Λουίς ντε Γκίντος: Στο ανώτατο όριο η κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών-Θα αρχίσει να μειώνεται

Η κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών «έφθασε σε ανώτατο όριο», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος προβλέπει ότι θα ακολουθήσει μια πτωτική εξέλιξη λόγω της μείωσης των επιτοκίων.

«Η βελτίωση της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών έχει φτάσει στο ανώτατο όριο και θα δούμε ότι θα αρχίσει να μειώνεται επειδή θα περιοριστούν οι ευνοϊκοί παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων», προειδοποίησε ο ντε Γκίντος σε συνέντευξή του στο Europa Press.

Από την άλλη πλευρά, ως συνέπεια της απόσυρσης της πλεονάζουσας ρευστότητας που εφαρμόζει σταδιακά η ΕΚΤ, οι τράπεζες «θα πρέπει να ανταγωνίζονται περισσότερο για την προσέλκυση καταθέσεων», πρόσθεσε.

«Απόλυτη προτεραιότητα» η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης

Ο Λουίς ντε Γκίντος τονίζει επίσης ότι για την ΕΚΤ, η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης «αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα».

Σημειώνει πάντως ότι η ΕΚΤ δεν είναι ο κοινοτικός νομοθέτης, επομένως αυτό που μπορεί να κάνει είναι να υποστηρίξει την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, την ένωση της κεφαλαιαγοράς και επίσης να τονίσει την ανάγκη για συμφωνία για τη δημιουργία ενιαίας δημοσιονομικής δυνατότητας στην Ευρώπη.

«Τα τρία αυτά στοιχεία είναι απαραίτητα για να ολοκληρωθεί η διακυβέρνηση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Από αυτή την άποψη, επεσήμανε, η έλλειψη μιας ολοκληρωμένης τραπεζικής ένωσης, με κοινό ταμείο εγγύησης καταθέσεων, είναι ένας από τους θεμελιώδεις λόγους που εξηγεί την απουσία διακρατικών τραπεζικών εργασιών, πέρα ​​από τις διαφορές στους κανονισμούς και τα εθνικά πρότυπα, που καθιστούν μια διακρατική επιχείρηση πολύ πιο περίπλοκη από μια εθνική.

«Θα θέλαμε να έχουμε μια ενιαία τραπεζική αγορά, και γι’ αυτό χρειαζόμαστε τράπεζες που να λειτουργούν σε όλη την ευρωζώνη», σημείωσε ο ντε Γκίντος.

Δειτε Επισης

Ο ρόλος-κλειδί των κρίσιμων μακροοικονομικών στη μάχη για τα επιτόκια της ΕΚΤ
5ος μαραθώνιος ανάπτυξης εφαρμογών BoC Fintech Hackathon 5.0 από την Τράπεζα Κύπρου
Το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου βάσει της εξέλιξης του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Fitch: Αναβάθμισε Eurobank, Εθνική, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς-Θετικές οι προοπτικές
Παρακολουθεί τις εξελίξεις και διεκδικεί παρουσία στο νέο Δ.Σ. της Ελληνικής με Άθω Χανδριώτη η Δήμητρα
Κόβει τους δεσμούς με την Commerzbank το γερμανικό δημόσιο-Πωλεί το μερίδιο έναντι €2,5 δις
Σε ποιους διακριτούς τομείς θα εστιάσουν οι ελληνικές τράπεζες
Οι αυξομειώσεις στα επιτόκια των τραπεζών τον Ιούλιο-Αυξήθηκε στο 6,67% το επιτόκιο για καταναλωτικά δάνεια
EKT: Γιατί θα είναι πιο δύσκολες οι μειώσεις όταν το βασικό επιτόκιο πέσει στο 3%
Οι τράπεζες συνδράμουν το έργο για κλιματιστικά στα σχολεία-Χορηγία ύψους €1.000.000