολογικά μέσα και δεν θα γίνονται ανατινάξεις, ενώ η μεταφορά του υλικού θα γίνεται με φορτηγά.

Υπολογίζεται ότι θα λατομηθούν περίπου 32.566 κυβικά μέτρα υλικού σε πάροδο 6-7 χρόνων.

Με βάση την περιβαλλοντική γνωμάτευση, η ευρύτερη περιοχή του προτεινόμενου έργου είναι κυρίως γεωργική με σποραδικά τμήματα πευκοδάσους και αξιοποιείται κυρίως ως γεωργική περιοχή με καλλιεργείς σιτηρών.

Στον χώρο όπου προτείνεται το λατομείο δεν υπάρχει βλάστηση και δεν εντοπίζονται οικότοποι, ούτε καλλιέργειες και το τεμάχιο σήμερα δεν έχει καμία χρήση.

argiloulefkara2

Το τεμάχιο γεωμορφολογικά είναι ομαλό με υψόμετρα που κυμαίνονται από 365 μ. έως 374 μ. Εντός αυτού δεν υπάρχει οποιοδήποτε υποστατικό, ενώ η πρόσβαση γίνεται από δικαίωμα διόδου μέσα από άλλο ιδιωτικό τεμάχιο.

Σύμφωνα με τη μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, το εκτιμώμενο κόστος του έργου ανέρχεται στις €100.000, με τις εργασίες να αρχίζουν μετά την παραχώρηση της άδειας.

argiloulefkara3

Το έργο βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νότια του Δήμου Πάνω Λευκάρων, 2.5 χλμ. δυτικά της κοινότητας Δελίκηπου, 5.5 χλμ. νοτιοανατολικά της κοινότητας Λυθροδόντα και 5.7 χλμ. βόρεια της κοινότητας Μαθιάτης, ενώ η κοντινότερη οικιστική ζώνη είναι περίπου στα 2.5 χλμ., στο χωριό Δελίκηπος.

Το τεμάχιο του έργου απέχει 1.85 χλμ. από την κοντινότερη περιοχή του Δικτύου Natura 2000.

argiloulefkara

Τονίζεται επίσης ότι η περιοχή του προτεινόμενου έργου ανήκει στη Ζώνη Προστασίας Δα2 που καλύπτεται από το Τοπικό Σχέδιο Λευκάρων με απαγόρευση της μεταλλευτικής ή λατομικής ανάπτυξης εκτός από την λατόμευση ερυθράς αργίλου.

Η υπό εξέταση περιοχή γειτνιάζει υφιστάμενων προνομίων λατομείου εξόρυξης αργίλου, με το κοντινότερο να βρίσκεται σε ακτίνα μικρότερη του ενός χιλιομέτρου.

Δειτε Επισης

Ακόμη πιο ακριβός ο καφές: Σε υψηλό 13 ετών ο καφές Arabica-Αύξηση 40% στις τιμές το 2024
«Επιχειρείται εξόντωση της αγελαδοτροφίας...»-Διαφωνούν με την ποσόστωση και λαμβάνουν αποφάσεις
ΝΟΟΗ: Μια εκλεπτυσμένη εμπειρία κρασιού χωρίς αλκοόλ
Στα 21 δις το εμπορικό πλεόνασμα ευρωζώνης
Δωρεάν σεμινάρια για βιογραφικό και επικοινωνιακές δεξιότητες από την Coca-Cola HBC Κύπρου
Αναθεωρούν προς τα κάτω την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων οι αυτοκινητοβιομηχανίες
Μιχάλης Παναγίδης: Νέα τάση στον κλάδο των υπεραγορών οι εξαγορές και συγχωνεύσεις
Ξεκαθαρίζει για καθορισμό πλαφόν στην τιμή του νερού το Υπουργείο Εμπορίου-Καμιά πρόθεση για εξαιρέσεις
Lyle & Scott: Στο Nicosia Mall το brand-χορηγός ΑΠΟΕΛ, Ομόνοιας και ΑΕΚ Αθηνών
Director και γενικός διευθυντής των Mall of Cyprus και Mall of Engomi ο Κύπρος Χατζηστυλλής