ΠΕΟ: Αυξήσεις πέραν του 2,5% σε συλλογικές συμβάσεις που ανανεώθηκαν

Στην συνεδρία του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΠΕΟ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024, έγινε ανασκόπηση της μέχρι σήμερα πορείας ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της συντεχνίας, τα στοιχεία που παρατέθηκαν από τις συντεχνίες καταδεικνύουν ότι στις επιχειρησιακές και κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που ανανεώθηκαν και αφορούν διάφορους τομείς της οικονομίας έχουν επιτευχθεί ετήσιες αυξήσεις πέραν του 2.5%, βελτιώσεις στα Ταμεία Προνοίας, Ταμεία Ευημερίας και στα ωράρια εργασίας, πλήρης αποζημίωση της άδειας πατρότητας και γονικής άδειας.

Τα αποτελέσματα αυτά, προσθέτει, επιβεβαιώνουν ότι μέσα από την οργάνωση και την συλλογική διεκδίκηση οι εργαζόμενοι έχουν την δυνατότητα να βελτιώνουν τους μισθούς και το πλαίσιο εργασίας τους, υπογραμμίζοντας πως «σημειώθηκε επίσης η ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων που ακόμα εκκρεμούν».

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΠΕΟ σημειώνει για ακόμα μια φορά ότι οι πολιτικές της απορρύθμισης της εργασίας και άρνησης μεγάλης μερίδας εργοδοτών να αναγνωρίσουν το δικαίωμα των εργαζομένων να είναι οργανωμένοι σε συντεχνίες έχουν οδηγήσει σε υποβάθμιση των μισθών και όρων απασχόλησης για χιλιάδες εργαζόμενους, σε μείωση της κάλυψης με συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

«Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει μέτρα που να στηρίζουν το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου σε αξιοπρεπείς όρους εργασίας», τονίζει η ΠΕΟ υπογραμμίζοντας πως «απαιτείται η εισαγωγή ελάχιστων βασικών δικαιωμάτων για όσους εργαζόμενους καλύπτονται από τον κατώτατο μισθό όπως ΑΤΑ, 13ος μισθός, ωριαία απόδοση κατώτατου μισθού κ.ά. και ταυτόχρονα άμεσα να καταθέσει η κυβέρνηση στον τριμερή κοινωνικό διάλογο σχέδιο δράσης με μέτρα που να οδηγούν στην αύξηση της κάλυψης των εργαζομένων με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ως η υποχρέωση της για εναρμόνιση με την σχετική οδηγία της Ε.Ε.».

Τέλος το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΠΕΟ «καλεί τους εργαζόμενους να σταθούν δίπλα στις συντεχνίες, να οργανωθούν για να μπορέσουμε μαζί συλλογικά να διεκδικούμε καλύτερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες εργασίας».

Δειτε Επισης

Κοινή επιθυμία όλων η θεσμοθέτηση του φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»-Συμμετείχαν πολλές μικρές επιχειρήσεις
Θλίψη Χριστοδουλίδη για θάνατο Χαράλαμπου Μυλωνά-«Εκ των θεμελιωτών της κυπριακής ναυτιλίας»
Μεγάλη προσέλευση στο φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»-Αναδείχθηκαν οι μικρές επιχειρήσεις των ορεινών (pics)
Στόχος της Κυβέρνησης η στήριξη των επιχειρήσεων της υπαίθρου-Θα περιοδεύσει σε όλες τις επαρχίες ο Πρόεδρος
Ανέδειξε τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού και επιχειρηματικού προορισμού στην Ινδία ο Δαμιανού
Πώς πήγε το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων-Τα «αυστηρά» και τα «γενναιόδωρα» Υπουργεία
Επιδόσεις που επιβεβαιώνουν την σωστή πορεία της κυπριακής οικονομίας...
Κέρδη στο ΧΑΚ την Παρασκευή, στο 1,23% τα κέρδη της βδομάδας
Παίρνει μέτρα κατά της διακίνησης «μαύρου χρήματος» μέσω των σημείων εισόδου το Υπουργείο Οικονομικών
Αύξηση στην απασχόληση 2,1% και 2,3% στις ώρες εργασίας το δεύτερο τρίμηνο