Η μείωση των αποθεμάτων ΗΠΑ επανέφερε σε ανοδική τροχιά το αργό

Σε ανοδική τροχιά επέστρεψε το αργό την Τετάρτη (24/7) ανακτώντας το ήμισυ σχεδόν των απωλειών ύψους 2% που κατέγραψε στη χθεσινή συνεδρίαση, μετά τη σημαντική μείωση που εμφάνισαν τα αποθέματα πετρελαίου και των προϊόντων του στις ΗΠΑ.

Στήριξη στις τιμές προσέφερε και ο κίνδυνος οι πυρκαγιές που πλήττουν τον Καναδά να δημιουργήσουν προβλήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό, δεδομένου ότι ήδη ορισμένοι παραγωγοί αναγκάστηκαν να μειώσουν την παραγωγή τους.

Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για ασθενή ζήτηση τους επόμενους μήνες, δεν επέτρεψε στα συμβόλαια να ξεκολλήσουν από τα χαμηλά έξι εβδομάδων όπου υποχώρησαν μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις.

Την αντίδραση των συμβολαίων του αργού προκάλεσε η «βουτιά» που κατέγραψαν τα αποθέματα των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ).

Σύμφωνα με την ΕΙΑ, τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 3,7 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Ιουλίου, πολύ περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι επενδυτές, που έβλεπαν μείωση κατά 1,6 εκατ. βαρέλια.

Ισχυρή μείωση εμφάνισαν και τα αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ, τα οποία συρρικνώθηκαν κατά 5,6 εκατ. βαρέλια, έναντι εκτιμήσεων για μείωση κατά 400.000 βαρέλια, όπως και τα αποθέματα διυλισμένων προϊόντων, που υποχώρησαν κατά 2,8 εκατ. βαρέλια έναντι προβλέψεων για αύξηση κατά 250.000 βαρέλια.

«Η ζήτηση είναι υψηλότερη από την αναμενόμενη», σημειώνει ο Bob Yawger, επικεφαλής ενεργειακών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στη Mizuho της Νέας Υόρκης, εξηγώντας την εικόνα της αγοράς.

«Όσο η βενζίνη κινείται καλά, θα παρέχει στήριξη και στην υπόλοιπη αγορά βραχυπρόθεσμα. Η υψηλότερη ζήτηση για διυλισμένα προϊόντα ήταν το κερασάκι στην τούρτα», προσθέτει.

Ωστόσο, η αγορά εξακολουθεί να ανησυχεί για την εξέλιξη της καλοκαιρινής ζήτησης παγκοσμίως, λόγω αφενός της υποτονικής μέχρι στιγμής κίνησης στις ΗΠΑ, που έχει περιορίσει το περιθώριο κέρδους των αμερικανικών διυλιστηρίων, των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς αλλά και την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον πλανήτη.

Προβληματισμό δημιούργησε επίσης το γεγονός ότι οι παραδόσεις αργού στην Ινδία, τον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, υποχώρησαν τον Ιούνιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

Υπό αυτές τις αντίρροπες «δυνάμεις», το συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου για το αργό τύπου West Texas Intermediate ενισχύθηκε κατά 63 σεντς ή 0,8% και έκλεισε στα 77,59 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι, το αμερικανικό αργό έχει υποχωρήσει κατά 7% τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις.

Αντίστοιχα, το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Σεπτεμβρίου πρόσθεσε 70 σεντς ή 0,90% και ολοκλήρωσε την ημέρα στα 81,71 δολάρια το βαρέλι, περιορίζοντας ελαφρώς τις απώλειες ύψους 5% που κατέγραψε το προηγούμενο τριήμερο.

Δειτε Επισης

Τρέχουν οι διαδικασίες για λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου-Οι ανάγκες της ΡΑΕΚ και γιατί βγήκε σε προσφορές
IEA: Η υπερπροσφορά πετρελαίου συνεχίζεται παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις
Σε χαμηλό δύο εβδομάδων παραμένει το πετρέλαιο
Η αδήριτη ανάγκη για φυσικό αέριο στην Κύπρο και το τερματικό ως η πιο σύντομη και ρεαλιστική πρόταση
ΔΟΕ: Περισσότερος από τον μισό ηλεκτρισμό θα προέρχεται από πηγές χαμηλού άνθρακα πριν από το 2030
Η ζήτηση για LNG ωθεί τις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου προς τα πάνω
Κάντρι Σίμσον: Η Ευρώπη μπορεί να ζήσει χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο
Γ. Παπαναστασίου: Χαμηλότερο ενεργειακό κόστος και προσιτές τιμές θα ωφελήσουν την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε.
Gazprom: Πουλάει ξενοδοχεία και θέρετρα για να καλύψει ζημιές 7 δις δολαρίων
Πτώση πέραν του 4% στην τιμή του πετρελαίου