Αγκάθι για τις επιχειρήσεις στην Κύπρο η διαφθορά-Πρόβλημα για την επιχειρηματική δραστηριότητα

Αγκάθι για τις επιχειρήσεις στην Κύπρο αποτελεί η διαφθορά, με σχεδόν την ολότητα των εταιρειών-ποσοστό 96%- να θεωρεί ότι πρόκειται για φαινόμενο στην χώρα μας ευρέως διαδεδομένο και επτά στις δέκα εταιρείες(72%) να εκφράζουν την θέση πως η διαφθορά αποτελεί πρόβλημα για την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τα πιο πάνω καταγράφονται και προκύπτουν μέσα από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2024 αναφορικά με την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Κύπρου.

Σύμφωνα με την έκθεση, μόλις το 47% των επιχειρήσεων, δηλαδή ούτε οι μισές, θεωρούν το επίπεδο ανεξαρτησίας των δικαστηρίων και των δικαστών «αρκετά ή πολύ καλό», ενώ σε ό,τι αφορά την αντίληψή τους αναφορικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, μολονότι έχει σημειώσει βελτίωση σε σχέση με το 2023 (44 %), βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι το 2020 (48%).

Σύμφωνα με την αντίληψη εμπειρογνωμόνων και διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων, το επίπεδο διαφθοράς στον δημόσιο τομέα παραμένει σχετικά υψηλό, καθώς στον δείκτη αντίληψης της διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2023, η Κύπρος βαθμολογήθηκε με 53/100 και κατέλαβε την 21η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την 49η παγκοσμίως.

Το 96 % των εταιρειών θεωρεί ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη (ενωσιακός μέσος όρος: 65 %) και το 72 % πιστεύει ότι η διαφθορά αποτελεί πρόβλημα για την επιχειρηματική δραστηριότητα (ενωσιακός μέσος όρος: 36%).

Επιπλέον, το 24 % όσων απάντησαν θεωρεί ότι υπάρχουν αρκετές επιτυχείς ποινικές διώξεις, ώστε να αποτρέπονται τα πρόσωπα από πρακτικές διαφθοράς (ενωσιακός μέσος όρος: 32%), ενώ το 10 % των εταιρειών πιστεύει ότι τα πρόσωπα και οι επιχειρήσεις που συλλαμβάνονται για δωροδοκία ανώτερου υπαλλήλου τιμωρούνται δεόντως (ενωσιακός μέσος όρος: 31%)

Εξόχως σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 61 % των εταιρειών στην Κύπρο (ενωσιακός μέσος όρος: 27 %) πιστεύουν ότι η διαφθορά τις εμπόδισε, στην πράξη, να κερδίσουν δημόσιο διαγωνισμό ή δημόσια σύμβαση κατά την τελευταία τριετία.

Δειτε Επισης

Θλίψη Χριστοδουλίδη για θάνατο Χαράλαμπου Μυλωνά-«Εκ των θεμελιωτών της κυπριακής ναυτιλίας»
Μεγάλη προσέλευση στο φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»-Αναδείχθηκαν οι μικρές επιχειρήσεις των ορεινών (pics)
Στόχος της Κυβέρνησης η στήριξη των επιχειρήσεων της υπαίθρου-Θα περιοδεύσει σε όλες τις επαρχίες ο Πρόεδρος
Βυθίστηκε στο πένθος η κυπριακή ναυτιλία... Έφυγε από τη ζωή ο πρωτεργάτης της Χαράλαμπος Μυλωνάς
Ανέδειξε τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού και επιχειρηματικού προορισμού στην Ινδία ο Δαμιανού
Παναγιώτης Σάββα: Καινοτομία στον τομέα του ποτού με κυπριακή παράδοση (video)
Πάμε Τρόοδος…Η πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας, οι μικρές επιχειρήσεις που συμμετέχουν και η ευκαιρία που τους δίνεται
Πώς πήγε το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων-Τα «αυστηρά» και τα «γενναιόδωρα» Υπουργεία
Επιδόσεις που επιβεβαιώνουν την σωστή πορεία της κυπριακής οικονομίας...
Κέρδη στο ΧΑΚ την Παρασκευή, στο 1,23% τα κέρδη της βδομάδας