Powered by

ΗΠΑ: Βελτιώνεται το περιβάλλον του πληθωρισμού, δημιουργούνται συνθήκες για έναρξη μείωσης των επιτοκίων

Συγκρατημένη αύξηση παρουσίασαν οι τιμές στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, καθώς η μείωση του κόστους των αγαθών μετρίασε την αύξηση του κόστους των υπηρεσιών, υπογραμμίζοντας τη βελτίωση του περιβάλλοντος πληθωρισμού, που θα μπορούσε να θέσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) σε θέση να αρχίσει τη μείωση των επιτοκίων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ την Παρασκευή έδειξε επίσης ότι οι καταναλωτικές δαπάνες επιβραδύνθηκαν τον περασμένο μήνα.

Τα σημάδια χαλάρωσης των πιέσεων στις τιμές και το «πάγωμα» της ζήτησης θα μπορούσαν να ενισχύσουν την πεποίθηση των αξιωματούχων της Fed ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του 2%, που έχει θέσει η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα.

Σε περίοδο 12 μηνών, μέχρι τον Ιούνιο, ο δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε κατά 2,5%, παρουσιάζοντας την μικρότερη ετήσια αύξηση των τελευταίων τεσσάρων μηνών, μετά την αύξηση κατά 2,6% τον Μάιο.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων συνιστωσών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε κατά 0,2% τον περασμένο μήνα, μετά την αναθεωρημένη αύξηση 0,1% που σημείωσε τον Μάιο. Στους 12 μήνες μέχρι τον Ιούνιο, ο δομικός πληθωρισμός PCE ενισχύθηκε κατά 2,6%, παρουσιάζοντας την ίδια αύξηση με τον Μάιο.

«Ο πληθωρισμός συνεχίζει να περιορίζεται, πλησιάζοντας με αργούς ρυθμούς το στόχο της Fed», δήλωσε ο Jeffrey Roach, επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας LPL Financial.

«Στην επικείμενη συνεδρίαση (Ιουλίου), θα πρέπει να περιμένουμε από τη Fed να επισημάνει την επιβράδυνση των προσλήψεων, ως έναν από τους λόγους για τη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου».

Η Fed θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίασή της το διήμερο 30 - 31 Ιουλίου.

Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών σημείωσε άνοδο 0,1% τον περασμένο μήνα, αφού παρέμεινε αμετάβλητος τον Μάιο, αναφέρει το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης του Υπουργείου Εμπορίου. Οι τιμές των αγαθών μειώθηκαν κατά 0,2%, μετά την πτώση 0,4% τον Μάιο.

Οι τιμές των μηχανοκίνητων οχημάτων και ανταλλακτικών μειώθηκαν κατά 0,6%. Οι τιμές των επίπλων και του διαρκούς οικιακού εξοπλισμού μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αλλά το κόστος άλλων βιομηχανικών αγαθών, μακράς διαρκείας, ανέκαμψε κατά 1,8%.

Οι τιμές της βενζίνης και άλλων ενεργειακών αγαθών μειώθηκαν κατά 3,5% μετά τη μείωση τους κατά 3,4% τον Μάιο. Τα είδη ένδυσης και υπόδησης ήταν φθηνότερα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Ωστόσο, το κόστος των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 0,2%, σημειώνοντας την ίδια αύξηση με τον Μάιο.

Επίσης, σημειώθηκαν αυξήσεις στο κόστος στέγασης και στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, αν και ο ρυθμός ενίσχυσης τους επιβραδύνθηκε σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και το κόστος ασφάλισης αυξήθηκαν επίσης, αλλά οι τιμές για τις υπηρεσίες μεταφορών μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Δειτε Επισης

Νουριέλ Ρουμπινί: Προειδοποιεί για πετρελαϊκό σοκ αντίστοιχο της δεκαετίας του ’70
Oxford Economics: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 έφεραν μικρή ανάκαμψη στην Ευρωζώνη
Ανέκαμψε η τιμή του χρυσού μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας
ΔΝΤ-Ουκρανία: Υποτίμηση νομίσματος, μείωση επιτοκίων και αύξηση φορολογίας στο μενού
Ευρωζώνη: Πώς κινήθηκε η δραστηριότητα στα εργοστάσια τον Αύγουστο
Νοm Dom: 1 δισ. στερλίνες ο λογαριασμός αν καταργηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο
Σε χαμηλό ενός μήνα το Bitcoin εν μέσω ανησυχιών για τις οικονομικές προοπτικές
Τουρκία: Απότομο «φρένο» στον πληθωρισμό μετά την αύξηση στα επιτόκια
ΗΠΑ: Συρρίκνωση για 5ο συνεχόμενο μήνα στον δείκτη μεταποίησης ISM
Μικρές απώλειες κατέγραψε η τιμή του χρυσού