Νίκος Ρωτός: Το κράτος να γίνει πιο φιλικό προς τις αναπτύξεις-Σωστά κίνητρα για προσέλκυση επενδυτών

Ο κατασκευαστικός τομέας αποτελεί ένα από τους σημαντικούς πυλώνες της οικονομίας της χώρας μας και δεν εκτιμάται από τους φορείς όσο θα έπρεπε, υποστηρίζει, σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, ο Νίκος Ρωτός, CEO της Rotos Group.

«Η δημιουργία κινήτρων για προσέλκυση και διατήρηση νέων επενδύσεων, η αύξηση του συντελεστή δόμησης και η μείωση του ΦΠΑ στις αναπτύξεις γης, είναι μερικά από τα μέτρα που θα έπρεπε να παρέχει στον κλάδο το κράτος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως επισημαίνει συναφώς ο κ. Ρωτός, οι αναπτύξεις, και δη οι μεγάλες αναπτύξεις που επιφέρουν κέρδος στο κράτος, θα έπρεπε να είχαν ειδικά κίνητρα, τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τους πιθανούς αγοραστές, καθώς όπως επισημαίνει, ο κλάδος μέσα από επενδυτές μπορεί να επιφέρει σημαντικά έσοδα στα κρατικά ταμεία, αρκεί να εξευρεθούν τα σωστά, ώστε να καταστεί δυνατή η προσέλκυσή τους.

Πληθωρισμός, επιτόκια, γεωπολιτικές εξελίξεις και η παρατεταμένη αβεβαιότητα, ο τομέας της ενέργειας και της ακρίβειας των υλικών, αλλά και η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, είναι όλα όσα, σύμφωνα με τον CEO της Rotos Group, θα συνεχίσουν να απασχολούν, τόσο τους ίδιους τους επιχειρηματίες του κλάδου όσο και τους αρμόδιους φορείς, και για τα οποία θα πρέπει να βρεθούν οι λύσεις.

Ο κλάδος σημειώνει σταθερά αλματώδη ανάπτυξη. Ποιες είναι οι κυριότερες προκλήσεις και με ποιο τρόπο ανταποκρίνεστε σε αυτές;

Οι προκλήσεις είναι πολλές και ποικίλες και κάθε είδος αντιμετωπίζεται και ανάλογα. Η γραφειοκρατία ίσως αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Το κράτος θα έπρεπε να ανταποκρίνεται και να υποστηρίζει άμεσα τον κλάδο μας. Πρέπει να γίνει πιο φιλικό προς τις αναπτύξεις. Το στάδιο της αδειοδότησης αποτελεί τον μεγαλύτερο αρνητικό παράγοντα στον τομέα μας.

Επίσης, ο πληθωρισμός, τα επιτόκια, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η παρατεταμένη αβεβαιότητα, ο τομέας της ενέργειας και της ακρίβειας των υλικών αλλά και η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, είναι όλα όσα θα συνεχίσουν να απασχολούν τόσο εμάς αλλά κυρίως τους αρμόδιους φορείς και για τα οποία θα πρέπει να βρεθούν οι λύσεις.

Με ποιους τρόπους μπορεί τομέας των κατασκευών και της ανάπτυξης γης να συμβάλει, ώστε να αυξηθούν οι προοπτικές για την Κύπρο να καταστεί ανταγωνιστικό επενδυτικό/επιχειρηματικό κέντρο;

Ο κατασκευαστικός τομέας αποτελεί ένα από τους σημαντικούς πυλώνες της οικονομίας της χώρας μας και δεν εκτιμάται από τους φορείς όσο θα έπρεπε. Η δημιουργία κινήτρων για προσέλκυση και διατήρηση νέων επενδύσεων, η αύξηση του συντελεστή δόμησης, η μείωση του ΦΠΑ στις αναπτύξεις γης είναι μερικά από τα μέτρα που θα έπρεπε να παρέχει στον κλάδο το κράτος.

Οι αναπτύξεις, και δη οι μεγάλες αναπτύξεις που επιφέρουν κέρδος στο κράτος, θα έπρεπε να είχαν ειδικά κίνητρα, τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τους πιθανούς αγοραστές. Ο κλάδος μας μέσα από επενδυτές μπορεί να επιφέρει σημαντικά έσοδα στα κρατικά ταμεία, αλλά πρέπει να βρούμε τα σωστά κίνητρα έτσι ώστε να τους προσελκύσουμε.

Πώς επηρεάζουν η ψηφιοποίηση, αλλά και ο νέες τεχνολογίες τον τομέα σας;

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι τεχνολογίες τύπου ΑΙ & VR θα επηρεάσουν κάποιες διαδικασίες, αλλά δεν θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν το ανθρώπινο εργατικό. Ο κατασκευαστικός τομέας ανέκαθεν βασιζόταν και βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε εργατικό δυναμικό.

Σ’ ένα ανταγωνιστικό πεδίο ποια σημασία έχει να αναγνωρίζονται οι προσπάθειες σας;

Είναι πιστεύω πολύ σημαντικό να αναγνωρίζεται η αριστεία στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Είναι σημαντικό να βραβεύονται εταιρείες και άτομα που προσφέρουν στην επιχειρηματική κοινότητα και συμβάλλουν στην εξέλιξη και ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας.

Η υποψηφιότητα της Rotos Group στα IN Business Awards 2023 έρχεται να επιβεβαιώσει τις καλές και σωστές πρακτικές που ακολουθούμε ως οργανισμός. Επίσης, αποτελεί ακόμα ένα κίνητρο για να συνεχίσουμε με τις ίδιες διαχρονικές αξίες και στόχους ψηλούς.

Είμαστε ικανοποιημένοι και χαρούμενοι που αναγνωρίζεται η σκληρή, έντιμη και ποιοτική δουλειά που κάνουμε και αποτελεί τον πυλώνα της επιτυχημένης πολύχρονης πορείας μας.

  • Who is who

Η Rotos Group άρχισε να δραστηριοποιείται με την κατασκευή ιδιωτικών και δημοσίων έργων. Στη συνέχεια, εισήλθε στον κλάδο ανάπτυξης γης, όπου κατέχει χαρτοφυλάκιο πέραν των 1.000 οικιστικών και εμπορικών μονάδων.

Μερικά από τα έργα της εταιρείας που ξεχωρίζουν, είναι το βραβευμένο κτίριο της Wargaming Plc., οι φοιτητικές εστίες Unihalls Premier, Unihalls Trinity καθώς και το φοιτητικό συγκρότημα εστιών U Residences.

Ανάμεσα στα τρέχοντα έργα είναι και το Coeo Gladstonos Exclusive Residences, το οποίο θα αποτελεί τη μοντέρνα εκδοχή της γειτονιάς, μέσα σε ένα οικιστικό συγκρότημα από βίλες και πολυτελή διαμερίσματα.

*Η Rotos Group ήταν υποψήφια στα IN Business Awards 2023 στην κατηγορία Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές.

Δειτε Επισης

Α. Χριστοδούλου: Τεράστιας σημασίας για ανάπτυξη της περιοχής ο δρόμος Τάφοι των Βασιλέων-Κόλπος των Κοραλλίων
Συνάντηση ΕΤΕΚ-Αλέξη Βαφεάδη για τη βέλτιστη διαχείριση των κρατικών κτηρίων
Καθοριστικός μήνας ο Σεπτέμβρης για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς-Ξεκαθαρίζει αν θα προχωρήσει ή όχι
Βελτίωση συνδεσιμότητας ορεινής Λάρνακας με το κέντρο της πόλης-Αίτημα ΕΤΑΠ και ΕΒΕ για αστικές συγκοινωνίες
Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία στην παλιά πόλη της Λευκωσίας από την Gordian (pics)
Εξαγόρασε το Labs Tower και μπαίνει στην κυπριακή αγορά η Trastor-Παραμένει στην Globe Invest η διαχείριση
Μαρίνα-λιμάνι Λάρνακας: Σε αναζήτηση εμπειρογνωμόνων για τις κύριες επενδύσεις-Ετοιμάζονται οι όροι για τις προσφορές
Εκδήλωση Cyfield: Η νέα εποχή του κέντρου της Λευκωσίας
Αυξάνεται το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης για αγορά οικοπέδων και οικιστικών χωραφιών