Ραφαέλα Ανδρέου: Η μαθηματικός που ακολούθησε το όνειρό της και έγινε tattoo artist

Ανακάλυψε από πολύ μικρή την κλίση της για ζωγραφική και δημιουργία ευρύτερα. Όμως η ζωή ή καλύτερα οι καλοί βαθμοί της και μια υποτροφία την οδήγησαν στον κόσμο των μαθηματικών και της κατασκευαστικής διαχείρισης.

Η αγάπη για την τέχνη σιγόβραζε, όμως, πάντοτε μέσα της και δεν χρειάστηκε, τελικά, τίποτα περισσότερο από μια ερώτηση ενός φίλου, για να αλλάξει την πορεία της ζωής της.

Η Ραφαέλα Ανδρέου μετά τις σπουδές της σε πτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στους κλάδους των μαθηματικών και της κατασκευαστικής διαχείρισης είχε την ευκαιρία να εργοδοτηθεί σε μεγάλες εταιρείες σε Λονδίνο και Reading.

Η επαγγελματική της πορεία την οδήγησε σε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και με μεγάλες προοπτικές ανέλιξης, ωστόσο, δεν αισθάνθηκε ποτέ ότι την ολοκλήρωναν.

Σε συνέντευξή της στο InBusinessNews μιλά για τις σπουδές της, την καριέρα της ως tattoo artists καθώς και τις φιλοδοξίες της τόσο ως καλλιτέχνης όσο και ως επιχειρηματίας.

Ακολούθησες αρχικά άλλες σπουδές και εργάστηκες στο εξωτερικό σε μεγάλη εταιρεία… Πότε και πώς ξεκίνησες την πορεία σου ως tattoo artist;

Έπειτα από την κατάκτηση υποτροφίας σπουδών, ξεκίνησα τη φοίτηση μου στο Πανεπιστήμιο του Reading, στον κλάδο των Μαθηματικών. Αφού ολοκλήρωσα το πρώτο μου πτυχίο με τίτλο BSc Honours Mathematics, επιδίωξα την παρακολούθηση μαθημάτων μεταπτυχιακού επιπέδου, αποκτώντας Master στο Construction Cost Management το οποίο βοήθησε στην άμεση εργοδότηση μου στην Αγγλία.

Είχα την ευκαιρία να εργαστώ σε μεγάλες εταιρείες τόσο στο Λονδίνο όσο και στο Reading. Παρόλο που είχα καλά αμειβόμενες εργασίες που φαινόταν να έχουν προοπτικές ανέλιξης, δεν ένωθα ότι με γέμιζαν πλήρως.

Από πολύ μικρή ηλικία είχα δείξει ότι με ενθουσίαζε να φτιάχνω και να δημιουργώ διάφορα πράγματα καθώς επίσης ότι είχα ταλέντο στις καλές τέχνες και ειδικά στη ζωγραφική.

Για τον λόγο αυτό, στην ηλικία των 9 ετών ξεκίνησα εντατικά και συστηματικά μαθήματα ζωγραφικής σε σχολή τέχνης και με τον καιρό πίστεψαν σε μένα και με ενθάρρυναν οι δασκάλες μου και οι γονείς μου να ετοιμάσω το portfolio το οποίο θα με βοηθούσε να εισαχθώ σε ένα καλό πανεπιστήμιο ώστε να συνεχίσω σπουδές στις καλές τέχνες, ένα στόχο τον οποίο και πέτυχα.

Λόγω όμως του νεαρού της ηλικίας μου αλλά και λόγω του ότι ήμουνα μαθήτρια με πολύ καλές επιδόσεις στα μαθηματικά, τελικά πήρα την απόφαση για σπουδές σε αυτά πιστεύοντας ότι θα είχα μια λαμπρότερη επαγγελματική πορεία μελλοντικά.

Θα έλεγα πως δεν μετανιώνω για τις επιλογές που είχα κάνει τότε επειδή πιστεύω ακράδαντα ότι οι εμπειρίες που αποκτάς καθορίζουν αυτό που είσαι σήμερα.

Την πορεία μου ως tattoo artist την ξεκίνησα πριν από τρεισήμισι χρόνια περίπου και το 2022 κατάφερα να ανοίξω το δικό μου tattoo στούντιο.

Ξεκίνησε ως χόμπι και ως «πλάκα» για να κάνω κάτι να με γεμίζει μετά την δουλειά και εξελίχτηκε σε πάθος και το μεγαλύτερο μου όνειρο.

Υπήρξε κάποια συγκεκριμένη στιγμή ή γεγονός που σε έκανε να αποφασίσεις να ασχοληθείς με το tattooing;

Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα βράδυ μετά την δουλειά, ήμασταν μια παρέα μαζεμένοι στο διαμέρισμα μου στην Αγγλία και εγώ ζωγράφιζα. Τότε ήταν που ένας φίλος από την παρέα, ο οποίος έβλεπε ότι δεν με πολυγέμιζε η τότε δουλειά μου συγκριτικά με το πόσο με γέμιζε η τέχνη μου είπε χαρακτηριστικά: «Ραφαέλα γιατί δεν ασχολείσαι με το tattoo; Πιστεύω είναι κάτι που σου ταιριάζει και θα ήσουν πολύ καλή σε αυτό».

Τα λόγια αυτά ήταν που έκαναν το «κλικ» μέσα μου. Έκτοτε, ξεκίνησα να ψάχνω οτιδήποτε είχε σχέση με την τέχνη του τατουάζ.

Όσο πιο πολύ το μελετούσα τόσο πιο πολύ μου άρεσε. Έτσι, μια μέρα συνειδητοποίησα ότι με αυτό θέλω να ασχοληθώ, αυτό είναι που θα μου επιφέρει ουσιαστική εσωτερική ευχαρίστηση.

Για τον λόγο αυτό, ολοκλήρωσα την παρακολούθηση διαφόρων courses και τελικά πήρα την απόφαση να τα αφήσω όλα πίσω στην Αγγλία και να επιστρέψω στην πατρίδα μου, την Κύπρο για να ακολουθήσω το όνειρο μου.

Ήταν μία δύσκολη απόφαση ζωής η οποία επέφερε σωρεία αντιδράσεων από το κοντινό μου περιβάλλον. Η οικογένεια μου, την οποία θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά, κατάλαβε γιατί ήθελα να αλλάξω εντελώς επαγγελματική πορεία ήταν το μεγαλύτερο στήριγμα μου.

Νιώθω περήφανη και τυχερή πλέον που με πολύ κόπο κατάφερα να κάνω το χόμπι μου και επάγγελμα μου πραγματικότητα, ξεκινώντας ουσιαστικά από το μηδέν. Δούλεψα πάρα πολύ μόνη μου για να το πετύχω.

Έτσι σήμερα, ξυπνάω κάθε μέρα με όρεξη για δουλειά έχοντας ως μότο ζωής το να κάνεις αυτό που αγαπάς αλλά και να αγαπάς αυτό που κάνεις.

Τι προκλήσεις αντιμετώπισες όταν άνοιξες το δικό σου στούντιο;

Οι προκλήσεις που αντιμετώπισα ήταν πολλές, δεν θα πω ότι ήταν εύκολα όλα, γιατί έπρεπε να ξεκινήσω από το μηδέν κάτι εντελώς καινούργιο για εμένα.

Ο κόσμος όμως αγάπησε και εμπιστεύτηκε τη δουλειά μου από τα αρχικά μου βήματα. Το tattoo δεν είναι μόνο τέχνη είναι και μεγάλη ευθύνη αφού έχει να κάνει με τον άνθρωπο και το σώμα του.

Μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες σίγουρα έρχεσαι αντιμέτωπος καθημερινά είναι σίγουρα ο ανταγωνισμός, οι δυσκολίες που διέπουν την οικονομική διαχείριση αλλά και την επικοινωνία με τους πελάτες και γενικά με τον κόσμο.

Με αφοσίωση και σκληρή δουλειά πιστεύω ότι καταφέρνω να ξεπερνώ τις προκλήσεις και να εδραιώνω σιγά σιγά το δικό μου στυλ στον χώρο του tattooing.

Ποιες είναι οι κύριες καλλιτεχνικές επιρροές σου;

Οι κύριες καλλιτεχνικές μου επιρροές προέρχονται από την προσωπική μου μούσα, ένα υπαρκτό πρόσωπο, το οποίο αποτελεί την πηγή έμπνευσης μου.

Η αληθινή του ιστορία ζωντανεύει στους πίνακες μου, αντικατοπτρίζοντας έναν συναισθηματικό πυρήνα έμπνευσης που μπορεί να καθηλώσει.

Η πηγή έμπνευσης κάθε καλλιτέχνη αποτελεί αρωγό στη δημιουργία έργων τέχνης που χαρακτηρίζονται από βαθιά συναισθήματα και νοήματα.

Το κράμα ανάμεσα σε προσωπικές επιρροές και τεχνικές μεγάλων καλλιτεχνών, προσδίδει μια ιδιαίτερη αυθεντικότητα στα έργα μου, καθιστώντας τα όχι μόνο καλλιτεχνικές δημιουργίες, αλλά και αφηγήσεις ζωής.

Πώς μένεις ενήμερη για τις τελευταίες τάσεις και τεχνικές στον χώρο του tattooing;

Πλέον, τα social media είναι τόσο ισχυρά που συμβάλουν σημαντικά στην ενημέρωση για τις νέες τάσεις και τεχνικές που αφορούν τον χώρο του tattooing.

Επιπρόσθετα, για να παραμένω ενημερωμένη συμμετέχω σε tattoo conventions, παρακολουθώ σεμινάρια ή άλλα σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα και διαβάζω οτιδήποτε έχει να κάνει σχέση με το tattoo. Αυτοί οι τρόποι με βοηθούν να προσαρμόζομαι στις νέες τάσεις και εξελίξεις στον τομέα και να βελτιώνω τις δεξιότητές μου.

Επιπλέον, ένας άλλος τρόπος ενημέρωσης για τον τομέα αυτό σε διεθνές επίπεδο είναι τα guest spots. Κατά καιρούς, λαμβάνω προσκλήσεις από tattoo studios που βρίσκονται σε διάφορα μέρη του εξωτερικού για να συνεργαστώ μαζί τους ως guest artist, όπως για παράδειγμα στην Βαρκελώνη και την Φλωρεντία για τα οποία έλαβα προσκλήσεις πρόσφατα.

Κατά τη διάρκεια αυτών των guest spots, έχω την ευκαιρία να δουλέψω με άλλους ταλαντούχους καλλιτέχνες και να μάθω νέες τεχνικές και προσεγγίσεις στο tattooing. Αυτές οι εμπειρίες με εμπνέουν για να εξερευνώ καινοτόμες ιδέες και δημιουργικές προσεγγίσεις στο δικό μου χώρο.

Έχεις αναπτύξει κάποιο προσωπικό στυλ ή προσέγγιση που σε διαφοροποιεί από άλλους καλλιτέχνες;

Ο κάθε tattoo artist έχει το δικό του στυλ αλλά θα πρέπει συνεχώς και να το εξελίσσει.

Θεωρώ πως το στυλ του δικού μου tattoo είναι αυτό που με διαφοροποιεί από τους άλλους καλλιτέχνες: οι λεπτές γραμμές, ο τρόπος που δημιουργώ τις σκιές αλλά και η καθαρότητα του tattoo.

Είμαι fineline artist με μικρορεαλιστικά/ρεαλιστικά στοιχεία. Ακούω με μεγάλη ικανοποίηση από αρκετά άτομα ότι είναι σε θέση να αναγνωρίσουν την δουλειά μου απλά και μόνο με το να δουν το tattoo πάνω σε κάποιο λόγω του ιδιαίτερου μου στυλ. Αυτό από μόνο του είναι πολύ σημαντικό για ένα καλλιτέχνη.

Ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον ή μοναδικό τατουάζ που έχεις δημιουργήσει;

Σίγουρα όλα τα τατουάζ που έχω κάνει έχουν ενδιαφέρον και είναι μοναδικά, το καθένα για διαφορετικό λόγο.

Το τατουάζ που ξεχωρίζω είναι αυτό που δημιούργησα όταν μετέφερα έναν από τους πίνακές μου πάνω στο σώμα του προσώπου που αποτελεί έμπνευση για εμένα.

Η ιστορία του πίνακα μου πήρε ζωή πάνω στο ανθρώπινο δέρμα, μεταμορφώνοντάς τον σε ένα ζωντανό καμβά. Το τατουάζ αυτό δεν είναι μόνο ένα έργο τέχνης, αλλά και μια αναπόσπαστη σύνδεση που αντικατοπτρίζει την ουσία της καλλιτεχνικής μου δημιουργικότητάς μαζί με την ιδιαίτερη σχέση που έχω με την πηγή έμπνευσης μου.

Η ένωση των δύο μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης που αγαπώ, αυτή της ζωγραφικής και αυτή της τέχνης του τατουάζ, προσδίδει πάθος, αυθεντικότητα και βάθος σε κάθε έργο μου.

Ποιο είναι το πελατειακό σου κοινό;

Το πελατειακό μου κοινό αποτελείται από άτομα ηλικίας 18 χρονών και άνω, άτομα από καλλιτεχνικές κοινότητες, ακόμη και συνάδελφους καλλιτέχνες, επαγγελματίες αλλά και από άτομα χωρίς κάποιο καλλιτεχνικό υπόβαθρο, που θέλουν να αποτυπώσουν προσωπικές εμπειρίες.

Ποια είναι η γνώμη σου για τον αντίκτυπο της τέχνης του τατουάζ στην κοινωνία σήμερα;

Τα τατουάζ έχουν αποκτήσει ευρεία αποδοχή και θεωρούνται πλέον ως μορφή προσωπικής έκφρασης και τέχνης.

Σίγουρα οι διασημότητες έχουν συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό σε αυτό.

Πλέον τα τατουάζ είναι αναγνωρισμένα για την καλλιτεχνική τους αξία, έχουν γίνει περισσότερο αποδεκτά και στους χώρους εργασίας και αγκαλιάζονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Παρόλο που παραμένουν κάποιες προκαταλήψεις, ο κόσμος όχι μόνο το αποδέχεται σαν κουλτούρα αλλά όλο και περισσότεροι το εκτιμούν και σαν έργα τέχνης και τα αποζητούν.

Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει τη δική του καριέρα ως tattoo artist;

Αρχικά θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι πραγματικά αγαπά αυτό που θα κάνει, και εάν ναι τότε θα χρειαστεί επιμονή αλλά και υπομονή να προχωρήσει να εκπαιδευτεί σωστά στην τεχνική, να τηρεί ευλαβικά τους κανονισμούς υγιεινής και γενικά την σχετική νομοθεσία και τους κανονισμούς του κλάδου, να αναπτύξει τις δικές του καλλιτεχνικές δεξιότητες, να επενδύσει σε ποιοτικό εξοπλισμό και να δημιουργήσει ένα ισχυρό portfolio.

Σήμερα στην εποχή της τεχνολογίας, υπάρχουν νέες τεχνολογίες ή εργαλεία που χρησιμοποιείς για τη δημιουργία τατουάζ;

Σήμερα, οι νέες τεχνολογίες στη δημιουργία τατουάζ περιλαμβάνουν ψηφιακή σχεδίαση, ειδικούς εκτυπωτές στένσιλ,, rotary μηχανές τατουάζ, 3D εικονική πραγματικότητα, κτλ.

Αυτές οι τεχνολογίες βελτιώνουν την ακρίβεια, την ασφάλεια και τη δημιουργικότητα στη διαδικασία τατουάζ.

Τα τελευταία χρόνια οι πελάτες αναζητούν πιο ευαίσθητες προς το περιβάλλον επιχειρήσεις, που να ακολουθούν sustainable πρακτικές. Εσύ ακολουθείς τέτοιες πρακτικές;

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιώ στο στούντιο μου είναι εγκεκριμένα με βάση την σχετική νομοθεσία και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρησιμοποιώ πάντοτε βελόνες μιας χρήσης και γίνονται οι σωστές διαδικασίες απολύμανσης και αποστείρωσης που είναι πολύ σημαντικό.

Επίσης χρησιμοποιώ πάντα βιώσιμες πρακτικές στη δημιουργία τατουάζ, συμπεριλαμβάνοντας τη χρήση οικολογικών μελανιών, με μηδενική δοκιμή σε ζώα, τη χρήση ανακυκλώσιμων ή βιοδιασπώμενων υλικών, κτλ.

Αυτές οι πρακτικές συμβάλλουν στη μείωση του αποτυπώματος των τατουάζ στο περιβάλλον και ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες απαιτήσεις των πελατών για βιώσιμες επιλογές.

Ποιες στρατηγικές χρησιμοποιείς για την προώθηση και τη διαφήμιση της δουλειάς σου; Έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ influencer marketing ή άλλες μορφές ψηφιακής διαφήμισης; Αν ναι, πόσο αποτελεσματικές ήταν;

Για την προώθηση και τη διαφήμιση της δουλειάς μου, χρησιμοποιώ κυρίως τα social media όπως το Instagram, TikTok, Facebook.

Τα ραντεβού μου οργανώνονται μέσω μηνυμάτων στη σελίδα μου στο Instagram, @raf.tattooart.

Το στούντιο μου ονομάζεται Ραφ Tattoo Art Studio.

Δημοσιεύω τακτικά φωτογραφίες των τατουάζ μου και δημιουργώ περιεχόμενο που ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα του κοινού μου.

Επίσης, συμμετέχω σε tattoo conventions και διοργανώνω events, όπου η δουλειά μου μπορεί να παρακολουθεί από κοντά και ζωντανά και όπου μπορώ να συνδεθώ με νέους πελάτες.

Έχω παρευρεθεί και σε διάφορα φιλανθρωπικά events. Όσον αφορά το influencer marketing και άλλες μορφές ψηφιακής διαφήμισης, δεν τις έχω χρησιμοποιήσει ακόμα.

Ωστόσο, γνωρίζω ότι μπορούν να είναι αποτελεσματικές εάν επιλεγούν σωστά οι influencer και εκπονηθούν καλά σχεδιασμένες καμπάνιες.

Στο μέλλον, ίσως εξετάσω αυτές τις επιλογές για να διευρύνω το κοινό μου και να αυξήσω την επιρροή μου στον χώρο.

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον της επιχείρησής σου; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες φιλοδοξίες σου, τόσο ως καλλιτέχνης όσο και ως επιχειρηματίας;

Ένα από τα κύρια σχέδιά μου για το μέλλον είναι να συνεχίσω να αναπτύσσω τις δεξιότητές μου ως tattoo artist και να εξελίσσω το στυλ μου για να προσφέρω στους πελάτες μου μια μοναδική και προσαρμοσμένη εμπειρία.

Επιπλέον, θέλω να επεκτείνω την επιχείρησή μου και να είμαι σε θέση να φιλοξενώ και να συνεργάζομαι με άλλους ταλαντούχους καλλιτέχνες.

Ως επιχειρηματίας, η φιλοδοξία μου είναι να δημιουργήσω ένα βιώσιμο και επιτυχημένο brand στον χώρο των τατουάζ, το οποίο θα αντιπροσωπεύει τις αξίες της δημιουργικότητας, της καλλιτεχνικής ποιότητας και του σεβασμού προς τους πελάτες μου.

Θέλω να επεκτείνω το brand μου σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργώντας συνεργασίες με κορυφαίους καλλιτέχνες και ανοίγοντας στούντιο σε μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο.

Επιθυμώ να δημιουργήσω μια κοινότητα πελατών που θα είναι και κοινότητα φίλων, οι οποίοι θα εκτιμούν και θα στηρίζουν το έργο μου και θα απολαμβάνουν τη μοναδική εμπειρία του tattooing.

Δειτε Επισης

Στον προϋπολογισμό 2025 τα πρώτα 25 εκατ. για την ηλεκτρική διασύνδεση, ανοικτή πληγή το τερματικό
Μ. Κεραυνός: Οι προτεραιότητες του προϋπολογισμού 2025 και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2025-2027
Προϋπολογισμός 2025: Αυξημένες αναπτυξιακές δαπάνες κατά 2,1%, μείωση μόνιμων θέσεων στο δημόσιο
Γιατί διαφώνησε με την απόφαση για αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για τον GSI ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕΚ
Μέχρι και 5% η πιθανή αύξηση στο κόστος του καλωδίου-Ολόκληρη η κατά πλειοψηφία απόφαση της ΡΑΕΚ για GSI
Όλα ανοικτά για πιθανή χρηματοδότηση του GSI από ΕΤΕπ-Τι είπε για το τερματικό ο Κυριάκος Κακουρής
Έπεσαν οι υπογραφές με ΕΤΕπ για δάνεια συνολικού ύψους €125 εκατ.-Σε τι αφορούν οι συμφωνίες
Tα συνολικά κέρδη των κυπριακών τραπεζών το πρώτο εξάμηνο του 2024
Αποσυμφορείται από τα κόκκινα δάνεια ο κυπριακός τραπεζικός τομέας-Περαιτέρω μείωση των ΜΕΧ
Ενώπιον του Υπουργικού ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025-Οι τρεις βασικές στοχεύσεις του